Kako je Arteta promenio Arsenal…

Autor: Ivan Cvetković
subota 21.09.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Klub iz Londona sasvim drugačiji u ovoj deceniji…

Povezane vesti

Nikoga nije iznenadilo to što je Mikel Arteta potpisao novi ugovor sa Arsenalom. Španac i bivši kapiten kluba će ostati na "Emirejtsu" do 2027. godine. Sadašnja obaveza mu je isticala na kraju sezone, a to što se porodica Krenke odlučila na ovaj potez znači priznanje da je stabilnost najbitnija.

Španac je od 2019. na klupi, Pepov učenik je dočekan sa euforijom, iako početnik, jer navijači nisu voleli Emerija. Uspeo da ubedi vlasnike iz Denvera da otvore kesu, vratio "Gunere" u vrh (ali ne i na vrh), usput osvojio FA kup u prvoj sezoni.

Njegov uticaj kod "kuće" je porastao tokom godina, upravo je tako "kućom" Bask nazvao Arsenal kada se vratio pre pet godina. On je rođen u San Sebastijanu, dete je La Masije, ali bez prave šanse, kao svoj na svome oseća se u Londonu.

Naravno da niko ne veruje da može kao Venger da bude menadžer više od dve decenije, ovo su drugačija vremena, ali već je izgradio sjajnu karijeru. Ono što nedostaje za legat su trofeji. Arsenal se poslednjih par sezona trka sa Sitijem, ali je učitelj ipak u prednosti u odnosu na prijatelja i bivšeg "studenta" Artetu.

Da li je potrebno da Katalonac ode da bi nastupilo Artetino doba?

Teško je reći, ali ako prestane dominacija "Građana" istina je da su "Guneri" najbolje opremljeni da ih naslede. Arteta je napravio tim po svom liku, u to nemojte imati sumnje. Jer, ovaj Arsenal je borben, čvrst (videli ste u derbiju Severnog Londona), oprezan, mnogo se razlikuju od Vengerovih vremena.

Verovatno znate da je Arteta angažovao profesionalne džeparoše da pokupe telefone i novčanike igrača na večeri, bila je to lekcija da se uvek mora biti budan.

Kada je u pitanju proces dovođenja pojačanja, Arteta ima sjajnu saradnju sa direktorom. Brazilac Edu je i sam igrao za Arsenal, on i menadžer se konsultuju, a Arteta je jasan u zahtevima. Vrlo dobro zna koju poziciju želi da ojača i kakav mu je tip igrača potreban. Tim je u ovoj deceniji podmlađen, šest igrača koji su stigli recimo pre tri godine su bili mlađi od 23 godine. Španski trener je bio jasan da ne želi nemir u svlačionici, klub se oslobodio Ozila, Sančeza, ali i nezadovoljnih poput Dibua Martineza, Obamejanga, Lena, Beljerina, otišli su iskusni Brazilci Vilijan i David Luiz...

Dakle, promenjena je struktura, primetno je da je menadžer insistirao na snažnim, visokim igračima u poslednjoj liniji. Dovođeni su u poslednjim prelaznim rokovima Vajt, Tomijasu sada i Kalfijori. Takođe mentalitet pobednika kakav ima Rajs je veoma bitan za tim iz severnog Londona. On je odabrao Arsenal jer je bio uveren od strane Artete da će za razliku od Sitija biti ključni igrač.

Arteta pokušava da oživi karijere Sterlinga koji je najnovije pojačanja, kao što je Žorginjovu, Havercovu, ali to mu nije uspelo sa Žesusom. Svako ko nema dovoljno minuta i spreman je da se žali zbog toga će napustiti Arsenal, čim pre, to je jasno kada pogledate ko je otišao iz kluba tokom poslednje tri ili četiri godine.

Za menadžera Arsenala kažu da je u jednom mnogo bolji od Vengera, u ubeđivanju gazdi da potroše novac. Jer, Amerikanci su uložili mnogo više u ovoj deceniji nego što to bio slučaj u poslednjih desetak godina Vengerove vladavine.
Nisu svi potezi Edua i Artete bili uspešni, ali svejedno, tranzicija je izvršena mnogo bezbolnije nego u Junajtedu ili Čelsiju poslednjih godina.

Arsenal u derbi protiv šampiona ulazi sa dva boda manje, imaju remi protiv Brajtona to je pokvarilo maksimalan učinak. Od kada je na klupi, Arteta izvlači deblji kraj u okršajima sa Pepom, ali je tradicija prekinuta prošle sezone, "Guneri" su slavili kod kuće, sačuvali krajem marta remi bez golova na severozapadu Engleske. Pre toga trpeli su udarce, mada je svoj prvi trofej u trenerskoj karijeri Arteta osvojio u finalu kupa 2020. tokom korone na Vembliju protiv Sitija.

Siti je odigrao bez golova protiv Intera, nisu blistali, Arsenal je u vreme štampanja magazina igrao u Bergamu na debiju u Ligi šampiona ove sezone.

Sve je otvoreno u Mančesteru u nedelju popodne. Za razliku od većine mi ne mislimo da će biti puno golova…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke