Kako je Murinjo pre šest godina ukazao na propast Junajteda i zašto mu je drugo mesto u PL sa tim klubom najveći trenerski uspeh

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 24.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Uoči duela između Fenerbahčea i Mančester junajteda.

EPA-EFE/ERDEM SAHIN
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Povezane vesti

Prošlo je već 11 i po godina otkako je ser Aleks Ferguson prestao da bude menadžer Mančester junajteda. Legendarni Škot je klub ostavio kao aktuelnog šampiona Engleske, kao ekipu koja u samom vrhu evropskog fudbala, ali je odmah posle njegovog odlaska krenulo sistemsko urušavanje ovog velikana, koje traje i dan danas.

Loše poslovanje američkih gazdi je konstanta, ali ni treneri koji su defilovali klubom se nisu proslavili.

Na klupi Junajteda su se redom smenjivali Dejvid Mojes, Lui van Gal, Žoze Murinjo, Ole Gunar Solsker, sada je tu Erik ten Hag, ali tim sa Old Traforda je samo dva puta uspeo da bude vicešampion Engleske, nije redovan učesnik Lige šampiona, a sve ostalo što je osvojeno su samo “mrvice” za navijače navikle na isključivo one najveće domete.

Čak i u tim vicešampionskim sezonama Junajted nije bio ni blizu tituli. Siti je prvi put sezonu završio sa + 19, a drugi put sa + 12 u odnosu na gradskog rivala.

Jedna od tih vicešampionskih sezona bila je ona 2017/18, kada je ekipu predvodio Žoze Murinjo, kog su u Mančesteru dočekali kao nekog ko bi svojim trenerskim umećem i autoritetom koji je izgradio vodeći najbolje evropske klubove, mogao da podigne na noge ovog giganta.

Ipak, ubrzo se ispostavilo da je to čak i za “Specijalnog” bio preveliki zalogaj, a da je Junajted u gadnom problem Portugalac je predosetio još te 2018. godine, a čuvena je njegova izjava “da mu je najveći uspeh u karijeri to što je sa tim timom Junajteda izborio drugo mesto u Premijer ligi”. 

Podsetimo, reč je o čoveku koji je osvajao Ligu šampiona sa Portom i Interom, tri puta Premijer ligu sa Čelsijem, La Ligu sa Real Madridom i dva puta Seriju A sa Interom. Njegove izjave često jesu teatralne, ali u ovom slučaju se čini da je apsolutno u pravu i da nimalo ne preteruje.

Pokušao je Murinjo te 2018. godine da objasni da je prednost Sitija u odnosu na Junajted sistem koji je uspostavljen na “Etihadu”, a koji nije nastao tek tako, preko noći, već se gradio sezonama.

U poslednjih sedam godina najgori plasman Mančester sitija u Premijer ligi bilo je četvrto mesto. Za to vreme, bilu su dva puta šampioni, a za koju nedelju će biti šampioni i treći put, a drugi su bili dva puta… To je nasleđe… A znate li šta je još nasleđe? Otamendi, Kevin De Brujne, Fernandinjo, Silva, Sterling, Serhio Aguero. To su investicije koje iz prethodnih sezone, ne iz poslednje dve sezone… A da li znate gde su mnogi od fudbalera koji su igrali za Junajted prošle sezone, koliko igraju i da li uopšte igraju. To je fudbalsko nasleđe”, izjavio je Murinjo pre šest godine i sa ove distance je bio apsolutno u pravu.

Murinjo je u tri sezone na klupi Junajteda u dva navrata bio šesti i jednom drugi, a u svojoj prvoj sezoni u klupske vitrine je doneo trofeje Lige Evrope, Liga Kupa i Komjuniti šilda.

Proveo je u klubu dve i po godine, a u decembru 2018. je dobio otkaz zbog loših rezultata.

Trenutno je na klupi Fenerbahčea, gde mu ne “cvetaju ruže” u Superligi Turske, na -8 je u odnosu na Galatasaraj, titulu Fener čeka 11 godina, on je doveden da je uzme, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

U Ligi Evrope je Fener dobro krenuo, ima četiri boda iz dva kola, a sada dočekuje upravo Mančester junajted, koji ima dva boda, pa će probati da se u Istanbulu “vadi” za loš start.

Motiva neće manjkati ni jednima ni drugima, a Murinjo će pokušati da “saplete” bivši klub i ponovo mu ukaže da nije skrenuo sa lošeg puta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke