Kako je Fergijev "The Chosen one" postao najveći "flop"?!

Autor: Milovan Longinov
subota 23.12.2023.
08:30
Izvor: Sportske.net

Dejvid Mojes sprema osvetu.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Maja 2013. godine Ser Aleks Ferguson odlučio je da nakon 27 sezona napusti Mančester junajted i ode u zasluženu penziju. Na njegov predlog, na "najtežu" klupu u istoriji fudbala seo je - Dejvid Mojes.

Ferguson je čvrsto verovao da je njegov sunarodnik idealno rešenje kao menadžer koji je za 11 godina u Evertonu, od 2002. do te 2013, pokazao da može da rukovodi u kontinuitetu, da poznaje Premijer ligu i da ima dovoljan autoritet za jedan Mančester junajted. Ipak, ispostavilo se da je nakon Evertona, Mančester ipak bio preveliki zalogaj, u tom trenutku.

Koliko su u Junajtedu slepo verovali u ideju Aleksa Fergusona pokazuje i podatak da je odmah dobio šestogodišnji ugovor, a po dolasku dočekao ga je transparent sa natpisom "The Chosen one" (Izabrani). Kada je 11. avgusta 2013. golovima Robina van Persija pobedio Vigan rezultatom 2:0 i "osvojio" Komjuniti Šild, navijači su se nadali da bi Mojes mogao da nastavi putem Aleksa Fergusona.

Ali, definitivno da Mojes nije imao taj integritet kod uprave kada su u pitanju pojačanja, jer gotovo da ih nije ni dobio. Glavni problem je bio taj što je Junajted morao polako da priprema teren na smenu generacije, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić i Patris Evra su već duboko zašli u tridesete, baš kao i Van Persi koji je stigao leto ranije. Sve što je Mojes dobio bio je Maruan Felaini, i to poslednjeg dana prelaznog roka, koga je praktično doveo za sobom iz Evertona.

I to je ostavilo traga na igru i rezultate. U prvih šest kola Premijer lige, Junajted je upisao čak tri poraza i to protiv ljutih rivala Liverpula i Mančester sitija, dok je na "Old Trafordu" slavio i VBA, prvi put još od 1978. godine.

Nakon toga, usledio je jedan mirniji period od sedam mečeva bez poraza, ali su i pored toga razočaravajući bili remiji sa Sautemptonom kod kuće i Kardifom u gostima. U Ligi šampiona, Junajted je bio solidan, te jeseni je zauzeo prvo mesto u grupi sa 14 bodova, ispred Bajer Leverkuzena, Šahtjora i Real Sosijedada.

Međutim, usledila je "hladna zima" koja je zaledila Mojesa i nacrtala mu put ka otkazu. U decembru, Junajted je u razmaku od samog četiri dana izgubio kao domaćin od Evertona, prvi put posle 21 godine i potom i od Njukasla, prvi put posle 41 godine. U tom trenutku, Junajted je bio tek deveti na tabeli sa čak 13 bodova iza lidera Arsenala. 

Kada je u januaru Junajted ispao iz oba kupa, bilo je jasno da Mojes više ne može da se izvuče. U FA kupu ispao je od Svonsija, opet na "Old Trafordu", što je bio prvi trijumf "labudova" u istoriji na gostovanjima u Mančesteru. Posle toga, Sanderlend je bio bolji u polufinalu Liga kupa, nakon penal serije. U februaru je nastavljeno obaranje negativnih rekorda, i Stouk je dočekao svoju istorijsku pobedu nakon punih 30 godina nad Junajtedom.

Nakon dva vezana poraza na "Teatru snova" od Liverpula i Mančester sitija identičnim rezultatom 0:3, navijači su započeli oštre proteste protiv Mojesa. Transparentom "Wrong one - Moyes out", navijači su mu "uručili" otkaz.

Mojes nije mogao da se "izvadi" u Ligi šampiona u kojoj je u aprilu ispao u četvrtfinalu od Bajern Minhena ukupnim rezultatom 4:2. Kada je 20. aprila izgubio na svom "Gudisonu" od Evertona, dobio je otkaz.

U tom trenutku, Junajted je bio sedmi na tabeli, sa 13 bodova iza četvrtoplasiranog Arsenala, pa je tako bilo jasno da Mančester junajted prvi put od 1995. ostaje i bez Lige šampiona. Mojes je osvojio samo pet bodova od moguća 24 u duelima sa Liverpulom, Čelsijem, Mančester sitijem i Arsenalom, koji su u tom trenutku bili u top 4. Njega je privremeno do kraja sezone zamenio Rajan Gigs, a Mojes je na ime kompenzacije zbog raskida ugovora dobio samo pet miliona funti.

Njegovu dalju karijeru znate, kratko je bio u Real Sosijedadu u sezoni 2014/15, potom u Sanderlendu, a onda je stigao u Vest Hem. "Čekićari" su ponovo postali engleski velikan sa Mojesom na klupi i niko ne može da kaže da je u ovom trenutku Mančester junajted favorit protiv Vest Hema.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke