Katancaro - "Orlovi sa juga" baš visoko lete!

Autor: Ivan Cvetković
subota 25.03.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Veliki povratak Kalabreza, sezona rekorda...

Povezane vesti

Prošlo je 17 godina od poslednjeg meča, devetnaest od poslednje promocije (duel je bio protiv Askolija) od kada je Katancaro bio u Seriji B ili izborio plasman u drugi rang. Loš vek za "Orlove" sa juga, tim iz Kalabrije je sedamdesetih i osamdesetih sakupio sedam sezona u Seriji A, igrao još 1966. finale kupa, a u svojim zlatnim prvoligaškim godinama stizao dva puta do polufinala. U tom drugom 1982. Katancaro je posle produžetaka ispao od Intera.

To je bila labudova pesma kluba, ubrzo su ispali i nikada se više nisu vratili u Seriju A.

"Orlovi" su kasnije igrali u drugoj ligi, kao i većinu klubova sa juga, pre dvadesetak godina su počele strašne krize, propadali su, gasili se, varali sistem i sa novim imenima se vraćali u Seriju C, a kada je patron Florijano Noto pre nekih šest godina preuzeo klub, nije očekivao da će jednog dana igrati u Seriji B, jer je jedini cilj bio da se ne ugase.

Ono što se desilo ove sezone (Katancaro) je prošle igrao plej-of, ali pisali smo da je to nemoguća misija kroz svu šumu trećeligaških baraža stići do više sezpne, je nikad viđena dominacija. Prošle nedelje je Katancaro pobedom protiv Đelbisona na neutralnom terenu u Salernu, pet kola pre kraja matematički obezbedio prvo mesto u južnoj grupi Serije C. Nestvaran skor od 27 pobeda, 5 remija i samo jednog poraza ulazi u anale "kalća". Dali su 88 golova i primili samo 13. Junak je najbolji strelac svih grupa treće lige, Pjetro Jemelo. Dao je 23 gola, lokalni je momak, a karijera je više obećavala. Bio je reprezentativac u svim mlađim kategorijama, ali mu je vrhunac bilo sedenje na klupi Sasuola i izlet u španski Las Palmas. Učlanili su ga u Katancaro kao klinca, i on se, iako nikada ni u mlađim kategorijama nije igrao za klub, vratio u zavičaj da im donese Seriju B.

Katancaro ima 21 igrača koji je ove sezone dao gol, samo jedan od štopera nije bio strelac. Imaju još pet utakmica da obore rekord Ternane koja je pre tri godine (na klupi je bio slavni Kristijano Lukareli) osvojila 90 bodova u trećeligaškoj sezoni.

Inače, ovaj spomenik nekadašnjoj moći južnih italijanskih pokrajina je grad koji živi za fudbal. Ovde jedino, mada drugi gradovi to demantuju više ljudi navija za lokalni klub nego za Juve koji ima ogroman broj navijača u Kalabriji i na Siciliji, u stvari izuzev Napulja i Kampanje, većina južnjaka navija za "Bjankonere". Juventus je protiv Katancara dobio onaj čuveni meč početkom osamdesetih kada je Lajam Brejdi postigao gol iz penala (penal je bio, ali se Katancaro žalio da njima nije sviran penal), Irac je doneo titulu "Staroj Dami", na račun Fiorentine. Katancaro je te sezone bio sedmi, sledeće su igrali rekreativno i ispali sa samo 13 bodova u 30 mečeva. Danas to izgleda kao naučna fantastika, ali evo ih u Seriji B, ko zna, možda ni elita nije daleko.

Potrebni su drugoj ligi, "Ćeravolo" će biti pun, poslednji put kako rekosmo, bili su 2006. u drugom rangu.

Ovog vikenda Katancaro će nastaviti da juri Ternanin rekord, dočekuju "Delfine" iz Peskare na čijoj je klupi treći put Zdenjek Zeman. Terapija je dala rezultat, klub sa Jadrana je dobio Turis sa 3:1, igraće otvoreno i u Kalabriji, pa treba očekivati golove. Od ostalih mečeva južne grupe, ne bi trebalo da bude mnogo golova u Tarantu gde gostuju "Vukovi" iz Avelina.

U druge dve grupe treće lige nema dominantnog tima. U grupi "B" gde su timovi sa sredine čizme, ali je nekom čudnom podelom upao recimo i Tores koji je sa Sardinije vodi Ređana, ispred Entele i Ćezene, za vikend bi Pontedera u Toskani mogla da savlada Imoleze. U severnoj grupi vodi ambiciozni Ferapli Salo o kome smo pisali. Tim sa jezera Garda ide u Južni Tirol protiv Trenta, verovatno neće izgubiti, a neće biti ni mnogo golova.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke