Kako je Lane "spojio nespojivo"?!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 06.10.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Veliki belgijski derbi između Anderlehta i Standarda budi lepe uspomene srpskim ljubiteljima fudbala .

PA/Jorge Zapata
PA/Jorge Zapata

Povezane vesti

Deseto kolo najjače belgijske lige u fudbalu doneće nam veliki derbi u Briselu između Anderlehta i Standarda.

Iako je u ovom trenutku to duel ekipa koje su na sedmoj i devetoj poziciji na tabeli, reč je o istorijskom derbiju i sudaru rivala koji su, uz Klub Briž i Mehelen, sinonim za belgijski fudbal za sve ljubitelje ovog sporta širom planete.

Anderleht je najveći i najtofejniji klub Belgije sa čak 34 šampionska pehara u svojim vitrinama, ali poslednji je osvojio, sada već davne 2017. godine. Ni ova sezona nije obećavajuća po ovaj tim i to je činjenica sa kojom se navijači velikana iz Brisela teško nose.

Standard je 10 puta bio šampion države, poslednji put 2009. godine, tako da i ovaj klub žudi za povratkom na tron, što će se ove sezone teško dogoditi.

Doduše, sistem takmičenja u belgijskoj ligi i plej-of u kom se svim timovima bodovi dele sa dva, dozvoljava nadu i jednima i drugima, ali gledajući kako igra Genk, pre svih, potom i Antverpen, Klub Briž i Gent, teško je očekivati ovosezonsku šansu za Standard i Anderleht.

Sudar Andelehta i Standarda je i sudar gradova Brisela i Liježa, okršaj različitih kultura u Belgiji i to je meč koji uvek izaziva veliku pažnju, u kom god se stanju nalazila ova dva tima.

Za nas u Srbiji je posebno zanimljiv podatak da su poslednje dominacije ovih ekipa u Belgiji vezane za Milana Jovanovića, bivšeg srpskog fudbalera i reprezentativca.

Popularni Lane je čovek koji je uspeo da „spoji nespojivo“ i postane igračka legenda i Standarda i Anderlehta.

Ovaj krilni napadač je fudbalsko ime napravio baš u Liježu, a dres Standarda je zadužio 2006. godine.

Jovanović je u sezoni 2007/2008. izabran za najboljeg igrača belgijskog šampionata, a Standard je u toj sezoni predvodio do devete titule u istoriji, prve posle 1982. godine. I u sledećoj sezoni je Standardu doneo titulu, desetu i poslednju za ovaj klub, a potom je ušao u sukob sa rukovodstvom, želeo je izazov u nekoj od najjačih liga sveta i na leto 2010. je kao slobodan igrač otišao u Liverpul.

Ukupno je u dresu Standarda odigrao 116 utakmica i dao 52 gola.

Sezona na Enfildu je bila za zaborav, deset mečeva bez pogotka, morao je na leto 2011. da promeni sredinu i povrati karijeru i samopouzdanje i odlučio se za sigurno tlo - Belgiju.

Ipak, izbor novog kluba šokirao je sve u toj zemlji. Jovanović je dobio poziv Anderlehta, prihvatio ga je i tako na sebe navukao veliki gnev svih onih kojima je Standard na srcu.

Nije mu to puno smetalo, u Briselu je proveo dve sezone i pokazao da mu Belgija leži i da je tamo apsolutni „gospodar situacije“.

Doneo je Anderlehtu dve vezane šampionske titule, a boravak u ovom timu je završio sa 68 odigranih mečeva i 17 postignutih golova.

Danas i Anderleht i Standard pokušavaju da se vrate na put kada je za njih igrao Milan Jovanović. Ne „cvetaju ruže“ ni jednima ni drugima, ali pobeda u predstojećem derbiju mogla bi onom ko osvoji tri boda da bude veliki „vetar u leđa“.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke