Karlsrue – Tim koji je odbio nacistički pozdrav

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 27.01.2021.
15:10
Izvor: Sportske.net

Šteta za Bundesligu što nisu u eliti...

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Kada se pomene Karlsrue, sećanja se vrate na one sjajne sezone kada je klub vodio Vini Šefer i kada su uspeli da se dokopaju polufinala kupa UEFA. Bila su to sjajna vremena I nemačkog klupskog fudbala koji nije gubio trku u novcu, a šampionat je bio mnogo zanimljiviji.

Taj sjajni tim je tukao PSV, Valensiju, Bordo i Boavistu, a posebno je upečatljiva činjenica da su te sezone tukli „Slepe miševe“ sa 7:0. Klub je završavao pet sezona u gornjoj polovini tabele u Bundesligi. Stigli su do meča za trofej, u kupu 1996. i izgubili od Lauterna koji je iste sezone ispao iz lige.

Usledilo je ispadanje pa je klub tavorio u „Cvajti“, u Baden Virtenbergu su se sa setom sećali tih sjajnih vremena, pa iako su se pre 15-tak godina vratili među Bundesligaše, nisu preživeli više od dve godine. Zatim je usledio čuveni poraž u baražu od Regensburga kada su pali u regionalni rang, ali se odmah i vratili. Srce im je pet šest godina slomio Hamburg u baražu za Bundesligu, slavni klub sa severa Nemačke je pogotkom u nadoknadi ostao u eliti. Od tada Karlsrue je jo-jo klub, negde između treće i druge lige, ponovo su se vratili, ali generalno, daleko su od stare slave.

Jedna od slavnih epizoda kluba vezuje se za period pre Drugog Svetskog Rata u vreme uspona fašizma. Priča nikada do kraja nije razjašnjena. Tačno je da je Karlsrue prihvatio deklaraciju pod pritiskom, da ne prima komuniste i Jevreje u tim 1934. Godine. Ali, tačno je i da nisu žurili sa primenom tog pravila, pa su upali u oči Gestapou, a čelniici su privođeni na informativne razgovore.

Ipak, ono što se desilo je ušlo u istoriju. Naime, Karlsrue je igrao u Mecu prijateljski meč i domaći su pretili da će napustiti teren u slučaju da Nemci izvedu nacistički pozdrav pre meča. Karlsrue se složio kada im je policija saopštila da ne može da im garantuje bezbednost u slučaju da isprovociraju publiku.

Šta je dalje bilo? O tome postoje razne priče. Utakmica je odigrana, a jasno vesti su završile u francuskim, a zatim u nemačkim medijima.

Prema jednoj verziji, Karlsrue je jednostavno zabranjen, ne bukvalno, ali niko nije smeo da igra protiv njih, dok je druga da su nacisti jednostavno zabranili sve klubove iz pokrajine gde su imali dosta protivnika u prvim godinama terora.

Svim klubovima je bilo zabranjeno posle toga da igraju u Francuskoj, a Karlsrue se nije takmičio godinu dana, ili makar tako tvrde neki izvori. Oni su inače klub koji je imao dosta jevrejskih igrača u dvadesetim godinama, dosta ih je pobeglo preko granice kada su nacisti došli na vlast.

Inače Karlsrue koji je pedesetih nastavio spajanjem par lokalnih klubova je osvojio i dva kupa pedesetih, oni polažu pravo na titulu iz 1909. Kada je Feniks tim iz grada uspeo da osvoji nemački šampionat, sledeće godine je titula ostala u Karlsrueu, ali je šampion bio FSV koji je bankrotirao 2015. i obnovio rad prošle godine.

Ali, pravi Karlsrue stagnira u drugoj ligi, ostali su jedva prošle sezone, ove su u gornjem domu, derbi protiv Hanovera bi mogao da označi da imaju veće ambicije od sredine tabele sa kojom su bili zadovoljni kada je šampionat počeo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke