Konjaspor – Klub koji veruje partizanovcima

Autor: Mladen Heleta
sreda 28.02.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Posle Stanoja, uzdaju se u Omera!

konyaspor.org.tr
konyaspor.org.tr

Povezane vesti

Ako biste navijače Partizana pitali koji inostrani klub prate sa najvećim simpatijama, onda bi turski Konjaspor verovatno bio pri vrhu te liste. Pogotovo ove sezone.

Fudbalska istorija najpoznatijeg kluba iz drevnog grada Konje je duga 102 godine, a zanimljivo je da je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka igrao u crno-belim dresovima, sve do 1981, kada je posle fuzije sa lokalnim rivalom Idman Jurduom preuzeo zeleno-bele boje kao zvanične, u kojima nastupa i danas.

 Prvi veliki uzlet kluba ostvaren je 1988. godine, kada je Konjaspor prvi put ušao u elitni rang takmičenja, ali najveći dosadašnji uspesi ostvareni su tokom prošle decenije. Sezona 2016/17 ostaće najpre upamćena po prvom učešću ovog turskog kluba u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja. Igrali su tada u Ligi Evrope, a jedan od stubova odbrane Konjaspora u toj sezoni bio je bivši srpski reprezentativac Jagoš Vuković. Kruna sezone usledila je krajem maja 2017. godine, kada je Konjaspor prvi put u istoriji osvojio trofej Kupa Turske (baš u vreme kad je i Partizan slavio duplu krunu).

 Rival u finalu bio mu je istanbulski Bašakšehir, nije bilo golova, pa je odluka o osvajaču Kupa pala u penal-seriji, gde je Konjaspor slavio sa 4:1, a jedan od strelaca u toj penal-seriji bio je i Vuković. Samo dva meseca kasnije u vitrine Konjaspora stigao je i trofej Superkupa, posle pobede nad tadašnjim šampionom Bešiktašom, a čovek odluke bio je Slovenac Škubić koji je u nadoknadi vremena iz penala postavio konačnih 2:1.

 Prvi fudbaler Partizana koji je u ovom veku došao iz Humske u ekipu Konjaspora bio je štoper Miloš Mihajlov, u periodu od januara 2008. do leta naredne godine, a značajniji trag u ovom klubu ostavio je Marko Jevtović, bivši vezista Partizana koji je posle odlaska iz Humske 2018. proveo tri naredne godine u Konjasporu, odigrao 91 meč i postigao devet golova, od kojih su neki bili zaista spektakularni.

 U poslednjih godinu dana čelnici Konjaspora su počeli da biraju partizanovce i za svoje trenere. Nekoliko meseci pošto je napustio klupu Partizana, Aleksandar Stanojević je promovisan kao novi trener Konjaspora. Došao je u nezgodno vreme, usred prošle sezone, a startovao je eliminacijom u nacionalnom kupu, uz još četiri prvenstvena poraza, ali je uprava verovala u Stanojevićev rad koji je počeo polako da daje rezultate. Do kraja prošle sezone Konjaspor je pod vođstvom srpskog stručnjaka ostvario pobede nad bivšim šampionima Galatasarajem i Bašakšehirom, uz 3:3 sa Bešiktašom.

 Imajući to u vidu, očekivalo se dosta od Stanojevića i njegovog tima na početku ove sezone. Počelo je dobro, jer je Konjaspor upisao dve pobede i dva remija u prva četiri kola, ali onda je usledila loša serija i krajem oktobra prošle godine Stanojević je završio svoju misiju u Konjasporu.

 Hakan Keleš je zauzeo Stanojevićevo mesto, ali se nije proslavio u narednih 12 mečeva, pa je uprava odlučila da u najtežim momentima ekipu poveri još jednoj Partizanovoj legendi – dugogodišnjem golmanu crno-belih Fahrudinu Omeroviću.

 Mlađim navijačima crno-belih možda nije toliko poznat lik i delo populanog Omera, s obzirom da on dugo radi u Turskoj, ali evo prilike da se podsetimo. Rođeni Dobojac je kao mlad golman skrenuo pažnju na sebe partijama u Slobodi iz Tuzle, a 1984. godine je ostvario svoj dečački san da obuče dres kluba za koji je navijao od malih nogu. Već u prvoj sezoni u Partizanu bio je akter nekih nezaboravnih mečeva. Pre svega se to odnosi na onaj kultni dvomeč sa Kvins Park Rendžersom u jesen 1984, kada je Omer šest puta vadio loptu iz mreže u Londonu, bilo je 6:2, ali je pred prepunim tribinama u Humskoj sačuvao svoju mrežu, a crno-beli su tada ostvarili jedan od nahvećih preokreta u istoriji evropskog fudbala, pobedili sa 4:0 u prošli u sledeće kolo Kupa UEFA.

 Tih dana je prvi put osetio i slast pobede u večitom derbiju, kada su crno-beli na svom terenu savladali Crvenu zvezdu sa 2:1, golovima Mancea i Varge, a titule prvaka sa Partizanom usledile su u naredne dve sezone, dok je 1989. osvojio i prvi Kup Jugoslavije sa crno-belima. Od Partizana se oprostio još jednim trofejom u Kupu, 1992. godine, protiv one moćne Crvene zvezde koja je tada još uvek bila aktuelni prvak Evrope. Igračku karijeru je kasnije nastavio i završio u turskim klubovima. Zatim je dugo radio kao pomoćni trener, ali sada se hrabro prihvatio izazova u klubu koji veruje partizanovcima.

 U sredu će pokušati da napravi senzaciju u Kupu Turske. Tog dana su na programu utakmice četvrtfinala, a Konjaspor će imati teško gostovanje u Istanbulu protiv Bešiktaša. Pre samo nedelju dana ove dve ekipe su na istom mestu odmerile snage u prvenstvenom meču koji je Bešiktaš dobio sa 2:0, ali ne sumnjamo da će Omerović za predstojeći duel još bolje spremiti svoju ekipu koja sada suštinski nema šta da izgubi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke