Kome šta treba u Ligi šampiona?

Autor: Milovan Longinov
utorak 28.11.2023.
08:45
Izvor: Sportske.net

Ostalo je još dva kola do kraja gupne faze.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Grupa A

Tabela: Bajern 12, Kopenhagen 4, Galatasaraj 4, Mančester junajted 3 boda.

Bajern je sve završio i u poslednja dva kola trener Tomas Tuhel mogao bi da kombinuje tim. Ostale tri ekipe boriće se za jedno preostalo mesto koje vodi u osminu finala. U ovom kolu Galata dočekuje Mančester junajted, a eventualni poraz bi „crvene đavole“ izbacio iz igre. Kopenhagen će se nadati nerešenom rezultatu u Istanbulu i nadati se da Bajern neće mnogo zapinjati na „Alijanc areni“ u njihovom međusobnom duelu.

Grupa B

Tabela: Arsenal 9, PSV 5, Lans 5, Sevilja 2 boda.

Arsenal je lider grupe i veoma je blizu da se matematički plasira u narednu rundu. Za to im je dovoljan i bod protiv Lansa na svom „Emirejtsu“. Isto može da učini i PSV iz Ajndhovena ukoliko savlada osvajača Lige Evrope Sevilju u gostima, a Lans očekivano izgubi od Arsenala. Tada bi „filipsovci“ imali tri boda više, ali i bolji međusobni skor od francuskog vicešampiona. Eventualna pobeda Sevilje nad PSV-om zakomplikvala bi situaciju u grupi, te bi se moglo dogoditi da PSV, Lans i Andalužani imaju po pet bodova pred poslednje kolo. Najcrnji scenario za Sevilju bio bi poraz od PSV-a uz Lansov podvig i osvojen makar jedan bod protiv Arsenala, tada ekipa za koju igraju Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj ne bi imala priliku ni da brani trofej u Ligi Evrope.

Grupa C

Tabela : Real Madrid 12, Napoli 7, Braga 3, Union Berlin 1 bod.

Najtrofejniji klub u istoriji Lige šampiona već je obezbedio svoje mesto u osmini finala, a overiće i prvo mesto u grupi ukoliko ne izgubi od Napolija na „Santjago Bernabeu“. Plasmanu dalje pre poslednjeg kola nadaju se i Napolitanci sa novim trenerom Valterom Macarijem za to im je potrebno da u ovom kolu ostvare barem identičan rezultat kao i Braga koja dočekuje Union iz Berlina sa novim trenerom Hrvatom Nenadom Bjelicom i bez šanse da se plasira u osminu finala. Ako to ne bude slučaj, sve će se rešavati u poslednjem kolu kada Napoli na „Maradoni“ dočekuju Portugalce.

Grupa D

Tabela: Real Sosijedad 10, Inter 10, Salcburg 3, Benfika 0 boda.

Sosijedad i Inter su već u osmini finala, a njihov međusobni duel u poslednjem kolu odlučiće ko će sa prvom mesta među 16 najboljih. Na drugoj strani Salcburg i Benfika bore se za treće mesto i nastavak u Ligi Evrope. Sve bi moglo da bude rešeno ako u ovom kolu Salcburg ostvari bolji rezultat od Benfike. „Bikovi“ gostuju Sosijedadu, a „orlovi“ dočekuju Inter.

Grupa E

Tabela: Atletiko Madrid 8, Lacio 7, Fejenord 6, Seltik 1 bod.

Seltik je bez šansi, dok će se preostale tri ekipe žestoko boriti za osminu finala. Atletiko bi prošao dalje u slučaju da savlada Fejenord u gostima, a prvak Holandije ostao bez šansi, ako na to i Lacio savlada Seltik. Tada bi iz ove grupe dalje pre poslednjeg kola prošli Atletiko i Lacio. U suprotnom još ćemo sačekati na rasplet.

Grupa F

Tabela: Dortmund 7, PSŽ 6, Milan 5, Njukasl 4 boda.

Jedino u ovoj grupi sve ekipe imaju šansu da odu u osminu finala, te nas zbog toga očekuje velika drama do kraja. Dortmund bi mogao da izvadi vizu za osminu finala trijumfom nad Milanom u gostima, a ukoliko se to dogoditi PSŽ bi imao priliku da ode dalje ukoliko na „Parku prinčeva“ bude bolji od Njukasla. U svim ostalim varijantama morali bismo da čekamo poslednjih 90 minuta u grupi kako bi saznali sudbinu četiri vrhunske ekipe.

Grupa G

Tabela: Mančester siti 12, Lajpcig 9, Crvena zvezda 1, Jang Bojs 1 bod.

Veoma jasna je situacija u ovoj grupi. Siti i Lajpcig igraju za prvo mesto u grupi, dok se Zvezda i Jang Bojsi bore za treće koje vodi u Ligu Evrope. Lajpcig mora da pobedi prvaka Evrope u Mančesteru kako bi preuzeo lidersku poziciju, dok će pobednik meča Jang Bojs – Crvena zvezda u Ligu Evrope. Ukoliko bude nerešeno Zvezda će biti u povoljnijem položaju pred poslednje kolo zbog bolje gol razlike.

Grupa H

Tabela: Barselona 9, Porto 9, Šahtjor 6, Antverp 0 boda.

Barsa ima priliku da pobedom protiv Porta overi prolaz i prvo mesto u grupi. Isto bi se dogodilo i u slučaju remija, ali samo ako Šahtjor neki čudom izgubi od Antverpa koji je jedini tim u takmičenju bez osvojenog boda, tada bi i Barsa i Porto već prošli dalje. Ipak, mnogo je verovatnije da se odlučuje u poslednjem kolu kada će Porto i Šahtjor gotovo izvesno igrati međusobni duel vredan osmine finala.

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke