Kiprani žele u Ligu Evrope, Olimpijakos bi “bratski”, Danci igraju za istoriju

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 18.08.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Deset mečeva u plejofu Lige Evrope nam garantuju zabavu širom Starog kontinenta.

Epa/Rodrigo Antunes
Epa/Rodrigo Antunes

Povezane vesti

Ovogodišnje izdanje Lige Evrope će nam doneti sigurna tri debitanta u vidu Nanta, Uniona San Žiloaza i Union Berlina, no taj broj bi mogao biti uvećan za još neko ime.

U aktuelnoj nedelji očekuju nas prvi mečevi plejofa kvalifikacija za Ligu Evrope, 20 ekipa boriće se za preostalih deset mesta u drugom po redu evropskom takmičenju u kojem je Partizan propustio priliku da se nađe. Bolji od “crno-belih” bio je AEK iz Larnake kojeg čeka dvomeč sa Dnjiprom-1, imaće Kiprani šanse protiv Ukrajinaca koji nisu u takmičarskoj formi zbog ratnog stanja u zemlji.

Interesantno, Kipar ima čak tri predstavnika u plejofu LE, pored AEK tu je još i Omonija koja se sastaje sa Gentom, kao i Apolon iz Limasola koji će se u “bratskom” duelu sa pirejskim Olimpijakosom boriti za grupnu fazu Lige Evrope. Grci su u velikom problemu nakon šokantne eliminacije od Makabija iz Haife, pa je imperativ pobede protiv Apolona nikad veći. Turci broje dva predstavnika, očekuje se da će Fenerbahče imati relativno lak zadatak protiv Austrije iz Beča, dok će neubedljivi Sivaspor morati preko Malmea ne bi li se dokopali grupa.

Silkeborg želi da se upiše u istoriju i ostvari svoj prvi plasman u Ligu Evrope, bio bi to ogroman uspeh za danski klub koji je prošlu sezonu završio na pomalo neočekivanom trećem mestu tamošnjeg šampionata. Poslednja prepreka ka tom cilju jeste Helsinki koji vreba povratak u LE posle punih osam godina. Ferencvaroš je poslednjih godina značajan mađarski projekat koji je dogurao i do Lige šampiona, sada će morati da se zadovolji drugim ili trećim evropskim takmičenjem, ali i pored pomalo iznenađujuće eliminacije od Slovana iz Bratislave, ne bi trebalo da ima problema protiv Šamrok Roversa.

Crvena zvezda je Pjunik poslala pravo na noge Šerifu iz Tiraspolja, Jermeni će i ovoga puta biti autsajder, ali ako im je za utehu Šerif ove sezone ne deluje tako opasno kao prethodne. Ipak, sve osim prolaska ekipe iz Moldavije predstavljaće veliki šok za sve ljubitelje fudbala. Žalgiris je priredio iznenađenje u kvalifikacijama za LŠ kada je sa dve pobede lagano eliminisao Malme, no morao je da stane pred Bodo/Glimtom. Sada će Litvanci možda imati priliku da naprave još jedan veliki podvig, na “meniju” je Ludogorec čija evropska forma u ovom trenutku ne obećava, ali Bugari umeju da budu najbolji kada je najteže, barem kada se radi o kvalifikacijama za kontinentalna takmičenja.

Prvi mečevi plejofa za Ligu Evrope na programu su 18. avgusta, dok su revanši sedam dana kasnije. Pobednik će obezbediti mesto u grupnoj fazi takmičenja, dok će gubitnik igrati u grupnoj fazi Lige konferencija.

Kompletnu ponudu AdmiralBeta za nastavak kvalifikacija vas čeka, birajte najbolje kvote i tipove!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke