Kako je Ćavi preporodio De Jonga i Rafinju i zašto je sada baš pravi tajming?

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.02.2023.
10:50
Izvor: Sportske.net

E, zato je bitan trener.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Serhio Buskets i Osman Dembele su povređeni i sada u prvi plan moraju da iskoče Frenki de Jong i Rafinja. 

Tajming je izuzetno zanimljiv, prvi je bio tokom čitavog leta na ozbiljnom udaru i pod pritiskom da ode u Mančester junajted, jer bi Barsa tako rešila veliki deo finanskijskih problema. De Jong je uporno odbijao da ode, istrajan i odlučan da svima zapuši usta, a osetio je da ima Ćavijevu podršku.

Trener Barse nikada nije rekao nijednu ružnu reč, naprotiv, diplomatski je govorio da je De Jong za njega važan igrač, ali i da klub ima svoje ostale zadatke, te se tako izdvojio iz tihog rata zbog finansija.

De Jong je ostao, a Ćavi mu je obećao da će imati minutažu i biti bitan. Bilo je potrebno nekoliko nedelja da Ćavi pronađe dobitnu kombinaciju, crni oktobar je osakatio ekipu povredama, dogodili su se ključni porazi od Real Madrida i Intera i delovalo je da je tim u ponoru. 

Nakon što su posle Mundijala svi došli zdravi, Ćavi je počeo da igra 4-3-3 sa Gavijem kao "lažnim levim krilom". 

Gavijeva polivalentnost oslobodila je i De Jongove kvalitete i prosto je neverovatno koliko je takva taktička promena pozitivno uticala i na njega, ali i na Serhija Busketsa. 

De Jong sada mora da iskoči u prvi plan kao "pivot", zadnji vezni, dok će njegovo mesto protiv Viljareala i Mančester junajteda zauzeti Frank Kesi. 

Najvažnije je - De Jong je spreman i srećan i oseti se važnim i igra svoj najbolji fudbal od kako je stigao leta 2019. godine.

Drugi u ovoj priči je - Rafinja. 

Brazilac je igrao uz mnogo oscilacija, nije bio u prvom planu, Dembele je ipak nezamenjiv, ali je u 2023. počeo da koristi svaki trenutak.

Tu je jedno jako zanimljivo poređenje - Rafinja je na prvih 14 mečeva dao jedan gol i upisao jednu asistenciju. Na poslednjih 15 mečeva dao je pet pogodaka i dodao sedam asistencija.

On je ujedno i prvi asistent ekipe sa osam asistencija od početka sezone, tako da je spreman da zameni Dembelea, koji će pauzirati još duže, do sredine marta. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke