Kako je Marsej dao život Pari Sen Žermenu

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 31.03.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Klasik na programu ovog vikenda.

Povezane vesti

Najveći derbi francuskog fudbala na programu je ovog vikenda na stadionu „Velodrom“ i oba tima ga dočekuju u dobrom raspoloženu.

Od dolaska Žan-Luja Gasea, koji je zamenio Đenara Gatuza, kao da je došlo do otčepljenja u Marseju pa ova ekipa u proseku postiže skoro tri gola po meču. Njihova odbrana redovno kapitulira, što nam garantuje da ćemo videti golove jer i Pari Sen Žermen neretko greši u poslednjoj liniji bez obzira na to ko je rival. Stvoreni su svi preduslovi da gledamo efikasan meč.

Istorijat dva rivala datira od 1970. kada je Pari Sen Žermen formiran. U to vreme, Marsej je bio sinonim za uspehe u Francuskoj i glavni rivali bili su im Sent Etjen i Bordo, ali se u međuvremenu odnos promenio, pa je Pari Sen Žermen stekao status velikog kluba i zajedno sa Marsejom dele epitet najtrofejnijih francuskih timova. Animozitet ova dva tima rodio se iz istorijskih, kulturoloških i društvenih tačaka. Dva najveća grada u Francuskoj – sever protiv juga. Politička moć protiv radničke klase. Aristokratija protiv narodskog kluba. Iako je ironija to da je Pari Sen Žermen nastao zahvaljujući navijačima, dok je Marsej osnovan u krugu aristokrata. To se okrenulo naglavačke.

Elem, kontroverzni prvi čovek Olimpik Marseja iz prošlog veka Bernar Tapi znatno je doprineo tome da se ovo rivalstvo popneo na više grane. Naime, kako Marsej nije imao ozbiljnog konkurenta u Francuskoj i interesovanje za Ligu 1 je opadalo, Bernar Tapi je pronašao način da to promeni. Biznismen je uspeo da ubedi televizijskog giganta Kanal + da uđe u Pari Sen Žermen i načini ih moćnijima, što se i dogodilo. Stigla su imena poput Jurija Đorkaefa, Davida Žinole, Džorža Vee i drugih i tako je počela trka udvoje za titulu u Francuskoj.

Ne treba zaboraviti da je isti Bernar Tapi umnogome uticao na to da se ugled i palata Olimpik Marseja poruši kada je učestvovao u kontroverzi nameštanja utakmica pred mečeve Lige šampiona. Odnosno, odmarao je igrače u Francuskoj ne bi li njegov tim bio spremniji za utakmice u evropskim okvirima što je sa sobom donosilo brojne malverzacije usled čega je završio i u zatvoru. Poznat je i kao prvi francuski tajkun.

Upravo kada je on optužen za podmićivanje protivničkih igrača, titula za sezonu 1992/93 je oduzeta Olimpiku i ponuđena je drugoplasiranim Pari Sen Žermenu od strane tamošnje Fudbalske federacije. Međutim, vlasnici pariskog kluba odbili su takav predlog jer su gledali čist biznis. Naime, smatrali su kako bi to razljutilo pretplatnike u Marseju koji bi masovno otkazivali uplate. Kanal + čak nije želeo ni da PSŽ učestvuje u Ligi šampiona naredne sezone pre Olimpika, pa je učešće u takmičenju preuzeo trećeplasirani Monako.

Netrpeljivost vlada od tada i dodatno je pojačana dolaskom katarskih vlasnika u Pari Sen Žermen, dok Marsej i dalje muči muku sa pronalaskom kontinuiteta, borbom sa bandama na tribinama i finansijama. Zauvek, najveći francuski derbi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke