Kasno Mesi u MLS stiže, počeo plej-of bez Majamija!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 01.11.2023.
16:45
Izvor: Sportske.net

Sa druge strane, tu su Ranko Veselinović i Nemanja Radoja.

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT
EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Povezane vesti

Američka MLS liga je već nekoliko decenija veoma interesantno takmičenje. Ne samo zbog velikih i zvučnih imena koja su dolazila iz Evrope i Južne Amerike, već i zbog činjenice da se radi o jednom od najneizvesnijih takmičenja u svetu fudbala. Sjedinjene Američke Države imale su čak 15 različitih šampiona od 1996. godine kada je osnovana profesionalna liga. Najviše titula ima Los Anđeles Galaksi za koji nastupa povremeni reprezentativac Srbije Dejan Joveljić.

A koliko je ovogodišnji plej-of zanimljiv, govori i podatak da Galaksi u njemu ove sezone neće ni učestvovati.

MLS liga podeljena je u dve konferencije, Istočnu koja broji 15 klubova i Zapadnu koja ima 14. Plasman u plej-of obezbedilo je prvih sedam ekipa, dok su klubovi plasirani na 8. i 9. mestu dobili priliku da se uključe kroz razigravanje. Plej-in su prošli Njujork Red Buls i Sporting Kanzas koji su već odigrali svoje mečeve u plej-ofu. Pravila u njemu prilično su jasna, u prvoj rundi igra se na dve pobede, potom slede okršaji u konferencijskom polufinalu i finalu, zatim i veliko finale koje se takođe igra u jednoj utakmici.

Ovo praktično znači da je čak 62 posto timova uspelo da se kvalifikuje u plej-of što je naišlo na kritike javnosti zbog razvodnjavanja takmičarskog naboja. Za razliku od regularne sezone, utakmice u plej-ofu neće imati šestu zamenu tokom produžetaka, a fudbaleri će biti suspendovani posle tri sakupljena žuta kartona.

Ko su favoriti za osvajanje titule?

U prvom redu su Los Anđeles i Filadelfija, blažu bismo prednost dali aktuelnom braniocu trofeja iz Grada anđela, najveće zvezde su legendarni Đorđo Kjelini, prekaljeni Karlos Vela, Hesus Muriljo, a kao veliko pojačanje stigao je talentovani Hrvat Stipe Biuk iz splitskog Hajduka. Najbolji strelac MLS lige i dolazi iz redova Los Anđelesa, u pitanju je Denis Buanga koji je postigao 20 golova i na to dodao šest asistencija na 31 nastupu.

Sa druge strane, Filadelfija se uzda u Danijela Gazdaga i Kaija Vagnera, Sinsinatijeva prva zvezda je Lućano Akosta koji uz Golda i Almadu jedini u ligi ima “dabl-dabl” učinak kada se radi o golovima i asistencijama.

Pitaće se sasvim sigurno i timovi poput Dalasa, Sinsinatija, Orlanda, Sijetla i Nešvila, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko na kraju sezone vidimo novog fudbalskog vladara Sjedinjenih Američkih Država. Pobednik Istočne konferencije bio je Sinsinati, na Zapadu je najbolji bio Sent Luis, ali to nije nikakva garancija da će baš ovi timovi doći do same završnice MLS lige.

Ni dolazak verovatno najboljeg fudbalera u istoriji Lea Mesija u Inter iz Majamija nije mogao da bitno utiče na sezonu tima sa Floride u MLS ligi. Klub u vlasništvu Dejvida Bekama je pre dolaska magičnog Argentinca bio ubedljivo poslednji na tabeli Istočne konferencije, ali je Mesi odmah na terenu počeo da pravi razliku u svim takmičenjima. Možda su neki očekivali čudo i Majami barem do mesta koje vodi u razigravanje za plej-of, ali šest Mesijevih utakmica nije bilo dovoljno za tako nešto. Naročito imajući u vidu jedan gol i dve asistencije, što nije na nivou igara koje je pružio u Liga kupu.

Imaće i Srbi za koga ga navijaju u plej-ofu MLS lige. Za ove sezone veoma dobri Vankuver nastupa bivši fudbaler Vojvodine Ranko Veselinović, dok boje Sporting Kanzasa brani takođe nekadašnji član novosadske “stare dame” Nemanja Radoja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke