Kako misliš najveći engleski derbi?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 17.12.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Šalu na stranu, ne postoji veća utakmica u Engleskoj od one koju između sebe igraju Liverpul i Mančester junajted. Nećemo trošiti redove da govorimo o začetku animoziteta između dva grada i dva kluba jer je to poznato svima kojima je ova igra u srcu.

Ali, zbog čega ovaj naslov? Aluzija je jasna – stanje dva tima u ovom trenutku je dijametralno suprotna. Čak je i prošlosezonski Liverpul, koji je završio iza Mančester junajteda na tabeli Premijer lige i imao, za svoje standarde, lošu sezonu, na poslednjem meču odigranom na „Enfildu“ naneo najvećem rivalu nezabeleženu sramotu. Bilo je 7:0 za tim Jirgena Klopa i to onda kada Liverpul nije pretendovao za sam vrh tabele.

Koliko li će onda biti ove nedelje kada se Liverpul pojačao? Kada igraju gegenpresing znatno bolje nego li u prethodnih nekoliko sezona? Kada su lideri Premijer lige? Kada će zbog ekspanzije stadiona imati najveću podršku u poslednjih pola veka na „Enfildu“?  Onda kada Mančester junajted izgleda kao tim bez ideje? Sa igračima van forme? Sa Erikom ten Hagom koji gubi konce? Predikcije ne mogu biti precizne, ali teško je verovati da bi i u ovakvom odnosu snaga Liverpul mogao da ponovi nešto slično sa prošlog susreta.

Mnogi su verovali da će Mančester junajted izgledati sasvim drugačije ove sezone. Jer, uprkos svim gnevovima koji su useravani ka Glejzerima, novac na pojačanja se nije žalio. Odrešena je kesa za Rasmusa Hojlunda, došao je Andre Onana kao neko ko se proslavio sa Interom prošle sezone. Sofijan Amrabat je blistao tokom Mundijala i u dresu Fjorentine, Mejson Maunt je bio vruća roba... Jaka imena, potrošeno preko 200.000.000 evra, a apsolutno niko od njih nije opravdao uloženo za sada. Kako li je moguće da od nosilaca ekipa u kojima su igrali sezonu ranije, postanu ispodprosečni u Mančester junajtedu? Nemoguće da je baš do svakog od njih? Erik ten Hag je, čini se, izgubio poverenje svojih momaka. Isplivale su pojedine informacije usled kojih su pomenuti mediji odstranjeni sa spiska onih koji smeju da izveštavaju sa konferencija za medije holandskog stratega. U javnost je plasirano da je polovina svlačionice okrenuta protiv Ten Haga, da im je nejasno kakve zadatke bi trebalo da izvršavaju na terenu, da imaju osećaj da previše trče bez jasnog cilja tokom mečeva. Nedugo zatim je mogao da se vidi i snimak sa treninga ekipe uoči utakmice sa minhenskim Bajernom. Potpuna letargija, te su mnogi zaključili da je atmosfera u timu i energija na marginama.

Junajted je izgubio od Bajerna, Kingsli Koman je utišao „Teatar snova“, a i dalje će ostati misterija zbog čega je Andre Onana statirao kod tog gola. Tako trenutno, kada bi se pravila paralela, verovatno nijedan član postave Mančester junajteda ne bi mogao da istisne fudbalera Liverpula ekipe. Jirgen Klop trenutno ima bolji tim na svakoj poziciji.

EPA-EFE/Peter Powell

Neće Nemac imati Aleksisa Mekalistera, a ni Endija Robertsona za predstojeći meč, ali on ima dovoljno opcija da može da razoruža rivala. Sve se češće događa da u toku utakmice uvodi Džoa Gomeza na mesto desnog beka, a da Trentu da slobodu na sredini terena i to se isplaćuje. Aleksander-Arnold igra možda i najbolji fudbal u poslednjih nekoliko sezona, posebno ako govorimo o liderskoj ulozi. Njegova ličnost raste iz meča u meč, a pritom nije jedini sa autoritetom. Alison, Van Dajk, Salah... Junajted trenutno u ekipi nema takvu personu. Zapravo, ima u vidu Bruna Fernandeša, ali i on se uklopio u sivilo ekipe.

Liverpulu naruku ide i to što nastupaju u Ligi Evrope ove sezone i što je Klop mogao da odmara, što, doduše nije previše radio jer značajnu minutažu imali i Mohamed Salah i Darvin Nunjez i ostali... Ali, za meč u nedelju, definitivno neće koristiti svoje adute jer protiv Union San Žiloaza može rasterećeno da igra, što nije bio slučaj sa Junajtedom koji je imao meč odluke protiv Bajerna.

Zanimljivo je bilo poređenje između Darvina Nunjeza i Rasmusa Hojlunda, dvojice napadača od kojih je Danac plaćen mnogo više novca, a ne dobija ni približne kritike kao „devetka“ Liverpula. Doduše, Darvinov pandan bi trebalo da bude Haland, ali tu očigledno nema poređenja, bar ne za sada.

Glavna figura na ovoj utakmici mogao bi da bude Mohamed Salah, čovek koji naprosto obožava da igra protiv Mančester junajteda. Na 11 utakmica protiv ovog rivala u Premijer ligi postigao je čak 10 golova i podelio četiri asistencije što je impresivan učinak i ako je suditi prema onome što prikazuje ove sezone, trebalo bi da nastavi dobru seriju u duelima sa Junajtedom. Egipćanin možda ne igra na nivou kao iz ranijih kampanja, ali uvek je na pravom mestu u pravo vreme. Daje golove, deli asistencije. Nema više onih karakterističnih minijatura, no, polako se prilagođava tome što ulazi u starosnu dob koja ga ograničava u određenim segmentima igre. Te stvari više prepušta Luisu Dijazu na supronom delu terena, Dijogu Žoti, Kodiju Gakpu, Trentu i Soboslaju...

Meč koji nadolazi mogao bi da odredi i sudbinu Erika ten Haga. Ubedljiv poraz od najvećeg rivala mogao bi biti kap koja će preliti čašu. Jer, gubi se strpljenje na „Old Trafordu“, pa dok još ima vremena da se kestenje izvadi iz vatre...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke