"Konkvistador" Pep osvaja i Džedu i postaje najbolji ikada i na SP?

Autor: Milovan Longinov
petak 22.12.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

UAE, Japan, Maroko, pa Saudijska Arabija?

Povezane vesti

Pep Gvardiola je na pragu novog rekorda i novih zlatnih stranica u istoriji fudbala - ukoliko Mančester siti pobedi Fluminense u finalu SP za klubove, Katalonac će imati najviše osvojenih pehara i u ovom takmičenju.

Za početak, važno je istaći da je ovo poslednji turnir u ovom formatu, jer nakon ovog, FIFA je organizovala novo klupsko SP koje će se održati 2025. godine, a na kom će učestvovati 32 ekipe sa svih kontinenata, a domaćin će biti SAD. Dakle, ako Siti osvoji ovo, poslednje SP u ovom formatu, Pep Gvardiola će biti najuspešniji trener u ovom takmičenju.

Gvardiola je svoju turneju na Svetskim prvenstvima za klubove započeo kao debitant na klupi Barselone, 2009. godine. U svojoj prvoj sezoni 2008/09, osvojio je istorijsku "tripletu" - La Ligu, Ligu šampiona i Kup kralja, da bi potom na startu 2009/10 pridodao Superkup Evrope i Superkup Španije. Barsa je potom u decembru otputovala u Ujedinjene Arapske Emirate, u Abu Dabi po šesti trofej te kalendarske 2009. godine. Estudijantes je vodio od 37. minuta, a onda je u šokantnoj završnici najpre Pedro izjednačio u 89. minutu, da bi Mesi u 110. u drugom produžetku, grudima spustio loptu sa peterca za istorijski pehar te godine.

Gvardiola je nakon tog finala plakao više nego posle svih dotadašnjih, jer je kako je rekao, osetio najveći pritisak od kako je u klubu.

Dve godine kasnije, Barselona je imala opet priliku da postane svetski prvak i uspela je u tome. I ovaj put Barsa je osvojila La Ligu i Ligu šampiona, takođe i Superkup Španije i Evrope, jedino je Real uspeo da ukrade Kup kralja te 2011. godine. Ali, u decembru je Pepova Barsa ovaj put otputovala u Japan na novo SP za klubove.

U velikom finalu, koje je bilo znatno manje uzbudljivo nego prethodno, Barsa je počistila brazilski Santos rezultatom 4:0. Leo Mesi je dao prvi i poslednji gol, između su pogađali još Ćavi Ernandes i David Vilja, te je u Jokohami Gvardiola po drugi put podigao pehar prvaka sveta.

Gvardiola je na novo SP čekao opet dve godine, ali, ovaj put ne sa Barsom i ne kao aktuelni šampion Evrope. Naime, Jup Hajnkes se oprostio od Bajerna nakon trofeja u Ligi šampiona u maju 2013. godine, a odmah potom ga je zamenio upravo Pep Gvardiola.

Tadašnje SP za klubove održano je u Maroku, a Pep je "osvojio" i ovaj trofej, po treći put. U finalu protiv domaćina Raha Kazablanke, u Marakešu, Bajern Minhen je slavio rezultatom 2:0, golove su postigli Dante i Tijago Alkantara. Za razliku od Barselone, Pep sa Bajernom nije uspeo da osvoji i Ligu šampiona, ali jeste ove godine sa Mančester sitijem.

Nakon što je sa Barsom osvojio turnire u UAE i Japanu, te sa Bajernom u Maroku, sada ima priliku da u Saudijskoj Arabiji podigne rekordni četvrti trofej.

"Želimo da osvojimo ovaj trofej, jer nikada nismo imali priliku da učestvujemo na SP. Za to je bilo potrebno da osvojimo Ligu šampiona, a ovo je još jedan lep podsetnik za naš istorijski uspeh u ovoj godini. Sa Barselonom sam igrao dva puta, i posebno pamtim prvi, kada smo se toliko mučili sa Estudijantesom i jedva izjednačili za produžetak u kom nam je Mesi doneo toliko željeni trofej. U drugom finalu protiv Santosa je bilo mnogo lakše, baš kao i kasnije sa Bajernom".

Ukoliko Pep uspe da podigne trofej i sa Sitijem, Gvardiola će prestići Karla Anćelotija, koji takođe ima tri osvojena SP za klubove, jedan sa Milanom i još dva sa Real Madridom.

Osim Gvardiole i Anćelotija koji imaju po tri pehara, jedino još Zidan ima dva, ostali imaju po jedan, a među njima su - Rafael Benitez, Aleks Ferguson, Luis Enrike, Jirgen Klop, Hansi Flik, Tomas Tuhel, Santjago Solari, Tite...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke