Kome je lakše za vikend, Realu ili Barsi?

Autor: Nemanja Janošev
petak 19.08.2022.
16:30
Izvor: Sportske.net

Katalonci ne deluju dobro….

EPA-EFE/JOE BUGLEWICZ
EPA-EFE/JOE BUGLEWICZ

Povezane vesti

Mlađi navijači Real Madrida će se osmehnuti na informaciju da njihov klub posle teške pobede nad Almerijom na startu, putuje u Vigo. Jer, za razliku od prošlog veka, pogotovo devedesetih, u našem stoleću Real je plesao na "Balaidosu". Prosto neverovatno zvuči podatak sa su "Merengesi" u 17 gostovanja u Galiciji protiv ovog rivala dobili 13 od 17 mečeva. Selta je slavila tek dva puta, a ta poslednja pobeda će uskoro napuniti deceniju, tada je Brazila Čarls sa dva gola srušio "Merengese", zanimljivo na klupi Reala bio je Karlo Anćeloti. 

Kada pogledate te brojke i uz podatak da Selta i dalje ima pozitivan skor protiv Reala, jasno vam je koliko je ovo nekada bilo nezgodno gostovanje za "Los Blankose". Ali, vremena su se promenila, danas nebesko-plavi, ili "Portugalci", kako ih zbog blizine granice zovu podsmešljivo najveći rivali iz La Korunje, nisu ni blizu nekadašnjih dometa. Ovaj tim je devedesetih, ali i na prelazu vekova bio u top pet ili šest ekipa, a setimo se i generacije od pre dve decenije, na čijoj klupi je sedeo Migel Anhel Lotina, sa Mostovojom, Midom, Silvinjom, Beni Mekartijem, Huna Franom, Berizom koji je kasnije bio i trener. Oni su bili četvrti te sezone, tukli Barsu na Kamp Nou, da bi sledeće godine sa Partizanovim legendama Sašom Ilićem i Savom Miloševićem ispali iz lige, a kola koja su jurila prema provaliji nije uspeo da zaustavi u jednom delu sezone i pokojni Radomir Antić.

Selta se posle sezone vratila u Primeru, odmah bila šesta, igrala sledeće godine u Kupu UEFA stigla do top 16 faze i ponovo ispala iz lige, iako su dobili poslednja tri meča. Na klupi je, verovali ili ne, bio Hristo Stoičkov. Potom su usledili pet dugih godina, čak su par sezona bili nadomak ispadanja u Terceru, ili drugu B ligu kako se zove poslednjih godina, no od 2013. su ponovo tu, žive od golova Jaga Aspasa.

Sredina tabele je domet koji priželjkuju, iscurela im je prednost kroz prste protiv Espanjola. Ovo novo izdanje Selte ne obećava puno više, najbolji igrač Brais Mendez je prodat Sosijedadu, stigli su Karles Perez koji se nije pokazao u Romi, Pasijensija iz Ajntrahta, oko pet miliona je uloženo u Svedberga, švedskog klinca iz Hamarbija, ali ono što ostaje stub okupljanja tima su Aspas, Mina, Denis Suarez, doveli su golmana Marćesina iz Portoa.

Čini se da je Selta možda dovoljno dobra da postigne gol protiv Reala, i da bi to mogao da bude glavni izbor za opkladu.

Barselona posle mršavog remija protiv Valjekana, ide na "Anoetu". Uvek je teško protiv Baska, ali za razliku od Merengesa, Katalonci su uvek imali manje problema u Biskaji, naboj nije toliko veliki. No, "Ćuri-Urdin", ili što će reći "Plavo-beli" su godinama u top pet ili šest ekipa sa tendencijom da najbolje igraju u prvom delu šampionata. Motiv do neba protiv Barse imaće Japanac Kubo koji je rešio gostovanje Kadizu, on i dalje sanja povratak u Real, ove godine će probati da se dokaže na "Anoeti". Domaći su sačuvali svoje zvezde, Ojarzabala, Isaka, David Silva odoleva godinama, a osim Braisa Mendeza, novac je uložen u Muhamed-Ali Čoa, mladog momka koga je izbacila škola Evertona, a afirmisao se kod kuće u Anžeu prošle godine, dogurao je i do mlade reprezentacije. Ovakva Barselona teško da je sposobna da, bez obzira na tradiciju, odnese bodove iz San Sebastijana. 

Duel između Atletika i Viljareala je prilično nepredvidiv, mada malo golova izgleda primamljivo, dok će većinu tiketa krasiti "kec" na Sevilju protiv povratnika Valjadolida.

PIŠE: Boris Jovanović

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke