Konte i Totenhem - Svi grešni i svi u pravu?

Autor: Lazar Nikolić
subota 01.04.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Vraćaju se Englezi, u centru pažnje odlazak Italijana i dva derbija…

 EPA-EFE/ANDREW YATES
EPA-EFE/ANDREW YATES

Povezane vesti

Antonio Konte je potrajao 16 meseci i nije da niko nije očekivao takav rasplet.

Njegova reputacija je i pre dolaska u Totenhem bila ugrožena, u Juventus se zadržao tri godine, u Ćelsiju dve, u Interu dve (u međuvremenu je još manje potrajao u reprezentaciji Italije). I svuda smo videli isti scenario, gorki rastanak.

Sva ova upozorenja Danijel Levi je ignorisao, tako da je pogrešno prebacivati svu krivicu na Italijana. Pre svega, njegova reputacija je poznata, sa druge strane, sistemska škrtica kakav je predsednik Totenhema nije trebalo da ulazi u igru sa čovekom koji će tražiti više. Jer, niko ne može da ospori da je Konte doveo Totenhem do Lige šampiona, za veliku većinu drugih trenera to je nemoguća misija. Ali, odmah posle toga je tražio nove igrače i po starom običaju nije izdržao da ne dovede u sumnju one koje je sam doveo. Dešavalo se to več mnogo puta, njegova tvrdnja da sa Totenhemom ovakvim kakav jeste, nešto više predstavlja nemoguću misao mu je potpisala otkaz.

No, ako gledamo realno, ništa što je rekao ne može se okarakterisati kao neistina, samo što je njegov udeo u konstataciji veliki. Sa ovim igračima više ne može, očekivati od Levija da sada dovede neke druge nije baš realno.

U stvari ovo je situacija u kojoj su svi u pravu i svi greše.

Kako to?

Pa, Levi ne može da ispuni želje svog sada bivšeg menadžera, ali to je znao pre nego što je doveo četvrtog trenera za četiri godine predstavljajući ga kao serijskog pobednika.

Konte je takođe znao da su njegove ambicije prevelike za okvire kluba kakav su "Pevci", pa opet, prihvatio je igru i opet ee završilo isto. Teško je verovati da bi uz svoju reputaciju i uspehe koje je imao u PL, bilo koji engleski klub se usudio da mu ponudi posao, sada je jasno da sve njegove priče završavaju na isti način, nezadovoljstvom obe strane.

Niko nema pravo da amnestira igrače. Ovo je tim gubitnika, nesposobnih za više od četvrtog mesta. Jednostavno, Totenhem je zarazio svoje fudbalere nedostatkom vere u nešto više. To nije pitanje trenera nego mentaliteta.

Ono što je sigurno je da će se kao svojevremeno Murinju manevarski prostor smanjiti. On deluje kao neko čiji su najbolji dani prošli i tu svako poređene sa Portugalcem prestaje. Da. on može da se vrati u Juventus, ali kao stvar brze potrošnje i igranja na nostalgiju navijača. Priče o Pari Sen Žermenu su smešne, tom klubu je potreban uspeh van Francuske, Konteova ostvarenja u Ligi šampiona mu nisu preporuka za bilo kakav posao tog tipa.

Neće biti velike promene do leta, naime, Mejson i Stelini će voditi tim kao u februaru kada se Konte oporavljao od operacije u svojoj Italiji. Totenhem je četvrti, ali sa dva meča više i dva boda više od Njukasla. Liverpul je na -5, ali takođe sa dve utakmice manje. Post-Konteova era počinje u ponedeljak protiv Evertona koji igra kao preporođen od dolaska Šona Dajša, "Gudison" nije mesto na kome biste želeli da budete u ponedeljak uveče.

Derbi vikenda igraće se u subotu u rano popodne između Sitija i Liverpula. Priča o Klopu i Gvardioli je mnogo puta ispričana, ono što je muzika za uši navijača Arsenala je ozbiljnost povrede Halanda. Eventualni neuspeh šampiona (to je čak i remi) uz pobedu "Gunera" u subotu popodne kod kuće protiv Lidsa bi značio najverovatnije i završetak priče o šampionskoj trci.

Biće zanimljivo videti kako će proteći povratak Roja Hodžsona na klupu Palasa, vremešni trener mora da spasi "Orlove" koji su u slobodnom padu protiv takođe lošeg Lestera. Derbi je i na "Sent Džejms Parku", Njukasl bi pobedom protiv Junajteda stigao "Đavole". U ovom derbiju, za razliku od onog na "Etihadu" ipak ne bi trebalo očekivati golove...

 Kompletnu ponudu engleske Premijer lige u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke