Katar u Iranu, prijateljstvo bez popusta

Autor: Milovan Longinov
utorak 15.10.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

U utorak nastavak kvalifikacija u Aziji…

Povezane vesti

Ako pričamo o geopolitiici Iran i Katar će odigrati prijateljski meč. Naime, ove dve zemlje su povezane bilo ekonomskim interesima oko zajedničkog nalazišta gasa, jednog od najvećih na svetu, bilo iranskim rivalitetom sa Saudi Arabijom, što naravno znači da je Katar na strani Teherana.

Navijači iranske reprezentacije su na Mundijalu u Kataru toplo dočekani i tretirani potpuno različito od ostalih, a kada Katar igra protiv Irana u gostima  uvek ima podršku velikog broja svojih navijača.

Jasno da je Iran decenijama jedna od najboljih ekipa u Aziji, redovni učesnik Mundijala (četiri od poslednjih pet) ali i kontinentalnog prvenstva, gde zanimljivo nisu osvojili titulu od 1976. mada su u ovom veku gotovo redovno stizali do polufinala.

Katar je sada velikim ulaganjima bacio rukavicu, osvojio prvenstva Azije 2019. i prošle sezone. Velika ekspanzija posle dobijanja Mundijala je rezultirala ulaganjem u domaću ligu, dovođenjem zvezda, ali i čestim odmeravanjem snaga protiv Iranaca.

I dalje su u debelom zaostatku, izgubili su od 1988. 17 mečeva, dobili samo četiri. Ali, Katar je ove godine prekinuo crnu seriju koja je trajala 15 godina, Oni su naime na prošlom šampionatu Azije, u februaru dobili Iran sa 3:2. Domaćin takmičenja je u dohi posle drame uspeli da se probiju u završnicu i osvoje turnir. Za Iran to je bio na neki način kraj zlatne generacije koja nije uspela da donese krunu kući posle bezmalo 50 godina.

Domaći navijači bili su pesimisti jer je Iran eliminisao Japan, dok se njihov tim provukao protiv Uzbekistana na penala. Još kada je "iranski Mesi", Serdar Azmun utišao golom makazicama stadion Al-Tumama izgledalo je da će meč proteći u znaku gostiju.

Ipak, Katar je brzo izjednačio, na kraju je Ali Almoez heroj iz 2019. postigao odlučujuči gol. Ni 13 minuta nadoknade nije bilo dovoljno "Zelenima" da stignu do produžetaka. To je bilo i finale pre finala na neki način, u borbi za odbranu titule je Katar het-trikom Afifa (sva tri gola iz penala) savladao Jordan.

Iranski fudbal nije u pravom momentumu, priča se da postoje i neslaganja unutar tima, prva zvezda Mehdi Taremi je začuđujuće otvoreno kritikovao savez da ne ulaže dovoljno, da su stadioni ruševine i da velika nacija nije ni blizu nekadašnjih visina, pogotovo kada je domaća liga u pitanju.

Ali, Iranci su mnogo bolje startovali u grupi,

doneli su bod iz Uzbekistanam kako smo i pretpostavili nisu primili gol i sa pomenutim rivalom čvrsto drže prvo mesto u grupi. Što se tiče Katara, očekivali su više. Mada je u četvrtak pobeđen Kirgistan, pozicija i dalje nije dobra, a Španac Tintin Markez je na udaru. Katar nikada nije pobedio na tlu Irana, neće ni sada, a ako domaćin slavi verovatno ekipa iz zaliva neće dati gol.

Dan otvaraju u utorak Japan i Australija, domaćin je jednom nogom u Americi, po nama su najbolji tim Azije. Južna Koreja je daleko od nekadašnjih standarda, pa ostavite meč sa Iranom po strani.

Kina je užasna, neće nas začuditi ako Indonezija pobedi u Kingdau. S obzirom da domaći nemaju šta da izgube moglo bi da bude golova.

Duel Kirgistana i Severne Koreje smo obradili u našoj rubrici "Mešalica", a Uzbekistan bi iz "iksa" mogao da slomi Emirate. Jordan i Oman se dobro poznaju, Palestina u Dohi dočekuje Kuvajt, u rubrici "Beton" imate najavu meča između komšija, Saudi Arabije i Bahreina.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke