Ko će osvojiti EURO za omladince?

Autor: Lazar Nikolić
utorak 28.06.2022.
16:15
Izvor: Sportske.net

„Orlići“ nisu poleteli, „galski petlići“ raširili krila!

JEAN-CHRISTOPHE BOTT
JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Povezane vesti

Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, koje se održava u Slovačkoj, ulazi u svoju završnicu. Nažalost, reprezentacija Srbije je zauzela poslednje mestu u grupi „B“ i nećemo je gledati u polufinalu. U prve dve utakmice protiv Izreala i Engleske „orlići“ su osovjili jedan bod, imali priliku da u poslednjem meču protiv Austrije izbore treće mesto i baraž za „Mundijalito“, ali su izgubibili sa 3:2 i ostali bez ičega.

Iz grupe „B“ među četiri najbolje reprezentacije na „Starom kontinentu“ plasirale su se favorit Engleska i autsajder Izrael. Englezi su poslednjoj utakmici u grupi savladali Izreal sa 1:0 i tako osigurali prvo mesto.

U grupi „A“ najviše je pokazala Francuska, „trikolori“ su zabeležili sve tri pobede i dominantno stigli do prvog mesta. Italija je opravdala ulogu favorita protiv Rumunije i Slovačke i prošla u polufinala sa druge pozicije. U međusobnom okršaju domaćin Slovačka je sa 1:0 pobedila Rumuniju i izborila baraž za Svetsko prvenstvo protiv Austrije.

Parovi polufinala, koje se igra u utorak, 28. jula su Engleska – Italija i Francuska – Izreal.

Engleska – Italija

„Gordi albion“ se prošetao kroz grupu „B“. Izabranici Ijana Fostera ostvarili su sve tri pobede, uz impresivnu gol-razliku 7-0. Dakle, Englezi još uvek nisu primili gol u Slovačkoj. Najveće zasluge za to idu njihovoj poslednjoj liniji koju predvodi štoper Liverpula Džerel Kuansa. „Ključeve“ ekipe i kapitensku traku nosi plejmejker Kerni Čukvuemeka. Vezista Aston Vile ove sezone sakupio je 12 nastupa u ekipi Stivena Džerarda i ostavio dobar utisak u seniorskom fudbalu. Čukvemeka je dete nigerijskih roditelja, rođen je u Austriji, dok je detinjstvo proveo u Nortemptonu. Odlikuje ga fantastičan osećaj za pas i utrčavanja u prostor iz sredine terena. Na ovom prvenstvu upisao je dva gola i još dve asistencije.  Vrlo dobar utisak ostavio je i napadač Totenhema Dejv Skarlet, koga smo dobro upamtili, jer je protiv naše reprezentacije postigao dva pogotka.

Italija je na „svoj način“ stigla do polufinale. Sa dve minimalne pobede protiv Slovaka i Rumuna, ali ih je Francuska vratila na „fabrička podešavanja“ sa četiri komada u mreži u poslednjem kolu grupne faze. Ekipa selektora Karminea Nunciata sastavljena je od igrača iz Serija A, a po trojicu predstavnika imaju Inter, Juventus, Verona i Empoli. Zanimljivo je da su sva trojica Veroninih „azura“ defanzivci, među njima se posebno izdvaja štoper Dijego Kopola, kapiten reprezentacije i neko kome mediji na „Čizmi“ predviđaju blistavu karijeru. Pokretači Italijana na sredini terena su Juventusov Fabio Mireti, koji je već sakupio šest nastupa za „staru damu“ i Empolijev trekvartista Tomaso Baldanci, dok je za golove zadužen Romin đak Kristijan Volpato.

Favorit u susretu Engelza i Italijani, po svemu prikazanom morala bi da bude Engleska, ali znamo da „azuri“ obožavaju utakmice na ispadanje.

Francuska – Izrael

Reprezentacija Francuske pokazala je najviše na turniru. “Galski petlovi” su izdominirali u grupi, pobedili na svakom meču uz gol-razliku 11:2. Zanimljivo je istaći da su “trikolori” umalo ostali bez EURO-a, gubili su u odlčujućoj utakmici kvalifikacija od Bosne i Hercegovine sa 1:0 sve do 83. minuta, ali su golovima Laminea Sisea i Feliksa Nzuanga došli do karte za Slovačku. Sise je deo udarne napadačke trojke Francuza, pored njega u ofanzivi deluju Abdulah Ba i sjajni Renov centarfor Lum Čauna, najbolji strelac EURO-a sa četiri pogotka. Tempo na sredini diktira kreativac Floren Da Silva, igrač Liona. Odličan tim selektora Landrija Šauvana kompletiraju kapiten Usmane Kamara, koji igra na štoperskoj poziciji I ofanzivni bek Brajan Pereira.

Izrael je bio otpisan od svih pre početka šampionata, ali je ekipa Ofira Haima uz dopadljivu igru i puno golova pokazala da ima kvalitet za visok plasman. Izraelci su izuzetno dobri u ofanzivi, postigli su šest golova u grupi, a posebno se istakao Makabijev Omar Glouh koji je lider ekipe i sa pravom nosi „desetku“ na leđima. Pažnju su na sebe skrenuli su i napadač Ariel Lugasi i štoper Stav Lemkin.

Francuska je ogroman favorit u ovom meču. Izrealci su, čini se, svoje već uradili, ali ih ne treba potpuno otpisati.

Finale Evropskog prvenstva igra se prvog jula u Trnavi, ostaje da vidimo ko će se boriti za pehar.

AdmiralBet je spremio sjajne kvote za polufinalne utakmice. Naš predlog barem po gol na utakmici Francuska - Izrael. Obe ekipe igraju ofanzivno i lako postižu pogotke, kvota je 1.84.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke