Kako je Štutgart zavladao Nemačkom

Autor: Mladen Heleta
nedelja 26.02.2023.
12:15
Izvor: Sportske.net

Može li neko da zaustavi Bajern u pohodu na 11. uzastopnu "salataru"?

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Prsti  jedne ruke su vam i više nego dovoljni da izbrojite sezone kada Bajern nije bio osvajač Bundeslige od 2005. godine, pa na ovamo. To se desilo samo četiri puta, dok su Bavarci u 14 navrata u ovom periodu bili šampioni Nemačke.

Nekada jedna od najuzbudljivijih liga na svetu, sada je jedna od najizvesnijih, makar kada je borba za šampionsku titulu u pitanju. Bajern je surovo dominantan, vezao je deset titula, a trebalo bi da se desi pravo čudo pa da ove sezone ne osvoji i 11. "salataru" zaredom. Ipak, ono što ovu sezonu čini drugačijom od prethodnih deset je to što je gigant iz Minhena konačno dobio makar konkurente u šampionskoj trci.  Nakon 21 odigranog kola Bajern, Borusija Dortmund i Union Berlin imali su po 43 boda na čelu tabele, a Borusija je posle jučerašnje pobede otišla na 46. Lajpcig ke na 42, Frajburg na 40, a Ajntraht Frankfurt na 38, što je potpuno nova situacija za ovu ligu, koja evocira uspomene da neke davne sezone.

I da se vratimo na uvodnu rečenicu. Bajern u poslednjih 18 godina nije bio šampion samo 2007, 2009, 2011. i 2012. godine. Poslednje dve "salatare" uzela je Klopova Borusija Dortmund, a onu iz 2009. godine Magatov Volfsburg, i o tim podvizima ste relativno skoro bili u prilici da čitate na našim stranama.

A ona titula iz 2007. otišla je u Štutgart. Bila je to jedna sjajna generacija, super-uzbudljiva šampionska trka i sezona kada Bajern nije bio učesnik iste, već je takmičenje završio na četvrtom mestu.

Navijači Štutgarta su tačno 15 godina čekali su na novu, petu šampionsku titulu i konačno su je dočekali 19. maja 2007. godine. Foto-finiš je odlučivao šampionsku trku, a na kraju su "Švabe“ prve prošle kroz cilj za dva koraka ispred Šalkea.

Štutgart je titulu osvojio lepom i disciplinovanom igrom, zajedništvom i pravom formom u krucijalnom delu prvenstva, jer je šampionat završio sa osam uzastopnih pobeda, što mu je i donelo skok sa trećeg na prvo mesto. Ovaj tim je te sezone odbacio teoriju da trofeje donose samo desetine utrošenih miliona evra. Na kraju je Štutgart imao 70 osvojenih bodova iz 34 kola, dva više od drugoplasiranog Šalkea, četiri od trećeplasiranog Verdera i čak deset od minhenskog Bajerna.

A nije da Štutgart nije i ranije mogao da dođe do “salatare”. Setite se ekipe od 1995. do 1997. godine, kada su za ovaj klub igrali Balakov, Elber i Bobić ili one iz  2003. godine, kada su Lam, Kuranji, Hildebrand, Hleb, Hinkel i ostali bili vicešampioni. Oni ipak nisu uspeli, iako su po imenima bili jači od generacije koja jeste.

Ljubitelji nemačkog fudbala se sigurno sećaju te generacije “Švaba”, čije su vedete bili Tomas Hiclšperger, Mario Gomez, Džeronimo Kakau, Sami Kedira, Timo Hildebrand,  Artur Boka, Fernando Meira, Roberto Hilbert, Serdar Taski, Meksikanci Pavel Pardo i Rikardo Osorio, Švajcarci Ludovik Manjan i Marko Štreler... Sa klupe ih je savršeno vodio u to vreme  prilično anonimni Armin Fe, za koga u februaru 2006, kada je zamenio Đovanija Trapatonija, niko nije bacao ni “pet para” da može da uradi nešto više, a on je uspeo da uradi ono najvažnije.

Napravio je savršenu hemiju među gore pomenutim igračima. Gomez sa 14 golova i Kakau sa 13 su briljirali u Bundesligi i bili ubitačan napadački tandem. U veznom redu su Hiclšperger, Hilbert, Pardo i Da Silva igrali sezone karijere, a Fe je tada lansirao i buduću zvezdu nemačkog i svetskog fudbala Samija Kediru, koji je imao velikog udela u ovoj tituli i koji će kasnije zenit svoje karijere doživeti u dresu madridskog Reala, kao i na Mundijalu 2014.  godine, kada je bio jedan od predvodnika reprezentacije Nemačke u pohodu na titulu svetskog prvaka.  Odbranom su komandovali Meira, Manjan, Boka (poznat pod nadimkom afrički Roberto Karlos), Osorio i Taski. Odličan tim, koji je te sezone igrao i finale nemačkog Kupa i izgubio od Nirnberga.

Danas, oni Nemci koji ne navijaju za Bajern prizivaju neki novi Štutgart, koji se sam nalazi u borbi za opstanak. Šansu da pokupi slavu ima Union Berlin, koji nekako baš podseća na "Švabe" od pre 16 godina i koji će u nedelju u Minhenu imati priliku da pokaže od čega je satkan i da li jeste ili nije to što bi mnogi voleli da bude...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke