Kako je Kolarov ušao u krug onih koji su “spojili nespojivo”

Autor: Lazar Nikolić
subota 06.04.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Bivši kapiten Srbije jedan je od retkih koji su igrali i za Romu i za Lacio

Povezane vesti

Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov je pogotkom iz slobodnog udarca u pobedi Rome u gradskom derbiju Rima protiv Lacija 3:1, odigranog 29. septembra 2018. godine, ušao u istoriju italijanskog fudbala.

Kolarov je u 71. minutu u svom stilu bio precizan iz "slobodnjaka" i postao tada tek drugi igrač ikad koji je bio strelac za oba rimska kluba u derbiju, a prvi posle skoro 60 godina, odnosno nakon Šveđanina Arnea Selmosona.

Sjajni srpski levi bek je godinu dana ranije uspeo da “spoji nespojivo” i bude jedan od retkih koji je u karijeri igrao i za Romu i za Lacio.

Ono što je fascinantno je su u taj uski krug fudbalera ušla dvojica Srba, jer je pre Kolarova to isto učinio i Siniša Mihajlović, samo obrnuto, pošto je najpre igrao za Romu, u koju je prešao iz Crvene zvezde, a tek kasnije i za Lacio, čija je postao legenda.

U tom neverovatnom krugu igača su još Anđelo Peruci, Dijego Fuzer, Roberto Muci, Sebastijano Sivilja,Luiđi Zoroli, Atilo Feraris, Karlo Gali, Arne Selmoson, Franko Kordova i Lionelo Manfedonija. Poslednji i najsvežiji na ovoj listi je Španac Pedro.

Ali da se vratimo na Kolarova…

Srpskom reprezentativcu je Lacio bio “odskočna daska” za velike stvari koje će uraditi u svojoj klupskoj karijeri.

On je 2007. godine zadužio dres Lacija, koji ga je kupio od OFK Beograda za 700.000 evra.  U tom timu je ostao do 2010, upisao 82 meča i dao šest golova, osvojio Kup i Superkup Italije i etablirao se kao jedan od najboljih levih bekova sveta tog vremena.

To nije promaklo bogatom Mančester sitiju, koji ga je nakon Mundijala u Južnoj Africi kupio za 22,7 miliona evra. U Sitiju je proveo svoje najbolje igračke godine i do 2017. uradio puno velikih stvari.

I onda šokantna odluka, koja je razbesnela nebesko-plavi deo Rima, i prelazak u Romu za pet miliona evra.

Za “vučicu” je Kolarov igrao odlično, sve do 2020. godine, sakupio je tačno 100 mečeva u Seriji A i postigao 17 golova. U sezoni 2018/19. je urvtšten u najbolji tim italijanskog šampionata.

Koliko je snažan utisak ostavio na današnjeg trenera Rome Danijela de Rosija, sa kojim je bio saigrač u tom klubu, najbolje govori podatak da se legendarni De Rosi nedavno zalagao da Srbin postane novi sportski direktor Rome.

Roma je u januaru bila u potrazi za sportskim direktorom, nakon što se Tijago Pinto povukao sa te funkcije nakon odlaska Žozea Murinja.

Na kraju je izbor je pao na Fransou Modesta, direktora Monce, ali kasnije je otrkiveno da nije bio jedini kandidat za direktora “vučice”, govorilo se da Danijele de Rosi na tom mestu želi nekadašnje saigrače Nikolasa Burdisa i Aleksandra Kolarova, ali prevagnuo je glas izvršne direktorke Rome Line Suloku koja je bila za Francuza.

U svakom slučaju, Kolarov i Roma su ostali na istoj liniji i tako će biti zauvek. Što se tiče Lacija, tamo su mu vrata zatvorena za sva vremena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke