Ko je boginja u „hramu fudbala“?

Autor: Darko Mitrović
sreda 06.07.2022.
21:54
Izvor: Sportske.net

Počinje EURO za žene!

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Priliku za dodatnu popularizaciju ženski fudbal imaće ovog meseca kada se u Engleskoj održava trinaesto po redu Evropsko prvenstvo. Šampionat je počeo večeras utakmicom između Engleske i Austrije na ''Old Trafordu'', a završava se 31. jula.  „Kolevka“ fudbala ugostiće najbolje selekcije „Starog kontinenta“. Veliko finale će se igrati na Vembliju.

Prvo Evropsko prvenstvo za dame održano je 1984. godine, a prvi šampion postale su Šveđanke. Do sada je odigrano dvanaest turnira, na osam je trijumfovala Nemačka, dok dve titule imaju Novežanke, a po jednu Švedska i aktuelni prvak Holandija.

Na ovogodišnjem EURO-u učestvovaće 16 reprezentacija podeljenih u četiri grupe, igraće se u devet gradova, na 10 stadiona.

Grupa „A“: Engleska, Austrija, Norveška i Severna Irska

Domaćin će imati veliki motiv da kod kuće dođe do prvog evropskog  zlata. Engleskinje su igrale sjajno na pripremnim utakmicama. Ekipa selektorke Sarine Vajman pre samo desetak dana deklasirala je aktuelnog prvaka Evrope Holandiju sa 5:1. Nova zvezda ostrvskog fudbala, centarfor Arsenala, Bet Mid, postigla je dva gola na tom meču. Ona će biti udarna igla Engleskinja na EURO-u. Pored Betove, u napadu se najviše očekuje od iskusne Elen Vajt, dok bi stabilnost timu trebalo da donesu kapitenka Li Vilijamson i najiskusnija, 35-godišnjakinja Džil Skot.

Pored Engleske, u četvrtfinalu iz grupe „A“ trebalo bi očekivati dvostrukog šampiona Norvešku. Ženski Haland, Ana Hegerberg jedna je od najboljih igračica na planeti. Sjajan tandem u napadu sa njom čini Karolin Grem Hansen, dok o odbrani vodi računa kapitenka Marem Mjelde.

Autsajderi u ovoj grupi biće Austrija, koja je vizu na EURO izborila sa dve minimalne pobede protiv Srbije i debitant na velikim takmičenjima Severna Irska.

Grupa „B“: Nemačka, Danska, Španija i Finska

Osmostruki prvak Evrope nije više dominantna sila evropskog fudbala, ali Nemice ne bi trebalo otpisivati. Koliko su ranjive videli smo u kvalfikacijama za Svetsko prvenstvo kada ih je reprezentacija Srbije savladala kod kuće sa 3:2. Nemačku predvodi sjajna Aleksandra Pop iz Volfsburga, a puno se očekuje i od tandema Bajerna Lee Šiler i Line Maguli.

Danska je na iznenađenje svih igrala u finalu na prošlom EURO-u, ponovo ih malo ko vidi u završnici, dok bi iznenađenje prvenstva mogla da bude Španija. Najbolja igračica sveta Alešija Puteljas pokušaće da svoju ekipu dovede na „krov“ Evrope, a u tome će joj pomagati saigračice iz Barse Mariona Kaldenti i Aitana Bonmati. Za Finkinje će svaki bod u Engleskoj biti premija.

Grupa „C“: Holandija, Švedska, Švajcarska i Portugalija

Aktuelne prvakinje Evrope, Holanđanke jedne su od glavnih favorita na turniru. Pet godina nakon osvajanja EURO-a još uvek su tu najveće uzdanice „Lala“ Like Martens i Vivian Miedma. Na klupi više nema Sarine Vajman, koja je preuzela Englesku i „ponizila“ svoje nekadašnje igračice, pobedivši ih sa 5:1 na pripremama. Ipak, taj bolan poraz možda probudi Holađanke od kojih se očekuje da bez problema prođu grupu.

Sa njima bi među osam najboljih trebalo očekivati olimpijske vicešampionke Šveđanke. Još uvek ih boli poraz u Tokiju na penala od Kanade, ali je EURO nova prilika da stignu do zlata. Prva zvezda tima je Kosovare Aslani, a lider ekipe kapitenka, 37-godišnja Karolin Seger, koja je sakupila neverovatnih 230 nastupa za reprezentaciju.

Švajcarska će bez Ališe Leman, koja psihički nije spremna za turnir, biti manje atraktivna za gledanje, dok od Portugalije niko ne očekuje puno.

Grupa „D“: Francuska, Belgija, Italija i Island

Francuskinje su apsolutni favoriti u grupi „D“. Sjajna generacija predvođena štoperkom evropskog prvaka Liona Vendi Renar igra sjajno već godinama i čini se da je došlo vreme da Francuska zablista na najvećoj sceni. Mlada Mari Antoanet-Katoto „teroriše“ rivalke, a društo će joj u napadu praviti saigračica iz PSŽ-a Kadiatu Diani.

Pored Francuske u četvrtfinalu bi trebalo očekivati Italijanke, dok je za Belgiju i Island uspeh sam plasman na prvenstvo.

Muškog velikog turnira neće biti ovog leta, eto prilike da uživamo u „damskom“ fudbalu, a kako ste već navikli, AdmiralBet vam je pripremio raznovrsnu ponudu igara i za ovaj šampionat Evrope.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke