Kantona protiv Katara - "Bekam je napravio ogromnu grešku!"

Autor: Stefan Matić
utorak 27.09.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Francuz o svom bojkotu Katara.

EPA-EFE/SRDJAN SUKI
EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Povezane vesti

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje za nešto manje od dva meseca. 

Prvenstvo će biti po mnogo čemu prvi, tipa što su prvo prvenstvo koje se organizuje tokom zime što nam donosi pauzu od otprilike dva meseca u klupskom fudbalu. Katar je i najmanja država koja je uzela da organizuje Mundijal, ali i država koja trpi najveće kritike. Nekoliko engleskih medija, ali i organizacija poput Amnesti Internešnl-a je napisalo izveštaje u kojim se navode da je tokom procesa izgradnje stadiona i ostalih kompleksa potrebnih za SP svojim životom platilo na hiljada imigrantskih radnika. 

Sa druge strane imamo i ličnosti koje su ambasadori SP u Kataru - najveće ime je definitivno Dejvid Bekam. Bivši kapiten Engleske je navodno sklopio saradnju vrednu preko 10 miliona funti kako bi bio ambasador države Katar u narednoj deceniji što znači da je i on prvo lice Mundijala koji nam predstoji. Njegov nekadašnji saigrač, legendarni Erik Kantona ovaj potez Engleza vidi kao veliku grešku. 

"Sve se vrti oko novca i način na koji su se ponašali prema ljudima koji su izgradili stadione je užasan. Hiljada ljudi je umrlo, a mi ćemo i dalje slaviti to Svetsko prvenstvo. Lično, ja ga neću gledati. Razumem da je fudbal biznis, ali mislio sam da je tako i jedino mesto gde svi imaju šansu"

"Ako imate igrač koji kaže, 'Bojkotovaću Svetsko prvenstvo', vi kažete, 'Bravo'. Ali ne možete osuditi 20-godišnjeg igrača, koji imaju karijeru od 10 godina, koji žive okruženi ljudima iz fudbala 24 sata na dan. Ali trebamo pričati o federacijama, političarima, koji imaju moć da kažu, 'Ne nećemo ići na Svetsko prvenstvo'. Ne možemo biti razočarani ako igrači ne žele da bojkotuju prvenstvo, zato što na vrhu imate političare, predsednike, federacije, ministre.. Prava moć, svuda u svetu, oni imaju moć da bojkotuju, lako je okriviti igrače", izjavio je Kantona za engleski Atletik. 

Potom je i prokomentarisao učešće Bekama u kampanji za Katar. 

"Ja to ne bih nikada uradio. Uradio bih kompletno suprotno. Već januara sam krenuo da pričam to, možda sam bio i prvi, ali ja sam slobodan da uradim to. I naravno, plaćanje bivšeg igrača da radi ovakve stvari... Možda ne znaju šta se dešava. Ili, ako znaju, ja mislim da rade pogrešno. Mislim da prave veliku grešku. Veliku, veliku grešku", završio je Francuz. 

Bilo kako bilo prvenstva će biti, neke reprezentacije su i osudile par poteza katarskih vlasti, ali ništa što bi naznačilo bojkot.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke