Kako su “plavci” od prvaka Evrope došli do kvalifikacija za treće po jačini UEFA takmičenje?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 29.08.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Čudno je ovo napisati, ali Čelsi je uspešno zakoračio ka Ligi konferencija - Može li Mareska da zaustavi “sistem propadanja”

Povezane vesti

Ko bi pre tri godine mogao i da pomisli da će tadašnji prvak Evrope Čelsi u ovom trenutku igrati kvalifikacione utakmice za plasman u treće po snazi UEFA takmičenje i to bez ijednog igrača iz tog sastava...

Svašta se u međuvremenu izdešavalo među "plavcima", pa smo evo i to dočekali. Čelsi je u četrvtak uveče na svom terenu pobedio švajcarski Servet sa 2:0, u prvoj utakmici plej-ofa za ulazak u Ligu konferencija. Sada sledi revanš, posle kog će velikan sa Stamford Bridža probati da uđe u grupnu fazu i potom napravi značajan rezultat u takmičenju u kom nije ni sanjao da će igrati.

Mendi - Tijago Silva, Ridiger, Aspilikueta - Čilvel, Džejms - Žoržinjo, Kante - Maunt, Haverc - Verner.

Ovo je postava Čelsija koja je 29. maja 2021. godine u Portu počela finalni meč Lige šampiona protiv Mančester sitija i pogotkom Kaija Haverca slavila sa 1:0, te postala prvak Evrope.

Sa klupe ih je predvodio Tomas Tuhel, a kada se pogleda ovaj sastav, prvo što upada u oči je to da samo se dvojica od ovih 11 fudbalera u ovom trenutku vode kao igrači ekipe iz Londona. To su Ben Čilvel i Ris Džejms, ali na njih menadžer Enco Mareska ne računa i oni su u redu onih kojih Čelsi pokušava da se otarasi u finišu prelaznog roka.

Haverc i Žoržinjo sa uspehom igraju za rivalski Arsenal, Verner je u Totenhemu, Mendi i Kante su u Saudijskoj Arabiji, Aspilikueta u Atletiko Madridu, Ridiger u Realu, a Maunt u Mančester junajtedu.

I verovatno tu leže svi odgovori na pitanja zašto je Čelsi tu gde jeste u ovom trenutku i šta mu se desilo u ove tri godine.

Sistem je jedna od najvažnijih stvari u fubalu, Čelsi je pod vođstvom vlasnika Romana Abramoviča sistem stvorio, menadžeri su se menjali, ali je kurs kojim ide klub uvek bio isti.

„Plavci“ su se etablirali kao jedan od vodećih timova Premijer lige, dva puta su osvojili Ligu šampiona, a onda im se desilo nešto što nije smelo, iako se i dalje ulažu ogromne svote novca, čak i veće nego kad je tu bio Abramovič.

Ali, novac nije nikakva garancija za uspeh, jer sa njim treba upravljati i usmeravati ga na pravi način. U suprotnom ćete proći kao Čelsi.

Ono što je Čelsi uradio nakon ere Romana Abramovića i nakon što je pomenute 2021. godine osvojio Ligu šampiona biće zabeleženo u istoriji fudbala, kao negativan primer rukovođenja jednim vrhunskim klubom.

"Plavci" su u međuvremenu povukli previše neshvatljivih poteza u prelaznim rokovima, ekipa je drastično podmlađena, nije da tu nema “mesa” sa Kolom Palmerom, Encom Fernandezom i još nekima, ali to je još uvek daleko od nivoa potrebnog za vrh Premijer lige. Famozna Liga konferencija je zaista sada prava mera za ovaj tim.

Kakav god bio Tomas Tuhel, čovek je osvojio Ligu šampiona i uspostavio je nešto po čemu je taj njegov Čelsi bio prepoznatljiv. Prelako je otpušten u septembru 2022. godine posle poraza od Dinama u Zagrebu u Ligi šampiona.

"Nova vlasnička struktura navršava 100 dana od preuzimanja kluba i novi vlasnici smatraju da je pravo vreme za tranziciju", pisalo je tada na sajtu Čelsija, kao obrazloženje za otkaz koji je uručen nemačkom stručnjaku.

A ta tranzicija se ispostavila kao prava “noćna mora” za sve navijače Čelsija.

Tuhela je nasledio Grejem Poter, a posle njegove katastrofalno loše epizode na “Stamford Bridžu”, pretprošlu sezonu je kraju priveo treći menadžer Frenk Lampard.

Na kraju se ispostavilo se da je Tomas Tuhel možda i najzaslužniji što se klub pre dve godine nije borio za opstanak. Čelsi je sa Tuhelom na početku sezone ostvario tri pobede, uz jedan remi i dva poraza i tih 10 bodova su bili ključni da ekipa ne strepi za “goli život”.

Naravno, na leto su američki vlasnici potražili novog spasioca i videli su ga u liku Maurisija Poketina, koji je u Engleskoj stekao ozbiljnu reputaciju radeći kao menadžer Totenhema. Ni to nije “upalilo” i sada je tu Enco Mareska, koji se dokazao sa Lesterom u Čempionšipu, ali u svojoj biografiji ima i rad u stručnom štabu Pepa Gvardiole, što mu je svakako bila jaka preporuka.

Kakav će biti njegov Čelsi, zaista je teško i naslutiti. Tim je premlad, treba strpljenja, a nemoć u prvom kolu Premijer lige protiv Mančester sitija i nadmoć protiv Vulverhemptona u drugom kolu, kada su “plavci” u gostima dali čak šest golova, možda i najbolje oslikavaju nepredvidivost ove ekipe.

Za početak, grupna faza Lige konferencija ne bi trebalo da dođe u pitanje, a za ostalo ćemo videti…

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ma da
Thursday, 29.08.2024
11:16

Ljudi najurili Abramovica, klub preuzeli amateri poput ovih sto vode klubove u nasoj ,,super" ligi i stancaju trenere svaka 4 meseca To se desilo