KAN - Niz kontroverzi, igrač na golu, pogodak turnira i favorizovanje domaćina - Komori pali časno, Kamerun ide ka tituli

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 24.01.2022.
21:56
Izvor: Sportske.net

Komorska Ostrva su zaslužila poštovanje. Igrali su iako su svi bili protiv njih. Od čelnih ljudi, sudija, do navijača, šansi, publike...

AP Photo/Themba Hadebe
AP Photo/Themba Hadebe

Povezane vesti

Fudbaleri reprezentacije Kameruna savladali su Komorska Ostrva sa 2:1 (1:0) i plasirali se u četvrtfinale Kupa afričkih nacija.

Meču je prethodila odluka Afričke konfederacije (CAF) da u "minus do 12" promene pravilo i produže period izolacije, pa čak i za negativne igrače. Komori nisu mogli da računaju ni na jednog od trojice golmana, a kada su saznali da je Ali Ahmada negativan, usledilo je slavlje koje je ipak ugasio CAF svojim novim pravilom... Tako je na golu bio levi bek Alhadur.

Već posle sedam minuta igre - direktan crveni karton za fudbalera Komorskih Ostrva Abdua zbog grubog starta otvorenim đonom. Start jeste bio neoprezan, ne i nameran, ali s obzirom na to kakve su nedaće doživeli, mogao je arbitar Bamlak iz Etiopije da im progleda kroz prste. Ionako je Kamerun kvalitetnija selekcija...

No, nije to učinio i usledila je igra mačke i miša. Hrabro se borila selekcija Komorskih Ostrva, ali ubrzo su popustili kada je Karl Toko-Ekambi lako savladao Alhadura. Komori su nekoliko puta pretili, Onana nije bio previše siguran, što su gosti i osetili, ali ipak, sve je bilo na strani Kameruna.

U drugom poluvremenu je Vensan Abubakar takođe na lak način poslao loptu iza leđa nemoćnog Alhadura, koji je na svojim leđima nosio dres prepravljen samolepljivom trakom.

Ben je mogao da unese dramu 15 minuta pre kraja kada je sjajno šutirao sa desetak metara, a Andre Onana impresivno reagovao, a onda - gol turnira. 

Sa oko 35 metara, Emčangana je izveo slobodan udarac, direktno je šutirao, lopta je išla poput rakete i završila u samom gornjem desnom uglu Onaninog gola. Pogodak turnira, definitivno, za nadu Komora da mogu do bajkovitog povratka.

Pokšavali su do kraja da poravnaju, ali sudija nije želeo da produži ni sekund više nego što je pokazao uprkos tome što su Komori imali izgledan napad za potencijalno izjednačenje. 

U četvrtfinalu, Kamerun će igrati protiv Gambije koja je ranije u ponedeljak savladala Gvineju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke