Kolumbija plaši Brazil

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 02.07.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Nepobedivi "Los kafeterosi".

EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Povezane vesti

 Verovatno će prva pomisao na fudbalsko rivalstvo Brazila i Kolumbije biti scena iz 2014. kada je Zuniga povredio, odnosno završio Mundijal za Nejmara. Brazilci će to videti kao uzrok "Marakanaca" protiv Nemaca na pomenutom SP, ali iskreno i da su četiri Nejmara bila u timu, teško da bi izbegli poraz.

No, uvek je bilo vatreno kada igraju Brazil i Kolimbija, iako "Kafeterosi" imaju užasan skor protiv južnog suseda. Ova selekcija je dobila Brazil samo četiri puta, a na prvu pobedu verovali ili ne su čekali četiri decenije. Taj trijumf iz 1985. je došao u prijateljskom meču na punom "El Kampinu" u Bogoti, a stiče se utisak da je "Selesao" otišao na sever kontinenta da izgubi. Naime, izveli su rezervni sastav bez igrača iz Evrope, pre svega Zika, ali i Falkaa, Sereza, Sokratesa, Branka. Nije to smetalo Kolombiji da slavi posle pobede kao da su osvojili trofej. Ovo je inače bio set od dva prijateljska meča, u prvom su Brazilci dobili u Belo Horizonteu sa 2:1.

Prvi "pravi" uspeh je Kolumbija sa svojom najboljom generacijom u prošlom veku napravio 1991. To je onaj tim majstora sa kojima je Jugoslavija igrača (i pobedila golom Davora Jozića) na italijanskom Mundijalu (gledali smo tu Kolumbiju i četiri godina kasnije). U pitanju je bila Kopa Amerika iz 1991. Domaćin će bio Čile, Kolumbijci su u grupi u Vinja del Mar savladali Brazilce sa 2:0. Ta pobeda je mnogo puta opisana, Pako Maturana je posle Mundijala 1990. preuzeo španski Valjadolid, a na klupu je seo "Ćiki Garsija". Obe ekipe su bile osporavane, Brazilci sa novim selektorom. Paolo Roberto Falkao je bio svež od završetka fudbalske karijere, bez iskustva je seo na klupu nacionalne selekcije. Bio mu je to prvi posao, iako legenda, dočekan je sa skepticizmom jer nije imao nikakvo trenersko iskustvo.

Kolumbija je imala odličan tim, sa Iguitom na golu, Valderamom, Alvarezom, Fredijem Rinkonom, nesrećnim Eskobarom (ubiće ga posle onog autogola na Mundijalu tri godine kasnije".

Napadači Avila i legendarni "El Guajiro" Iguaran (16 godina je "Seljak" igrao za nacionalni tim) su postigli golove u pobedi od 2:0. Štampa u Brazilu je svoj tim nazvala "ekipom duhova, bilo je mnogo kritika i nipodaštavanja igrača, od golmana Tafarela, pre Mazinja, Raija, Branka, većina tog tima će sa Karlosom Pereirom osvojiti titulu prvaka sveta u Americi. Samo, radost Kolumbijaca je kratko trajala, iako su osvojili prvo mesto u grupi, u finalnoj rundi (četiri ekipe) nisu bili ni blizu istorijske titule. Odigrali su nerešeno sa Čileom, izgubili od Argentine i Brazila u Santjagu. Ni "Selesao" nije osvojio titulu, na kraju su slavili "Gaučosi".

Na novu pobedu Kolumbija je čekala, decenijama, novih četvrt veka. Bilo je poraza na Kopa Amerika u drugoj polovini devedesetih, dosta remija u prvoj deceniji našeg veka u kvalifikacijama za Mundijale (najčešće je završavalo 0:0).

Timovi su na kontinentalnim turnirima čak stigli da se sudare na Gold Kupu gde su dobili pozivnice 2003. Podmlađeni Brazil je sa dva gola poletarca Kake dobio meč. Stigli su i do finala, ali su na "Asteki" pali u produžetku protiv "Sombrerosa".

Bilo kako bilo, "Kafeterosi" su čekali do 2015. U pitanju je bila Kopa Amerika. Zla krv sa Mundijala je bila vidljiva, potukli su se Baka i Nejmar u nadoknadi, obojica su isključeni. Slavila je Kolumbija, golom Murilja. To je bila jedina pobeda Kolumbije u grupnoj fazi, pa su kao treći uspeli da se uvuku u četvrtfinale, ispali su na penale od Argentinaca.

Tuče između suseda bilo je sledeće godine na Olimpijadi u Riju, meč je odigran u Sao Paolu, na stadionu Korintijansa, Nejmar je dao jedan od dva gola, ali opet bio umešan u sukobe sa protivničkim igračima. Kolumbijci su pretukli domaće, dobili čak šest žutih kartona i ispali.

Poslednja kolumbijska pobeda je iz prošle godine. Produbili su krizu Brazilaca u tekućim kvalifikacijama za američki Mundijal. Sada već smenjeni privremeni selektor (pre desetak dana dobio je otkaz i u Korintijansu kome je doneo Kopa Libertadores) Fernando Diniz je bio mnogo kritikovan nakon tog meča, Vinisijus Žunior se povredio u prvom poluvremenu. Kolumbija je dobila taj meč posle preokreta u finišu kada je Liverpulov Luis Dijaz sa dva gola u pet minuta doneo pobedu egzaltiranim Kolumbijcima. Posle toga je Diniza na klupi "Selesao" zamenio Dorival Žunior ali nema nekog pomaka. Na Kopa Amerika je Brazil došao posle serije poraza u takmičarskim mečevima. Tek su šesti na tabeli CONMEBOL kvalifikacione zone za Mundijal 2026. ali, jasno, niko ne sumnja da će se plasirati u završnicu SP.

Inače, utakmicama Brazila i Kolumbije, odnosno Kostarike i Paragvaja završava se takmičenje po grupama. Do sada su dalje otišli Argentina i Kanada, odnosno Venecuela i Ekvador iz grupe B. Dok ovo budete čitali znaćete ko je uz Urugvajce otišao dalje iz grupe C, Amerikanci ili Panama, Bolivija je već otpala.

Kolumbija i Brazil bi u noći između utorka i srede mogli da odigraju efikasniji meč nego što mnogi očekuju, a Kostarika je po nama bliža pobedi od Paragvaja…

Kompletnu ponudu za Kopa Amerika u kladionici AdmiralBet pogledajte OVDE

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak