Klaudio Lotito - Dva kluba u istom novčaniku?

Autor: Darko Mitrović
subota 15.01.2022.
10:28
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanovic

Iako je prodao klub, optužbe se nastavljaju…

EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI
EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Povezane vesti

"Dajte mi Al'Italiju i vratiću kompaniji sav izgubljeni novac", "Desetorica kao ja u vladi i svi problemi Italije biće rešeni", ima običaj da kaže Klaudio Lotito.

Ovaj rimski preduzetnik stigao je kao jedva vrsta stečajnog upravnika na ruševine Kranjotijevog Lacija i jednu stvar mu niko ne može osporiti, ne samo da je finansijski stabilizovao klub sa minimalnim ulaganjima. Zanimljivo zvuči kada kaže da je pokazao da se može biti finansijski odgovoran i pobeđivati, da ima čime da se pohvali.

Za svojih više od 17 godina na čelu "L'Akvila", Lotito je osvojio četiri kupa Italije i tri Superkupa. To su mnogo veći uspesi od komšija iz Rome koji ulažu više i imaju mnogo veće ambicije. U stvari, kada pogledate rezultate tokom poslednjih desetak godina, Lacio je uzeo pet trofeja u dva takmičenja, i u godinama Juventusove dominacije na Apeninima, oni su drugi najtrofejniji klub, ispred klubova iz Milana, ali i Napolija koji je uzeo tri kupa i jedan Superkup.

Ovo je još više učvrstilo Lotitovu veru u sistem u kome se pita jedino on. Anđelo Peruci koji je bio treći čovek je letos napustio "Olimpiko" uz optužbe da je Lotito apsolutista i da se i direktor Tare malo meša u svoj posao, mada nastupa sa predsednikom kao frontmen.

Lotito čvrst stav prema stvarima, uostalom deda i otac su bili karabinjeri, kaže da je odrastao u porodici gde je disciplina na prvom mestu.

"U školi su svi bili protiv mene jer su tvrdili da previše učim, nisam imao drugove", ispričao je jednom. Ali, bio je đak generacije u jednoj od rimskih gimnazija, dobio stipendiju za fakultet. Kako mlad je bio i novinar, a onda osnovao Snam prvu kompaniju za čišćenje. Usledilo je još nekoliko preduzeća, dobijao je unosne ugovore u svojoj provinciji, za održavanje gradskih prostora, banaka, bolnica, centara za stare. I dok on sebi pripisuje sposobnosti, protivnici kažu da je sve to došlo ženidbom sa Kristinom Mezaromom. U pitanju je ćerka Đanija Mezarome glave jedne od najpoznatijih rimskih porodica. Oni su imali uticaja na rimsku politiku, pa su Lotita optuživali da je dobijao poslove koje poverava grad.

Uvek se čuvao medija, sve do kupovine Lacija. Optuživali su ga da navija za Romu, što je žestoko demantovao pokušavajući da se obračuna sa novinarima koji su to tvrdili. Ušao je u sukobe sa navijačima "Nebesko-plavih" ne zbog prošlosti već jer im je presekao tokove novca, vrlo otvoreno govorio o vezama severne tribine sa mafijom, iznuđivanjem, zarađivanjem na Laciju i njegovom imenu, odnosno "robi", što je od njega napravilo neprijatelja Curve Sud.

Završio je pedagoški fakultet, kao i njegova majka koja je bila učiteljica i uvek insistira da fudbaleri Lacija moraju da imaju i ekstra vrednosti, pre svega kada je u pitanju vaspitanje i odnos prema dresu, to jest porodici, nije dovoljno samo dobro igrati fudbal.

Ali, on sam je poznat po incidentima, bio je kažnjavan dve i po godine za učešće u "Kalćopoliju2, zatim za nepravilnosti oko transfera Maura Zaratea i Hulija Kruza. Tada je dobio 10 meseci, ali je kazna smanjena na dve. Potukao se sa Marotom na sednici lige, prethodno je tadašnjeg direktora Juventusa vređao zbog fizičkog nedostatka, što je zgrozilo većinu u italijanskom fudbalu, koji je prilično prljav i nekorektan. Lotito je takođe dobio i sedmomesečnu suspenziju zbog kršenja Kovid protokola, kada je prvenstvo bilo prekinuto, a treninzi zabranjeni. Naime, ranije je krenuo sa pripremama za nastavak tokom leta jer je Lacio ima šansu da stigne Sarijev Juventus i osvoji prvu titulu u ovom veku.

Ponovo je bio u centru pažnje ovog leta kada je Salernitana klub koji je takođe kupio posle četvrt veka izborio plasman u Seriju A. Liga ga je upozorila da mora da proda Amarante zbog sukoba interesa. Probao je da zaobiđe zakon pa je prodao novajliju u ligi kompaniji svog sina  Enrika Lotita i ženinog brata Marka Mezarome. Jasno, da nije prošlo, pa je Salernitana na dva minuta bila od eliminacije iz Serije A. Nađeno je rešenje u Danilu Jervolinu bitnismenu koji je platio 10 miliona Lotitu i obavezao se da dokapitalizuje klub sa još 20. Čitava priča se završila na sudu, jer se sumnja da je opet u pitanju Lotitov čovek, drugi zainteresovani su tvrdili da su poslali bolje ponude vlasniku Rimljana.

Inače Lotito je kupio Salernitanu pre deset godina, kao klub u kome će razigravati fudbalere Lacija, tada je tim sa Amalfi rivijere propao i bio među amaterima. Ipak, dobro je procenio jer je grad lud za fudbalom, pamti se transparent navijača kada je klub propao, "Bez tebe, nedelja ovde više ne postoji".

Isto je probao da uradi i sa Barijem, ali ga je u toj trci pobedio vlasnik Napolija, DeLaurentis.  Inače, Lotito nije hapšen samo zbog fudbala, još devedesetih je završio u zatvoru zbog trgovine uticajem, odnosno sumnjivih tendera na kojima je dobijao poslove.

Pre pet godina je optužen za utaju poreza, ali je dobio spor. Pojavio se u dva filma pre nekih 15 godina, kameo uloge, priča se da mu je to savetovano da podigne popularnost, ali nije baš uspeo u time.

Ne može da izgradi pozitivan imidž i pored uspeha, važi za arogantnog, svadljivog čoveka, imao je problem sa trenerima, ali i igračima, setimo se samo situacije sa Pandevom i spora koji je izgubio.

Za vikend igraju Salernitana koja se davi i Lacio koji je daleko od Lige šampiona, niko ne veruje da su u pitanju različiti vlasnici, a istinu zna Lotito. U prvom delu prvenstva bilo je 3:0 za Lacio.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke