Kinezi konačno počinju

Autor: Milovan Longinov
petak 03.06.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

Posle nesigurnosti u petak startuje kineska liga…

Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube

Povezane vesti

Kineska Superliga startovaće ovog petka posle odlaganja i nesigurnosti izazvane korona virusom. Sezona će biti podeljena na četiri faze, prva počinje dana i završava se 12. jula. U ovom delu timovima će igrati u popularnom "Bablu", odnosno, izolaciji što je pre par sezona primenila NBA u Orlandu.

Domaćini će biti Meižu, Haiku i Dalijan. Provlače se vesti da bi publika u ovim gradovima gde nema zaraze mogla da dobije u ograničenom broju pravo da prisustvuje utakmicama, recimo već u petak kada prvenstvo otvaraju šampion Šandong i ekipa Žejanga.

Situacija u kineskom fudbalu je lošija iz godine u godinu, ekonomska kriza zbog korone je jasno zadesila i društvo i klubove. Nema više dovođenja skupih stranaca, a propao je poznati klub Čonking Lijang, oni nisu 16 meseci plaćali igrače koji su ih tužili, deoničari su doneli odluku o bankrotu, pa je jedan od najvećih gradova ostao bez profesionalnog kluba.

Ali, hajde da pričamo o onima što igraju, oni koji brane titulu, Šandong su favoriti, makar prema kvotama. Ovaj tim je uspeo da vrati krunu posle 11 godina, da zadrži Maruana Felainija koji je ključ. Vratio se i najbolji kineski strelac Guo. U pauzi između sezona on je pozajmljen portugalskoj Vizeli, ali nije odigrao nijedan meč. Osim Felainija, popularni klub sa istoka Kine ima Brazilce Moisesa (igrao je sezonu u Rijeci), Žadsona i Krisana, kao i Portugalca Pedra Delgada. Menadžer Hao Vei je porastao sa ekipom, Šandong je pre titule dva puta bio vicešampion.

Ko bi mogao da parira?

Šangaj Port i dalje ima Oskara i Australijanca Arona Moja koji će igrati baraž za Katar, pa bi posle povratka morao u izolaciju i to bi klub moglo dosta da oslabi. "Crvene Orlove" predvodi Ivan Leko sa klupe, Hrvat je radio u Belgiji u kojoj je završio karijeru. Na raspolaganju će imati Šeika N'Dajea, Senegalca koji je igrao ove sezone za Gestepe. 

Od ostalih ekipa treba računati i sa Peking Guanom koji je favorit iz senke. Prvo, imaju uigran tim, odlične kineske igrače, pojačali su se Nigerijcem Adegbenom koji je davao golove u švedskom Norčepingu, a stigao je i reprezentativac Južne Koreje, Kang-Sang vu, verovatno će ovaj tim biti bolje plasiran od petog mesta iz prošle sezone.

Oni koji će biti mnogo slabiji su Gvanžu. Tim koji je dominirao više nema para, šuška se da im je ovo poslednja sezona, Evergrande navodno neće finansirati tim, "Tigrovi" nemaju strance i ne bi bilo čudno da se bore za opstanak.

Ostali?

Čangčung je moguće tim za gornji dom, trojica Brazilaca, Seržinjo koji je igrao godinama za Kašimu, tu je Južnoafrikanac Ndlvou koji je davao golove u Turskoj. 

U ekipi Meižua koja je stigla iz druge lige su Aleksa Vukanović, Rade Dugalić koji je u Srbiji igrao u Nišu, ali i Nebojša Kosović, crnogorski reprezentativac koga se sećate iz četvorogodišnje odiseje u Partizanu.

Prvak nižeg ranga je Vuhan, koji je takođe prepun Brazilaca i oni će igrati protiv gradskog rivala Vuhan Jangce Rivera koga čeka borba za opstanak. Na klupu Čangua je Svetozan Šapurić koji je posle igračke u Vojvodini, trenersku karijeru napravio na Kipru. Njegov napad će predvoditi Zvezdino dete Stefan Mihajlović koji je promenio dosta klubova u Srbiji, a i prošlu godinu je proveo u Kini.

Poznato lice i na klupi novog prvoligaša Žejanga, Đordi Vinjals nekadašnji trener drugog tima Barselone koji je četiri godine radio u Kingdau.

Malo je poznatih stranaca, za Šenžen igra Roman Alesandrini, mnogi ga se sećaju iz Marseja, bio je u LA Galaksiju.

Klubovi poput Dalijana, Tjanđina nemaju novca kao nekada, pa sve ukazuje na to da neće igrati važne uloge.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke