KAN - Vreme je da se dugovi naplate!

Autor: Mladen Heleta
petak 19.01.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Duel između Senegala i Kameruna je u centru pažnje na Afričkom kupu nacija.

AP Photo/Sunday Alamba
AP Photo/Sunday Alamba

Povezane vesti

Afrički kup Nacija u Obali Slonovače se polako zahuktava. Sve 24 selekcije smo videli na sceni, neke već i dva puta, jasno je da nas čeka uzbudljiv turnir, ali je i jasno da su oni glavni favoriti za osvajanje upravo one reprezentacije koje smo apostrofirali u našoj najavi ovog takmičenja, a to su Maroko i Senegal.

U predstojećim danima nas čekaju mečevi drugog kola, u ponedeljak već kreće treće, a veliki derbi igraće se danas u 18 sati između Senegala i Kameruna u sklopu grupe C.

Branilac titule je snažno ušao u takmičenje i savladao Gambiju sa 3:0, dok je Kamerun odigrao 1:1 sa Gvinejom, a dao je gol tek pošto je ostao sa igračem više na terenu.

Senegal je izuzetno jak, uz Maroko najjači tim po imenina na šampionatu, a Kamerun mu je baš veliki dužnik i daće sve od sebe izabranici selektora Alijua Sisea da makar malo vrate Kameruncima za teške poraze u prošlosti.

Ove dve selekcije su odigrale čuveno finale Afričkog kupa nacija 2002.  godine u Maliju. Bio je to onaj legendarni sastav Senegala koji će kasnije te godine pobediti Francusku na otvaranju Mundijala i dogurati do četvrtfinala turnira koji je održan u Japanu i Južnoj Koreji. Aliju Sise je bio važan igrač te ekipe, a Kamerun je predvođen Etoom, Songom, Žeremijem i ostalima, takođe bio izuzetno snažan i igrao je u onim kontroverznim dresovima bez rukava, koji će im kasnije biti zabranjeni na Svetskom prvenstvu. Nije bilo golova u tom finalu, a Kamerun je podigao trofej posle boljeg izvođenja penala.

Penali su odlučili i duel ovih timova u četvrtfinalu šampionata Afrike 2017. godine. I tada je bilo 0:0 i tada su se posle penala radovali Kamerunci i kasnije preko Gane i Egipta osvojili titulu. Tada je na terenu bilo dosta igrača koji će igrati i sada. U timu Senegala bili su Kulibali, Gej, Kujate, Mane, a za Kamerun su igrali Toko Ekambi i Ondoa.

Dakle, veliki su dugovi u pitanju i deluje da je vreme da Senegal počne da ispravlja stvari. Puno je jači od Kameruna, ali to ne mora ništa da znači. Kamerun je takmičarski nastrojen tim, ima veliki motiv kada igra protiv boljih od sebe, a sada će, za razliku od prvog kola, imati u sastavu golmana Mančester junajteda Andrea Onanu.

Tunis i Mali će igrati zanimljiv duel u grupi E. Tunis je pod pritiskom posle senzacionalnog poraza od Namibije i nema više prostora za grešku, dok je Mali naoštren posle dobre partije protiv Južne Afrike i pobede od 2:0. I ovde će Mali pokušati da zaceli rane, koje su dosta svežije od onih koje ima Senegal od Kameruna.

Naime, Mali i Tunis su igrali baraž za odlazak na Mundijal u Kataru, Mali je na terenu ostavio bolji utisak u tom dvomeču, ali Tunis je otišao u Katar ukupnim rezultatom 1:0, a taj jedini gol bio je nesvakidašnji autogol igrača Malija.

Maroko je u prvom kolu rutinirao Tanzaniju sa 3:0, a pravu snagu polufinaliste Svetskog prvenstva videćemo u nedelju, kada će se nameriti na DR Kongo, koji u svom sastavu ima nekoliko ozbiljnih fudbalera, a u ovom meču neće biti spokojan zbog remija na startu protiv Zambije (1:1).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke