Ko je sada bučni komšija?

Autor: Lazar Nikolić
subota 03.06.2023.
11:30
Izvor: Sportske.net

Finale FA kupa, prava poslastica, derbi Mančestera na Vembliju!

Povezane vesti

Da li ih je bilo osam ili devet u FA kupu?

Junajted računa i duel iz 1891. kada se Siti zvao Ardvik, i tada su ih dobili, pa je ukupni rezultat po "Đavoljim" statističarima 6:3 za "Crvene".

U subotu ćemo videti prvo finale između gradskih rivala u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu. Prvi meč sa sadašnjim imenima klubova dobili su "Građani" 1926. godine u polufinalu, Tomi Brovel i Frank Roberts su potvrdili dominaciju "Plavih" te godine, jer su i u prvenstrvu na Old Trafordu slavili sa 6:1 (kasnije će Fergi osetiti isto u onom čuvenom meču iz prošle decenije). Ipak pobednik u gradskom derbiju nije osvojio kup, izgubili su od Boltona na Vembliju. Zanimljivo je da su baš "Trotere", komšije iz okoline grada pobedili u svom prvom trijumfu, 1904. godine.

Junajted je svoj prvi derbi u kupu dobio 1970. dva gola Brajana Kida su ih odvela u petu rundu, ali ih je zaustavio Lids. No, taj trijumf nad Sitijem je značio i početak vladavine u gradskim derbijima u ovom takmičenju. Fergijeva prva pobeda usledila je posle pravog mučenja 1987. Severni Irac Norman Vajtsajd je srušio gradskog rivala, no i ti "Đavoli" su se navikavali na Ser Aleksa, odmah u narednoj rundi ih je tukao Koventri.

I negde u to vreme timovi su krenuli razičitim pravcima, Siti je ispao iz elite, a Junajted u devedesetima uspostavio dominaciju. Par godina pre pada u treću ligu, "Građani" su namučili Mančester Junajted, Nemac Uve Resler je šokirao Old Traford, ali su Kantona i Li Šarp sprečili iznenađenje. Osam godina kasnije se Siti vratio u elitu, ali je jaz bio veliki. U sjajnom meču u petom kolu 2004. godine, bilo je 1:0 do 70. minuta, a onda smo videli pet golova do kraja, u pobedu favorita od 4:2, Van Nistelroj je ugradio dva gola, Kristijano Ronaldo je postigao svoj prvi u FA Kupu. Konačmo trofej u kupu za Fergusona posle trijumfa nad "bučnim komšijama", te sezone slomili su i Fulam, Arsenal i pnda preslišali Milvol u finalu koje se zbog gradnje novog Vemblija igralo na "Milenijumu" u Kardifu.

Ali, arapska istorija Mančester Sitija dovela je do promene. Pre nešto više od desetak godina, "Građani" su dobili polufinale, odlučio je gol Jaje Turea. Nakon toga je klub podigao svoj prvi trofej u kupu nakon više od trideset godina, i prvi trofej nakon Liga kupa iz 1976. godine. I tada počinje preokret. U deceniji koja je iza nas Siti će osvojiti 15 trofeja u tri bitna engleska takmičenja. Za isto to vreme, Mančester Junajted će uzeti dve titule, dva kupa, jedan Liga kup i Evropa Ligu.

Doduše, pisali smo već, posle pomenutog trijumfa od 1:0 golom Turea, uz sve godine dominacije u PL i Liga kupu, "Građani" su najmanje trofeja osvojili baš u FA. Gvardiola je tek jednom trijumfovao u ovom takmičenju, 2019. kada su zgromili Votford. Pep je nakon tog trijumfa tri puta ispadao u polufinalu. Njega i ako izgubi za vikend na "Vembliju" neće snaći sudbina Manćinija koji je uspeo da izgubi meč za trofej 2013. godine od Vigana koji je predvodio Roberto Martinez. Odmah posle tog meča je otpušten. To je i poslednji od četiri poraza u finalu za "Građane". Junajted je na drugoj strani gubio finala u drugoj polovini pedesetih dva puta u nizu, pa onda u drugoj polovini osamdesetih kada su dobili jedno i izgubili dva finala. Osamdesetih su od 1983. do 1985. dva puta sa "Velikim Ronom" Atkinsonom osvojili FA kup, pa je bilo iznenađenje kada je posle lošeg starta 1986. smenjen. Fergi se prema nekim teorijama spasao otkaza nakon trijumfa 1990. Posle drame i 3:3 nakon produžetaka u duelu sa Palasom, dobili su nekoliko dana kasnije ponovljeni meč, uzeli pehar. Navijači su i dalje bili besni na škotskog menadžera i poručili mu da uzme pehar i "odj..." u svoju zemlju.

Ali od te 1990. Ser Aleks je do povlačenja uzeo četiri kupa. Najslađi je onaj iz 1999. koji je kompletirao "triplu krunu", tada je u finalu golovima Šeringema i Skolsa pobeđen Njukasl.

Sećate se verovatno onog transparenta na tribini Stratford End koji je brojao post Sitija kada su trofeji u pitanju. Stajalo je 35 do prvog "emiraćanskog trofeja", danas Žoleon Leskot kaže da je taj minimalac protiv Junajteda u polufinalu bio prelomna tačka u rivalstvu i da je od tada Siti dominirao.

U meč Junajted ulazi sa jednim trofejem, Liga kupom, ali Siti je odbranio titulu, igraće i za svoju prvu evropsku titulu. Ako dobiju, Ten Hag ulazi u istoriju kao prvi čovek na klupi "Đavola" koji je osvojio Liga kup i FA kup u istoj sezoni. Gvardiola je to sa Sitijem uradio pomenute 2019. godine.

On i Ten Hag su radili u istom klubu, u Bajernu kada je Holanđanin trenirao amatere. Imaju mnogo poštovanja jedan za drugog, u ovoj premijernoj sezoni bivšeg kouča Ajaksa u PL, on je izgubio sa 6:3 na "Etihadu", ali dobio posle preokreta u finišu na "Old Trafordu" u januaru.

 Postoji ona priča da navijači Sitija vole domaće trofeje i da dominiraju nad Junajtedom, pa čak i da bi većina njih izabrala da pre pobedi meč za vikend nego finale Lige šampiona. No, to je preterano, ali često se "Građani" vraćaju na onu legendarnu rečenice Ser Aleksa koji je rekao da neće doživeti da Siti bude favorit protiv Mančester Junajteda. Legendarni menadžer je i dalje živ, biće u loži Vemblija, a od kada se povukao, svih deset godina je Siti završio ispred komšija na tabeli i u velikom broju gradskih derbija bio favorit, kao što će biti i u subotu.

Sada više niko ne pamti da je Ser Aleks nazivao stadion Sitija "Hram palih" ili da su navijači, na kratkom putu do Mejn Rouda na početku veka organizovali srebrnu godišnjicu, 25 godina kako Siti nije osvojio trofej. Tada su "Đavoli" imaju i di-džeja i zvaničnu žurku kako bi se narugali komšiluku.

Ali, Siti je sasvim drugačiji od kada mu je ubrizgan arapski novac, naviknut da osvaja trofeje, u ovom veku verovali ili ne, imaju isto toliko titula koliko i mnogo veći Junajted. Plus, oni su sve te trofeje u PL, čak sedam osvojili u poslednjih 12 godina, što govori o dominaciji, ne samo nad "Crvenima".

Kada se sve sabere i u ovaj meč će Siti ući kao favorit, iako Pep ima probleme sa povredama De Brujnea, Diaša, Griliša...

Svejedno, verovatno će neki od njih biti na terenu, ali i da ne budu, ima dovoljno igrača, nema potrebe ni da odmara bilo koga, finale LŠ protiv Intera u Turskoj je za sedam dana, odnosno narednog vikenda.

Treba očekivati i golove, pa bi pobeda Sitija uz najmanje dva gola na meču trebalo da bude dobra ideja. Uz to, mi ćemo probati i jedan gol u prvom i dva u drugom poluvremenu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke