Klasiko Regio - Trenutno najveći derbi Meksika

Autor: Mladen Heleta
subota 19.10.2024.
14:30
Izvor: Sportske.net

Monterej dočekuje Tigres...

Beta/AP Photo/Hussein Sayed
Beta/AP Photo/Hussein Sayed

Povezane vesti

Klasiko Regiomontanjo – jedan od najvažnijih mečeva meksičkog fudbala iako nema predugačku istoriju odigravanja. U pitanju je duel između Tigresa i Montereja koji ćemo po 139. put gledati ovog vikenda.

Monterej je osnovan 1945, a Tigres 1964. i doskora su smatrani kao epizodisti u meksičkom fudbalu. Rođeni u gradu u kojem je bejzbol kralj sportova, prošli su dug put ne bi li pažnju sugrađana usmerili na fudbal.

Prva utakmica dva tima odigrana je tek 1974. godine i od tada su dueli dva tima postali značajni za sve koji žive u Montereju. Smatra se da pobednik bolje reprezentuje grad i zaslužuje sva prava ovoga sveta dok ne bude suprotno. U pitanju je jedan od strastvenijih južnoameričkih derbija i bukvalno sve u gradu staje kada dođe dan utakmice. Dobro, ne samo kada je dan meča, već nekoliko dana ranije pošto navijači žele da dođu do karata pa praktično noće ispred stadiona domaćina kako bi kupili ulaznice koje su tada obično po dva-tri puta skuplje od redovnih cena. O kakvom značajnom meču se radi govori i to da se čak 28 puta dešavalo da duel bude prekinut i više nikada ne bude nastavljen.

To je derbi kakav zamišljamo u Južnoj Americi. Borba na život i smrt, navijači koji neprestano bodre svoj tim, na hiljade litara popijenog i prolivenog piva. Isto važi i za znoj nekako...

Nekoliko je istorijski značajnih derbija poput onog iz 1996. kada je Tigres bio pred eliminacijom u niži rang takmičenja i dolazili su na noge Montereju. Poraz ih je vodio u drugu ligu i šta mislite, da li su se rivali smilovali? Naravno da ne, poslali su ih u ambis. Prošla je 21 godina, dva tima po prvi put zajedno u finalu domaćeg prvenstva, Tigres se na neki način sveti u dve utakmice i grli Aperture i to na ''Estadio BBVA'', koji je dom Montereja. Uzvratili su Rajadosi dve godine kasnije u finalu KONKAKAF Lige šampiona.

Šta ih deli osim boja? Navijači Tigresa će uvek pričati da oni pripadaju industrijskoj klasi, dok za Monterej navija viša klasa. Uostalom, postoje statistički parametri iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka koji pokazuju da kad Tigres izgubi, od sutradan proizvodnja fabrika u Nuevo Leonu doživi određenu stagnaciju. Dešavalo se u novijoj istoriji da navijači Motereja napuštaju ''Estadio BBVA'' pre poslednjeg sudijskog zvižduka tokom trajanja Klasika regio. To dodatno potvrđuje teoriju. Kažu – nećete to videti na ''Universitariju''.

Tigres trenutno zauzima drugu poziciju iza Kruz Azula sa 24 boda, Monterej je četvrti sa 21. Na poslednjih pet mečeva između dva tima videli smo dve pobede Rajadosa i jednu Tigresa, dok je u dva navrata bilo nerešeno. Svi su izgledi da ćemo gledati paklen meč, a da ga može odlučiti, pa, sada već ikona meksičkog fudbala – Andre-Pjer Žinjak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke