Kako je Murinjo izgubio posao?

Autor: Ivan Cvetković
subota 20.01.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Da li je odluka šokantna kakvom se čini…

Povezane vesti

Kažu da nigde u karijeri Žozea nisu voleli kao u Italiji. Čak je i u Romi obožavan, u Interu je osvojio sve, ali ljubav juga se ne zaboravlja. On je vidljivo šokiran, ali i tužan napustio Trigoriju posle otkaza koji nije očekivao.

Američki vlasnici koje je zbog nedostatka poštovanja oštro napao Fabio Kapelo su otpustili Portugalca, koji je Romi doneo jedini evropski trofej, makar to bila i LK. Oni jesu osvojili Kup Sajamskih Gradova početkom šezdesetih, ali to takmičenje nije bilo pod kapom evropske kuće fudbala.

No, vlasnici nisu imali milosti. Ekipa je igrala loše ove sezone, a problemi su se gomilali jer je Murinjo stalno bacao otrovne strelice, prozivajući između redova klub da nije obezbedio prava pojačanja.

Nekoliko dana pre smene je čak sebe prozvao Hari Poterom tvrdeći da u Rimu očekuju da on pobedi mnogo jače ekipe. To možda zvuči prihvatljivo dok ne saznate da je "Posebni" imao treći tip po budžetu u ligi. Tvrdio je i da su Dibala i Lukaku zbog njega došli u večni grad, ali je prečesto počeo da baca igrače pod autobus, žargonski rečeno. Krivio ih je za poraze, ali i privlačio negativnu pažnju isključenjima. Samo ove godine je pet puta isključen. Izgubio je kompas kako se Murinju često dešava u trećoj sezoni.

U Čelsiju je bio četiri, ali je posle toga u Realu posle tri napustio tim ostavivši posvađanu svlačionicu. Pre toga je u Interu pokorio Evropu na kraju druge sezone i otišao u Madrid. Nije dugo izdržao ni bis u Čelsiju, pa Junajtedu i Totenhemu. Opet je prva sezona dobra, tada slede osmesi i potpuno drugačiji Murinjo od onog namrštenog i ciničnog kakvog gledamo dok sat otkucava. I u Romi je bilo isto, prošle godine je stigao u finale LE. Taj poraz u meču za pehar i nemogućnost povratka u Ligu šampiona su bili konačan udarac. Klub je dodatno zatvorio kasu za igrače sa obeštećenjem, kombinacija pozajmica tipa Lukakua, večno povređenog Renata Sančeza, i slobodnih agenata Auara, Ndike, povratnika Paredesa nije dala rezultat.

Nije Murinjo pogodio sa pojačanjima ni leto pre, sa Matićem, Zekijem Čelikom Solbakenom i Belotijem. Dibala je klasa, ali je prečesto povređen. Podsetimo da su stigli i Vajnaldum koji nije više u klub i Ljorente, za neke ozbiljnije stvari to nije dovoljno.

Ali, braća Fridkin koja su bogato platila Murinja nemaju u planu da odreše kesu. Generalni zastupnici Tojote za američki zapad, bogata porodica iz Kalifornije sa poslovima i u Teksasu i širom američkog juga se vodi mantrom da klub mora da zaradi. Bez Lige šampiona to je nemoguće. Murinjo to nije uspeo, ne bi ni ove sezone. Iz nedelje u nedelju nije bilo napretka, pogubio je sve mečeve protiv timova iz vrha, ispao od Lacija iz kupa, kada se sve sabere, niko nije nedodirljiv, pogotovo ne Murinjo koji na poslednjim poslovima nije imao uspeha.

On je lobirao za novi ugovor. Recimo izjavio je da je odbio Portugal posle Katara, pa onda i ponudu da u Saudi Arabiji postane najplaćeniji menadžer svih vremena. Kada je bilo jasno da će teško do produžetka, pokušavao je da zakaže sastanak sa gazdama, bio spreman navodno i da smanji platu, da se okrene mlađim igračima. Recimo, saopšteno mu je da je budžet za prelazni rok dva miliona evra, zato je doveo Hujzena, mladog beka Juventusa koji je bio tragičar u kup porazu od Lacija. Klinac ima 55 minuta u Seriji A, a doveden je jer za Bonućija nije bilo novca. Sa druge strane, Murinjo je morao da se suoči sa činjenicom da Roma ima najgoru sezonu u ligu u poslednjih 20 godina.

Njegov zemljak Pinto odlazi na kraju prelaznog roka, ali svojom voljom. Porodica Fridkin je verovatno požurila sa smenom Murinja da novi direktor, ma ko to bude bio, ne nosi teret toga da je morao da otera Murinja. Navijači su besni, mada su donekle neutralisani romantičnim povratkom De Rosija. Samo, da li je nekadašnji Totijev naslednik pravo rešenje? On je početnik, u SPAL-u je dobio otkaz, prethodno asistirao Manćiniu u pohodu na evropsku titulu. Ali, nemojmo se zavaravati, nema puno njegove trenerske zasluge u tom uspehu.

Roma će se teško vratiti u trku za top četiri, to onda postaje začarani krug jer tek onda Amerikanci neće uložiti veći novac. Situacija je takva, da jedini put do boljih dana vodi preko LE gde su u konkurenciji, ali zaista je teško videti da mogu i do završnice, kao prošle godine sa Murinjom.

Mnogi smatraju da je bilo najbolje da je otišao posle dve godine, posle izgubljenog finala LE, jer je bilo jasno da tim neće biti mnogo bolji. Ali, nije imao neke opcije, klupe koje je ciljao, povratak u Real ili PSŽ su ipak zatvorene.

On je u ovom trenutku samo brzi lek za neki klub, neko ko može da donese uspeh na kraće staze. Samo tako, kao privremeno rešenje može da se vrati na veliku scenu. Uvek će biti klubova koji su zainteresovani za takav način, ali te ekipe će verovatno biti slabije od Rome. Reprezentacije ostaju rešenje, ali Murinjo ne voli reprezentativni fudbal. Priča o Brazilu pošto je Anćeloti produžio ugovor sa Realom nije bila realna, Portugal sada ima selektora. Ostaje jasno ili neka manja engleska klupa (na kraju krajeva on živi u Londonu, tamo mu je porodica), ili eventualno velika isplata u Saudi Arabiji.

Samo, Murinjo ima 60 godina i čini se da je za to i dalje rano, da ima još jedan pokušaj.

Ko zna, uvek je uspevao da nas iznenadi. Nije pametno otpisivati ga...

Roma inače igra sa Veronom za vikend, verovatno će promena doneti nešto, Dibala bi trebalo da bude u timu, kao i Lukaku. Gosti su oslabljeni, nemaju šta da izgube, pa uz “keca” dodajte i golove na “Olimpiku”.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke