Kako je nastao "prljavi" i "prokleti" Lids

Autor: Mladen Heleta
sreda 28.02.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Burna priča o klubu prema kom niko ne može biti ravnodušan.

Povezane vesti

Fudbalski klub Lids junajted nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili ga vole ili ga mrze. Oni koji ga vole to rade do srži i privrženi su mu u svim mogućim okolnostima, ali sa druge strane medalje je Lids verovatno najomraženiji tim u Engleskoj među protivničkim navijačima.

Nije tajna da Lids nije miljenik javnosti, uglavnom zbog fudbala koji je 70-ih godina 20. veka  igrao pod Donom Revijem, kada je i nastao mit o “prljavom Lidsu”.

Šampioni Engleske iz 1992. godine, poslednje sezone pre formiranja Premijer lige, imali su kasnijih godina sjajan tim, igrali su polufinale Lige šampiona 2001. godine, ali su 2004. ispali iz Premijer lige, potom išli i u treći rang, vraćali se u Čempionšip, u Premijer ligi opet zaigrali tek 2020. i stabilzovali se pod Marselom Bjelsom, ali su prošle godine opet ispali u niži rang, kada se tome malo ko nadao i trenutno su drugoplasirani u Čempionšipu i u velikoj borbi za povratak među elitu.

Dakle, Lids je još jedna turbulentna fudbalska priča, mlađima nepoznata, starijima veoma poznata, a ono što svi treba da znaju je da se radi o jednom od uspešnijih i popularnijih klubova na Ostrvu, koliko god to danas čudno zvučalo.

Gore pomenuta titula iz 1992. godine sa Erikom Kantonom na terenu, toliko značajne za istoriju ove igre, kojom je, između ostalog, označen kraj Prve divizije kao elitnog ranga u Engleskoj, odnosno najavljena era profitabilnog preduzeća zvanog Premijer liga, nije jedina u istoriji "Ponosa Jorkšira".

Ostali trofeji datiraju iz vremena kada je klub vodila njegova najveća legenda, Don Revi (1961-74). Lids se baš tada etablitao kao jedan od glavnih klubova u Engleskoj, ali i navukao gnev kod rivala zbog načina na koji je igrao i stizao do uspeha.

U 13 sezona pod Revijem, Lids je bio šampion Engleske 1969. i 1974 godine, FA kup osvojen je 1972, Liga kup 1969. i sve to stilom igre koji je ovoj ekipi doneo nekoliko "zakletih neprijatelja" i ljutih rivalstava koja traju i danas.

Ipak, najveći meč je Revi izgubio, a on je odigran 28. maja 1975. godine u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Bajerna. Nemci su tada slavili sa 2:0 i sprečili Lids da pokori Evropu.

Dve godine pre toga fudbaleri Lidsa su pali u finalu Kupa pobednika kupova, poraženi su od Milana u meču za trofej sa 1:0, pa je 1975. na ono "prljavi", dodato i "prokleti Lids". Tokom te ere dva Kupa sajamskih gradova nisu bila dovoljna da izbrišu žuč najvećeg engleskog okruga zbog gorčine poraza u dva velika evropska finala.

Generacije Revijevih fudbalera bile su poznate po veoma gruboj igri, rivali su tvrdili da ovaj zadrti Englez doslovce traži od igrača da nanose povrede protivnicima, ali i ako je bilo tako Lids svakako nije bio jedini "ragbi" tim u elitnom rangu u eri tokom koje su stvorena brojna žestoka rivalstva širom Engleske. Za Revija se pričalo da je probao, mada ne i uspevao da kupuje protivnike, da je Džeki Čarlton imao crnu knjižicu kao "Broj Jedan" iz Alan Forda, u njoj su bila imena ljudi koje je trebalo povrediti. Veliki Revijev rival i neprijatelj, Brajan Klaf je jednom primetio da to što Lids zove sebe porodicom, ima toliko veze kao kad bi se mafija proglasila dobrotvornom organizacijom za podizanje dece bez roditelja, umesto da ih prepusti ulici. Eto, to je reputacija, najvećeg kluba iz najvećeg grada, u najvećem okrugu u Engleskoj.

Koliki je Lids magnet za ljubav i mržnju, pokazao je Hauard Vilkinson, kada je 1988. preuzeo ovaj klub kada je bio u drugoj ligi i pred ispadanjem, umesto Šefild Vendzeja, tada petoplasiranog tima u prvoj ligi. Hauard je jednostavno rekao da se odlučio za veću sredinu, četiri godine kasnije doveo ih je do titule, treće i poslednje u istoriji. Baš u to vreme je u Mančesteru Aleks Ferguson stvarao moćni Junajted. I šta je uradio? Oteo je Lidsu Erika Kantonu i uspostavio nove standarde na osnivanju Premijer lige kakvu danas poznajemo. Lids je 90-ih pod Piterom Risdejlom ogromnim ulaganjima stvorio verovatno najbolju generaciju u svojoj istoriji, koja je i pored nekih “bljesaka” ipak ostala nedorečena. Imati na jednom mestu Alana Smita, Harija Kjuela, Marka Viduku, Lija Bojera, Džimija Flojda Haselbanka, kasnije Hakerbija, Dominika Matea, Rija Ferdinanda, uz večnog kapitena Radebea. Zvuči kao san.

U godini Junajtedove triple krune, 1999. godine, Lids je bio viđen kao glavni izazivač, ali se raspao  pod teretom velikih očekivanja. Igrali su polufinale Lige šampiona dve godine kasnije, ali poslovni model tadašnjeg vlasnika Risdejla je bio rizičan. I završio u suzama.

Od tada Lids više nikad nije ni prišao blizu nekim vekim rezultatima, a najveći je onaj da ekipa igra Premijer ligu, čemu teži u ovoj sezoni.

I za kraj, jedna jako važna informacija koja može da vam jasno pokaže šta je to Lids junajted. I dan danas postoje navijači Liverpula koji tvrde da najveći rival njihovog kluba nije Mančester junajted, jer istorijski nisu bili na istom rangu, već da je to Lids.

Dueli ova dva tima nazivani su "Ratom ruža", po seriji građanskih ratova u Engleskoj iz druge polovine XV veka, u kojima su se za prevlast borile dinastije Lankaster i Jork. Jednima je simbol bila “crvena ruža”, drugima “bela”.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke