Klop protiv Tuhela, zabava u najavi...

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 04.03.2021.
11:20
Izvor: Sportske.net

Derbi dva Nemca.

EPA/RONALD WITTEK
EPA/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Bila je 2011. godina i prijateljstvo Jirgena Klopa i Tomasa Tuhela je bilo na ispitu. Naime, Dortmund je igrao protiv Majnca, i Klopov bivši tim je izjednačio rezultat u poslednjem minutu.

Na zemlji je ležao Neven Subotić koji se povredio, a Klop se zaleteo prema protivničkoj klupi, gurnuvši i masera kluba kako bi se suočio sa Tuhelom.

"Video si da je Neven povređen i bolelo te je d...", rekao je Klop Tuhelu i to ponovio u TV studiju posle meča. Bio je to trenutak kada je prijateljstvo bilo na ispitu.

Jer, Tomas Tuhel je uvek išao Klopovim stopama.

Nasledio ga je u Majncu i proveo pet godina na klupi, dok je Klop osvajao titule u Dortmundu. Trener Čelsija ima sličnu priču kao dosta mladih nemačkih trenera. On je bio prinuđen da napusti fudbal rano u 25. godini zbog povrede kolena, Ralf Ragnik ga je regrutovao početkom veka, radio je sa mladim igračima Štutgarta, pa je recimo afirmisao Badštubera i Marija Gomeza. Augsburg za koji je igrao mu je dao posao direktora omladinske škole. Tuhel će jednu godinu provesti i kao trener rezervnog tima i ohrabriti izvesnog Julijana Nagelsmana, defanzivca sklonog povredama da prekine karijeru i posveti se poslu skauta. Ostalo je istorija.

Klop i Tuhel su bili zajedno u Majncu godinu dana, tačnije Klop je sačekao naslednika koji je trenirao mladi tim, a onda mu u leto 2009. prepustio klupu prihvativši poziv Dortmunda.

Tu je počela prava karijera za čoveka kome je ponuđen dvogodišnji ugovor, sa limitiranim budžetom, držao je Majnc u Bundesligi. Njegov stil je u neku ruku bio nastavak onoga što je Klop uradio u klubu, presing kojim se anulirala činjenica da nema dovoljno kvalitetne igrače. On nije pristalica kontranapada, odnosno defanzive, pa je uveo u tim Šalaija i Andre Širlea sa kojima je klub bio deveti.

Kasnije u Dortmundu nastavio je istim putem. Kada je Klop objavio da se povlači sa klupe posle sedmog mesta 2015. godine, Borusija je reagovala, cilj je bio da se nastavi istim putem, pa je normalno izabran trener koji je delio Jirgenovu filozofiju. Ovoga puta je Tuhel imao bolji tim, pa je uvek taktičke novine, pomogla mu je mnogo veća kreativnost, imao je Mihtarijana i Kagavu. Prve godine izgubio je kup od Gvardiole, a pukotine su počele da se pojavljuju prodajom Humelsa, Gundogana i Mihtarijana. Klub je uzeo preko 100 miliona, utrošio u dosta mladih igrača, afirmisali su Dembelea, Bartru, Rafaela Geriera kojima je pormenio pozicije. Te sezone je osvojio protiv Frankurta u finalu kup. Za dve godine pod Tuhelom Obamejang je je dao 56 golova u ligi, a posle trijumfa je zbog sukoba sa direktorom Corkom i predsednikom Vackeom, otpušten.

Kada ga je angažovao PSŽ, Klop je rekao da nisu mogli da nađu boljeg trenera, a kada je nedavno stigao u Čelsi, Klop je rekao da mu je žao, jer je Čelsi rival, a da je njegov zemljak i naslednik u dva kluba dobio sjajnu ekipu na poklon.

Kakav je skor dvojice trenera?

Tuhel ima dve pobede, tri remija i devet poraza.

U Ligi šampiona pre dve godine timovi su bili u grupi sa Zvezdom i Napolijem, svako je dobio kod kuće. Redsi su slavili 2:1 i nekako u poslednjem kolu preživeli protiv Italijana, da bi kasnije stigli do titule. Ne zaboravimo da su Liverpul i Dortmund igrali u LE 2016. “Žuti zid” je priredio Klopu herojski doček, on je na kraju dobio sa Liverpulom 4:3 u pravom hevi metal fudbalu, na “Enfildu” je bilo 1:1 pa su Redsi otišli dalje.

Tuhel se ipak razlikuje od Klopa. Kažu da je nepristupačniji prema igračima, arogantniji prema novinarima, ali i veći erudita od svog prethodnika na dve klupe.

Ono što treba primetiti je i da je mnogo manje klupski čovek od zemljaka, sukobljavao se ne samo u Dortmundu, već i u Parizu sa estabišmentom i direktorima, njegov rat sa Leonardom u PSŽ je počeo prvog dana. Jer, Tuhel uvek kaže ono što misli, ne glumi starijeg brata igračima i nema puno takta. Recimo, za njega je od prvog do poslednjeg dana Nejmar bio centar okupljanja tima, što je smetalo Mbapeu.

Sa Francuzom je bio na ratnoj nozi jer ga je kaznio nekoliko puta, držao na klupi i praktično sprečio pre dve godine da osvoji “Zlatnu kopačku”.

Ali, Tuhel je ostavio trag, ne može se poreći da PSŽ deluje slabije pod Poketinom, mada je rano suditi o Argentincu. Ali Tuhel je tim doveo do finala Lige šampiona što nikome nije uspelo pre njega. Ipak, sačekani su prvi kiksevi da bude smenjen, jer jednostavno nije više mogao da se trpi sukob sa čelnicima. Njega nije angažovao Al-Kelaifi, priča se da je u sklopu jednog posla nevezanog za fudbal pomenuto njegovo ime pa su šeici iz Dohe rešili da mu pruže šansu.

Inače, Tuhel ne voli da ga porede sa Klopom, on ima manje harizme. Recimo u Majncu je imao bolje rezultate od prethodnika, ali kada je jednom sportski direktor kluba pomenuo da bi mogao više da bude “Klopo” u odnosu prema navijačima, Tuhel se izvikao na njega.

Vremenom je omekšao, ali svejedno, on je i dalje daleko od Klopa.

“Mi nismo tako bliski, ali imam ogroman respekt za njega. Jirgena obožavaju svi, on je napravio više od mene. Probaću da ga dostignem, bilo je sukoba među nama, ali to nije narušilo moje mišljenje da je fantastičan trener”, rekao je Tuhel koji je tehnokrata i insistira na detaljima.

Kako će proći derbi dva Nemca u PL, ostaje da vidimo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BlueBoy84
Thursday, 04.03.2021
13:19

Pobeda Tuhela, ne dolazi u pitanje, što zbog povreda, što zbog izglrda obe ekipe ove sezone. Čelzi ulazi u formu i igraju fantastičan fudbal, dok Liverpul polako ali sigurno oseća posledice nepojačavanja tima, pogotovo u veznom i zadnjem redu. Liverpul šta više ove godine ostajr i bez top 4 skoro sigurno. Jedino da navijaju za rivala M. CITY da osvoji LŠ, pa se možda kao 5ti provuku. Mada će City imati velikog konkurenta u PSGu i možda, ali možda Bajernu.