Kolumbija - Umeju li “Kardinali” da igraju ballet!

Autor: Lazar Nikolić
subota 26.10.2024.
20:00
Izvor: Sportske.net

Ovo je zapravo najveći derbi u ovoj zemlju Latinske Amerike

Povezane vesti

Iako je Medeljin osamdesetih i devedesetih, kao i Kali, vodio glavnu reč u kolumbijskom fudbalu (to se pogodilo sa zlatnim dobom reprezentacije) u pitanju su bile ambicije narko barona, bilo Pabla Eskobara, bilo samoprozvanih "džentlmena" iz Kalija.

Kolevka fudbala u ovoj zemlji je Bogota, prestonica stešnjena između Anda. To je i najveće rivalstvo tamošnje igre jer Milionarios i Independiente Santa Fe predstavjaju ligu za sebe. Na svakom uglu Bogote pred derbi se vode žive rasprave. "Milioneri" su osnovani 1946. pisali smo svojevremeno o velikim danima kada su bili jedan od najboljih timova na svetu sa i Di Stefanom i ostalim Argentincima. Oni su privučeni novcem i zbog štrajka u Argentini stvorili drim-tim u Milionariosu koji je pet godina mlađi od Independientea.

Ta ekipa je igrala u pogrešno vreme, kada još nije postojao Kopa Libertadores, ali su na turneji u Španiji razbijali tamošnje velike klubove. Tada je i Real video Di Stefana i oteo ga posle bitke sa Barsom.

Independiente zovu "Crvena Furija" oni su rođeni kao ideja srednje klase, prigrabili su ih i došljaci u Bogotu. Velika imena Independientea su Kanon, najbolji strelac u istoriji, od novijih Adolfo Valensija, Ernesto Dijaz. Imaju manje trofeja od komšija, ali su "Kardinali" prvi šampion Kolumbije kada je formirana liga.

Oni su bili bolji i početkom šezdesetih, kao i u prošloj deceniji kada su igrali polufinale Kopa Libertadores, a najveću uspeh je Sudamerikana iz 2015. To je generacija Meze, Jerija Mine, Borhe, Argentinca Omara Pereza. U finalu su posle 180 minuta igrali 0:0 sa Urakanom, ali je Eder Balanta u penal seriji doneo najveću pobedu u istoriji.

Kako rekosmo "Milioneri" imaju više domaćih trofeja, ali im nedostaje ovaj na intenacionalnom planu.

Clasico Capitolino ili derbi glavnog grada igra se na mitskom stadionu "Kampin", svedoci kažu da se tribine bukvalno tresu jer nema veće utakmice od ove za navijače koji dele stadion.

Santa Fe dočekuje derbi na drugom mestu, kasne četiri boda za Amerikom Kali, ali nisu bez šanse. Sa druge strane, Milionarios je pobedom protiv Fortaleze uspeo da stigne ma deobu petog mesta. Kolumbija priča o sjajnom Jonu Kordobi koji je stigao iz Bukamarange i sa pet golova i tri asistencije eksplodirao. Prva zvezda plavo-belih svakako je veteran Radamel Faklao. "Tigar" se posle 23 godine vratio u domovinu. On je jedino igrao za drugoligaške Lanserose iz Bojake pre odlaska u River početkom veka. Pomenuti Kordoba je inače mučio Independiente kada je osvojio sa Bukamarangom titulu i rekao je pred utakmicu da su ga zapamtili, ali da ih tek čeka ono najgore.

Independiente je u najboljoj formi poslednjih nekoliko meseci, "Crveni" su poslednji put izgubili još krajm jula, praktično u uvodnim kolima prvenstva protiv Ekvidada. To im je i jedini poraz, ali imaju dva remija više od Amerike Kali pa je to razlika na vrhu. Prednost domaćeg terena ne igra neku ulogu u Klasiko Kapitolinu, stadion je uvek podeljen. Poslednjih godina je Milionarios bolji, njihov dugogodišnji trener Gamero (na klupi četiri godine) je osvojio titule u Superligi proletos, kao i prošlogodišnjoj Aperturi. Od kada je na klupi prestončke ekipe, ima skor protiv rivala od 11 pobeda u 21 meču. Počeo je loše pre četiri godine, sezonu i po čekao prvi trijumf, ali je njegov tim dobio četiri od poslednjih pet mečeva, taj poraz iz septembra 2023. je njihov jedini u poslednje dve godine, odnosno osam utakmica.

U ovom derbiju ima obično više golova nego što biste pomislili kada igraju gradski rivali, pa bi opcija da oba tima zatresu mreža mogla da bude vaš izbor.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke