Klopova duga plovidba Rajnom

Autor: Nemanja Janošev
subota 18.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Majncov uspon u nemačkom fudbalu – od večitog drugoligaša od armije simpatizera.

EPA/Frank May
EPA/Frank May

Povezane vesti

Naša poslednja utakmica bila je na gostovanju u Majnhajmu. Tamo smo pošli sa 3.000 navijača smeštenih u 60 autobusa. Savladali su nas 4:0, ali to nas nije zanimalo. Posle utakmice su fudbaleri, stručni štab i navijači na velikom putničkom brodu otplovili niz Rajnu ka Majncu. Bila je to ogromna zabava. Jirgen i ja smo sedeli zajedno dva sata sa kutijom piva na pramcu broda. Niko nije mogao da shvati šta se dogodilo u poslednjih osam nedelja. Dok smo stigli u Majnc, kutija piva više nije bila puna“, prisećaće se 18 godina kasnije glavni operativac Majnca Kristijan Hajdel tog 20. maja 2001. godine.

Tada je klub iz savezne države Rajna-Palatinat izborio opstanak u drugoj ligi Nemačke, nepuna tri meseca pošto je Hajdel iz kopački gurnuo prvotimca Jirgena Klopa na klupu kluba iz istoimenog grada na zapadu zemlje.

A nije da ni sam Klop, nedosanjani doktor medicine i diplomac Gete univerziteta u Frankfurtu, nije želeo da jednog dana prosečnu fudbalsku karijeru zameni mnogo mu prikladnijoj ulozi trenera.

Imao sam noge četvrtoligaša i mozak prvoligaša“, priznaće Klop decenijama kasnije koliko se ponizno osećao pored bivšeg reprezentativca Nemačke Andreasa Milera dok je s njim delio svlačionicu na probi u Ajntrahtu iz Frankfurta krajem osamdesetih godina.

A onda mu se krajem februara 2001. godine naprasno ukazala prilika da izbori opstanak u ligi, što je učinio sa tri boda više od Osnabrika. Tako je započela Klopova trenerska odiseja i uspon Majnca koji će vremenom postati jedan od simpatičnijih klubova u Bundesligi.

Upravo će zahvaljujući harizmatičnom Klopu i menadžerskim sposobnostima Hajdela fudbaleri Majnca tri godine kasnije izboriti istorijski plasman u Bundesligu pošto su sezonu završili kao trećeplasirani iza Nirnberga i Arminije Bilefeld.

To im je uspelo samo zahvaljujući boljoj gol-razlici od Energi Kotbusa, što im se vratilo nakon baksuzluka sezonu ranije kada su završili sa istim brojem bodova na tabeli kao ljuti rival Ajntraht iz Frankfurta.

Klub iz susedne savezne države otišao je u Bundesligu zbog gola u trećem minutu nadokande koji mu je omogućio bolju gol-razliku u odnosu na Majnc.

U (bez)uspešnim sezonama stremljenja u najjači rang nemačkog fudbala dala se naslutiti nadolazeća Majncova renesansa čija alfa i omega je uz operativca Hajdela upravo bio Klop.

Za tri sezone u elitnom rangu Majnc će beležiti prosečne rezultate, ali i biti svedok ispadanja velikog rivala Kajzerslauterna u drugu ligu što je bila najveća potvrda da su „Karnevalci“ izašli iz senke najuspešnijeg kluba iz savezne države Rajna-Palatinat.

Klopova najveća inovacija u nemačkom fudbala bila je što je od Majnca načinio tim koji je prvi igrao bez klasičnog libera, što je bio stil igre koji se negovao još od vremena Franca Bekenbauera.

Kratko prizemljenje i dvogodišnji boravak u Cvajti okončani su dolaskom Tomasa Tuhela koji je u sezoni 2010/11 doneo Majncu istorijski plasman u UEFA takmičenja i rekordnih sedam pobeda u nizu na startu prvenstva.

Od povratka u elitno društvo 2009. godine, Majnc je već 15. sezonu zaredom deo Bundeslige i jedan od najboljih promotera nemačkog fudbala.

Promenljivi rezultati u prethodnih deceniju i po manje su važni od niza pozitivnih efekata koji je klub iz regije poznate po vinu, zamkovima i karnevalu doneo u nemački fudbal.

Ako bismo izdvojili tri reči koje se najbolje uklapaju u DNK Majnca to bi bile emocija, poštenje i familijarnost. Ljubitelji fudbala u Nemačkoj sa nešto dužim pamćenjem setiće se sigurno kakvo je slavlje bilo u državi kada je Majnc, nakon dva neuspešna pokušaja, izborio plasman u Bundesligu.

Za stanovnike najvećeg grada Rajne-Palatinat ne postoji drugi klub osim Majnca, a retko šta ih animira na taj način kao odlazak na fudbalske utakmice voljenog tima i fantastična karnevalska atmosfera.

Oni koji su se makar jednom zatekli na stadionu kada bi fudbaleri Majnca postigli gol, čuli bi stihove dobro poznate pesme čija melodija odzvanja ulicama grada za vreme karnevala. Najpoznatnijeg u Nemačkoj uz onaj u Kelnu i Diseldorfu.

Retko ko bi i bio imun na karakter tima koji je istrajao u trenucima kada ga ni sreća nije služila, a poslovična slabost na ljude koji ne odustaju i kad im ne ide donela je Majncu naklonost velikog broja ljubitelja fudbala.

Majnc je ujedno i primer dobre prakse kako tradicionalno i moderno idu ruku pod ruku. Godina osnivanja 1905. nadenula je Majncu kombinaciju cifara 05 u nazivu kluba, a izvanredan rad u omladinskoj školi pokazao je da oni koji brinu o prošlosti mogu da računaju na svetlu budućnost.

EPA/FREDERIK VON ERICHSEN

Upravo su polažući velike nade u rad sa mladima, pre deceniju i po odabrali Tuhela za trenera pošto je ovaj nemački stručnjak postao šampion omladinske lige sa Štutgartom. Dobro poslovanje u mlađim kategorijama omogućilo je Majncu da prošle godine postane omladinski šampion Nemačke.

Mada od katastrofe protiv Bajerna početkom marta ne znaju za poraz u Bundesligi, fudbaleri Majnca uoči poslednjeg kola strepe da prekinu niz od 15 godina u elitnom društvu.

Ubedljiva pobeda protiv finaliste Lige šampiona Borusije Dortmund (3:0) omogućila im je u najgorem slučaju doigravanje za opstanak u ligi.

Sa plus dva u odnosu na Union Berlin i daleko boljom gol-razlikom u odnosu na prestonički sastav, čak i remi na gostovanju Volfsburgu omogućio bi im da sačuvaju mesto u Bundesligi.

Sve utakmice poslednjeg 34. kola igraju se u subotu od 15:30, a već je odranije poznato da je fenjeraš Darmštat sigurni učesnik Cvajte od naredne sezone.

Najbliži selidbi u drugu ligu trenutno su fudbaleri Kelna koji gostuju bezbrižnom Hajdenhajmu. „Jarčevima“ ne ide na ruku ni gol-razlika pa će do mesta u baražu osim pobede u Hajndenhajmu morati da računaju i na ubedljiv poraz Union Berlina.

Ovosezonski predstavnik Nemačke u Ligi šampiona je debelo podbacio, a upravo je porazom minulog vikenda u Kelnu vratio u život tim iz najvećeg grada Severne Rajne-Vestfalije.

Trenutno su na plus tri u odnosu na Keln sa šansama da pobedom protiv Frajburga kod kuće verovatno izbore i direktan opstanak u ligi.

Frajburg stiže u Berlin u nadi da će pobedom izboriti plasman u Evropu, dok je domaćinu pobeda neophodna za opstanak, a bod za sigurno doigravanje gde bi igrao protiv Fortune iz Diseldorfa.

Dakle, Keln je najbliži poziciji da se uz Darmštat preseli u Cvajtu. Majncu sve osim poraza u Volfsburgu garantuje opstanak, dok bi Bohumu bod na gostovanju Verdera iz Bremena odigrao presudnu ulogu za zadržavanje statusa bundesligaša.

Poslednje kolo odlučivaće ko će biti vicešampion Nemačke. Drugoplasiranom Bajernu je i remi dovoljan u gostima protiv Hofenhajma, dok je Štutgartu jedino pobeda protiv Borusije iz Menhengladbaha nudi nadu za drugo mesto.

U Ligu Evrope će sasvim izvesno Ajntraht, dok će se Hofenhajm i Frajburg boriti za odlazak u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke