​Klop - Repriza Dortmundovog sloma?

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 15.03.2021.
15:00
Izvor: Sportske.net

Da li se ponavlja situacija iz Nemačke?

EPA-EFE/Clive Brunskill
EPA-EFE/Clive Brunskill

Povezane vesti

Posle poraza od Fulama, šestog kod kuće u nizu, Jirgen Klop je priznao da je ovo najteži trenutak njegove karijere. Nemac smatra da je raspad tima kombinacija povreda i strašnog pada forme i dok pljušte kritike poput one da igrači Liverpula izgledaju kao nemoćni zombiji, mnogi se plaše da bi ovo mogao da bude početak kraja za nemačkog trenera u Redsima.

I to njegovom voljom. O otkazu nema ni govora, međutim rešili smo da se vratimo u 2015. godinu, poslednju u kojoj je Klop bio trener Dortmunda.

O tome je svojevremeno progovorio Mats Humels kao o osećaju da se daviš u "govn..." i da ništa ne možeš da promeniš.

Doduše, nije lako povući paralelu, jer je Borusija od početka bila loša, zapravo toliko loša da je u prvom delu šampionata bila poslednja na tabeli.

Te godine otišao je Levandovski, kao zamene u napadu dovedeni su Ćiro Imobile i Adrijan Ramos iz Herte, Ginter iz Frajburga, a vratio se i Šindži Kagava. Na papiru tim nije izgledao lošije, mada je bilo jasno da će Levandovski itekako nedostajati.

Dortmund je dobio dva od tri meča na početku, na startu su progutali gorku pilulu protiv Leverkuzena, ali pravi sunovrat je krenuo od četvrtog kola i poraza od Klopovog bivšeg tima Majnca, na čijem je čelu bio Tuhel.

Izgubljen je i Derbi Rura, pa meč protiv Bajerna u Minhenu gde su Levandovski i Roben okrenuli rezultat. Pred "Žutim zidom" su se gostile male ekipe, a u prvom delu šampionata koji je završen u decembru, Dortmund je dobio još samo Gladbah  i Hofenhajm kod kuće. Nastavili su sa lošim partijama na proleće da bi malo daha donele pobede u Frajburgu i revanš Majncu. Drugi deo prvenstva ipak je bio bolji, mada ne toliko dobar da naprave nešto značajno, sedmo mesto je značilo igranje na leto i kvalifikacije za LE.

Nisu osvojili ni kupove, u nemačkom su stigli do finala gde ih je u finalu tukao Volfsburg, u Ligi šampiona su protiv Juventusa u osmini finala primili pet golova u dva meča. Na kraju razočaravajuće sezone Klopa ništa nije moglo odvratiti od odlaska. Smatrao je da je moralno neprihvatljivo da nakon tako loše sezone ostane u klubu. Nisu pomogla ubeđivanja Corka i predsednika Vackea, Klop je poricao da je imao bilo kakvu ponudu, jednostavno, osećao je da ne može ništa da izvuče iz ekipe.

Prethodne godine je bio drugi, Bajern je uspeo da ih pobedi uz Klopovu gorku primedbu da su u Minhenu Kinezi koji sve iskopiraju, ali ovako nešto, iako je poručio da će se teško boriti za titulu nije očekivao. Tim je doživeo 14 poraza u šampionatu, pa čak iako je trener napravio žurku za Božić i insistirao na tome da će se vratiti u trku za Ligu šampiona to se nije desilo.

Kad se povukla crta primali su 1.4 gola po meču, čak je to manje nego Liverpul ove sezone, izgubili pet utamica kod kuće, a to je bila i najgora sezona Dortmunda od 2008. (ostalo je tako do sada i šest godina posle Klopa).

Sada Liverpul ima 36 bodova manje nego u isto vreme prošle godine, titula je davno izgubljena, a od četvrtog mesta ih dele velikih devet bodova. Doduše, u četvrtfinalu su Lige šampiona, koja, ma kako to surovo zvučalo, sada izgleda kao lakši put do novog učešća među najboljim evropskih klubovima nego kroz PL.

Klop ima ugovor do 2024. navijači se plaše da će "povući nogu" kao u Dortmundu i da će odlazak opravdati lošim rezultatima. Iza ugla je ponuda Nemačke, ako bi preuzeo kormilo "Pancera" posle Mundijala u Kataru, imao bi dovoljno vremena da ih pripremi za veliki cilj, osvajanje EP pred domaćim navijačima 2024. godine.

Nemac tvrdi da o tome ne razmišlja, međutim, glasine u Nemačkoj su sve jače.

Kakva je pozicija vlasnika?

Oni nemaju dilemu, bez obzira na ishod sezone, Klop mora da ostane. Redsi ne mogu da nađu boljeg trenera, čak i da Džerard kao logični naslednik sedne na klupu, svi se slažu da je za Stivija rano.

Ali, da bi ostao, Klop mora da dobije pojačanja. To je izostalo ove zime, provlačile su se priče da je u tihom ratu protiv čelnika jer nisu doveli Upamekana, već su se zadovoljili Kabakom koji je mlad, ali čini se da nema kvalitet za tako veliki klub. 

Jasno, velika pojačanja će biti Van Dajk, Gomez i Henderson kada se oporave, ali i trener i navijači očekuju da Fenvej Grupa zavuče ruku u džep i pored nove rupe koju bi napravilo neigranje u Ligi šampiona. Navodno će to biti uslov da Klop ostane do kraja ugovora i otpočne novi ciklus i to znači da bi Džon Henri i njegova kompanija mogle da budu stavljene pred svršen čin.

Neće baš imati mnogo manevarskog prostora iako je kod njih u prethodnim slučajevima neuspeh u borbi za Ligu šampiona bio kraj za oba trenera tokom deset godina vladavine Amerikanaca.

Tačnije, Keni Dalgliš, verovatno najveća legenda kluba u istoriji je dobio otkaz, dok je Brendan Rodžers preživeo leto, ali na pozajmljenom vremenu, a brzo je poteran ka izlaznim vratima kada je tokom jeseni angažovan Klop.

Naravno, Nemac ima mnogo veći legat, titulu i Ligu šampiona i njemu se to neće desiti, ali je pitanje verovatno njegove procene, da li ovaj tim ima šansu da ponovi uspehe. Oni su prethodnih godina imali mnogo sreće, sa smanjenom rotacijom i agresivnim pristupom ostali su bez povreda, pa se ne može baš reći da je neočekivano ono što im se događa.

Sindrom “četvrte sezone” u stvari će dati odgovor, Gvardiola je rebus rešio na pravi način, regrupisao se, i žestoko uzvratio nakon loše sezone. Ali, Klop nema fondove poput Katalonca, plus, čini se da mu je potrebno osveženje u napadu i da više ne može da se oslanja na Salaha-Manea-Firminja. Tu je i Žota, ali ako je Egipćanin zaista nezadovoljan i bez motiva to je svakako problem koji će izazvati tektonske promene u Liverpulu.

Zbog toga ništa ne treba uzimati kao konačno u čitavoj priči.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke