Kolike su šanse da Ten Hag iznenadi Gvardiolu iz kontri i preživi 90 minuta presinga?

Autor: Milovan Longinov
subota 25.05.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Šesti međusobni duel donosi pehar FA kupa.

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Mančester siti ima šansu da osvoji novu duplu krunu, dok Mančester junajted u finalu FA kupa igra za spas sezone. Ukoliko Junajted ne pobedi, ostaće bez plasmana u UEFA takmičenja, mada, i da nekim slučajem pobedi, Erik ten Hag će dobiti otkaz na kraju sezone.

U ovom tekstu ćemo pokušati da pretpostavimo kojih to 5-10% šansi ima Erik ten Hag u sudaru sa Pepom Gvardiolom, koji je i pred ovaj susret apsolutni favorit. Od kako je Ten Hag stigao u Premijer ligu, sa Pepom se sastao pet puta i ima negativan skor - 1-0-4. I ta jedna pobeda, bila je veoma sumnjiva, jer ako se sećate, to je bio onaj duel kada je Bruno dao gol, kada mu je iz čistog ofsajda Rašford prepustio loptu upućenu njemu. No, nije baš da je Junajted taj jedini put slavio samo zbog toga, već i zbog činjenice da je sveo Siti na ukupno pet šuteva i samo jedan u okvir gola, koji je realizovao Džek Griliš.

Da li tako nešto može da ponovi opet Ten Hag?

Deluje u ovom trenutku veoma teško, pre svega zbog kadrovskih problema. Tu utakmicu odigrao je možda i nikad bolji Markus Rašford, koji je sada u potpunom padu forme i uglavnom na klupi. U odbrani takođe duva promaja i veliko je pitanje koju će sada odbrambenu kombinaciju izabrati Ten Hag. Ipak, raduje da su konačno u tandemu zdravi Rafael Varan i Lisandro Martinez, samo je pitanje da li će posle povreda imati snage da odigraju 90 minuta u visokom ritmu protiv napada Mančester sitija.

S druge strane, Siti je u strašnoj formi na kraju sezone, rutinski je rešio Vest Hem za četvrtu uzastopnu titulu, a Pep jedino ne može da računa na povređenog Edersona. No, kako je Stefen Ortega branio u nastavku protiv Totenhema kada ga je zamenio, to neće biti problem za Gvardiolu. 

U ovom trenutku, osim što je Siti konkretno mnogo jači tim i u boljoj formi, ima i dužu klupu i opcije da svašta promeni u slučaju da nešto krene po zlu. Ten Hag jeste pobedio Brajton u poslednjem kolu, ali je statistika i igra pokazala nešto potpuno drugo - Junajted se pati, ne zna se da li više u napadu ili i u odbrani, a ako je tako bilo protiv Brajtona, kako će biti protiv motivisanog Sitija koji želi novi trofej?

Očekuje se da Junajted bude prilično defanzivan i da pokuša iz kontri preko brzih krila - Alehandra Garnača i Dialoa dođe do opasne zone, tako je pobedio i prošlog vikenda u Brajtonu.

Ako pogledamo ovogodišnje susrete, Siti je bio predominantan u mančesterskim derbijima. U prvom je slavio 0:3 na "Old Trafordu", Andre Onana je bio na promaji, susreo se sa 21 udarcem, od toga čak 10 u okvir gola. Još više posla imao je u drugom ligaškom duelu na "Etihadu", u kom je Rašford dao evrogol od prečke sa 30 metara za 0:1, ali niko ko je gledao utakmicu nije sumnjao u Sitijev preokret. Pepov tim je imao 27 udaraca, visokim presingom nisu dali Junajtedu da pređe polovinu. Siti je imao 27 udaraca, a Junajted samo tri. Kada se sve sabere, Siti je u dva ovosezonska duela slavio ukupnim rezultatom 6:1, a prema golu Andrea Onane uputio je bezmalo 50 udaraca.

Ujedno, ovo je i repriza prošlogodišnjeg finala FA kupa u kom je Siti takođe slavio – 2:1, a oba gola postigao je Ilkaj Gundogan, o tom meču proći ćemo kroz istorijat u međusobnim duelima u FA kupu.

Sve u svemu, u subotu na “Vembliju” očekujemo ofanzivni Siti, koji će stvrati šanse i Junajted koji će svoje čekati iz kontri. Favorit se zna, u iznenađenja ne verujemo kada se zna da Ten Hag odlazi posle ove utakmice.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke