Kopa Amerika - Korona najveći rival

Autor: Darko Mitrović
nedelja 13.06.2021.
10:02
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Posle mnogo peripetija, Brazil će biti domaćin...

EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA JR
EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA JR

Povezane vesti


Kopa Amerika je veliki brat svog evropskog pandana, prvi kontinentalni šampionat u Latinskoj Americi je odigran još 1916. godine, gotovo pola veka pre nego u Evropi.

Na tom prvom šampionatu su učestvovala četiri tima, Urugvaj, Brazil, Argentina i Čile, "Urusi" su slavili, oni su i najuspešniji tim u takmičenju, sa 15 titula, Argentina je osvojila 14, aktuelni šampion Brazil 9. Od 1993. učestvuje 12 timova, članice CONMEBOLA, plus dva tima iz drugih konfederacija po pozivu.

Samo dva tima nisu osvojila prvenstvo od Južnoamerikanaca, u pitanju su pogađate, Ekvador i Venecuela. Argentina je bila inauguralni domaćin i ukupno deset puta ugostila ostale rivale. Trebalo je da podeli domaćinstvo sa Kolumbijcima ovog leta, ali su oba tima zbog pandemije otkazala. Uskočio je Brazil, i pored protivljenja svojih igrača. Oni naime upozoravaju da je zemlja žestoko pogođena novim talasom, da je rizik preveliki, ali savez i državni organi su bili tvrdoglavi.

Teškom mukom igrači Brazila i Argentine su se složili da igraju, a kako će sve izgledati Bog sveti zna.
Kopa Amerika je jednom igrana van Južne Amerike, za 100 godina turnira, pre pet sezona kada su Amerikanci bili domaćini i kada je igralo 10 južnoameričkih timova i 6 timova i CONCACAF zone. I ove godine Amerika je ponuda domaćinstvo, tamo je korona obuzdana, manje je zaraženih, imaju spremne stadione, ali je južnoamerička federacija bez razmišljanja odbila takvo rešenje.

Na ovom turniru videćemo jedinstveni sistem. Kao i u Evropi takmičenje je odloženo za godinu dana, neće biti selekcija po pozivu iz drugih konfederacija, naravno zbog korone.

Timovi će biti podeljeni u dve grupe, takozvanu Južnu Zonu gde je domaćin Argentina, uz njih igraće Bolivija, Urugvaj, Čile i Paragvaj.

U severnoj zoni, igraće se u Kolumbiji, uz "Kafeterose" tu su Brazil, Venecuela, Ekvador i Peru. Geografska podela smanjiće pređene kilometre i samim tim, nadaju se i  opasnost zaraze.

Po sistemu takmičenja, samo dva tima ispadaju posle prve faze, tačnije po četiri iz grupe ide u četvrtfinale. To će svakako smanjiti draž mečeva po grupama, a prava vatra uslediće od četvrtfinala, kada krene nokaut sistem.

Titulu brani Brazil, konačno su uspeli da prekinu sušu dugu 12 godina, oni nemaju baš mnogo uspeha na ovom takmičenju, pogotovo što su često znali da pošalju oslabljene timove. U ovoj deceniji Čile je uspeo da se upiše u listu pobednika, dva puta u nizu su osvojili prvenstvo. Zanimljivo da Kolumbija ima samo jedan pehar i to početkom veka kada su bili domaćini, kao i sada (tačnije ko-domaćin).

Naravno u doba korone biće dosta problema, poznavajući južnoamerički “talenat” za organizaciju, ali svejedno, prvenstvo će biti odigrano, još uvek traju pregovori hoće li i koliko navijača biti na tribinama. Jasno, samo domaći će imati pravo ulaska, tranzit ljudi je u ovim uslovima nemoguć.

Pa šta očekivati?

To niko ne zna i nikome nije do fudbala.

Vlada Brazila i tamošnja federacija su smestili šampionat u četiri grada. Prestonica Brazilija, Rio, Golanja i Kuaja, sa pet stadiona biće domaćini. Uz "Makaranu" u Riju će se igrati i na stadionu Botafoga "Nilton Santos".

Nikome nije jasno zbog čega je ovo potrebno Brazilu, vlada je u vreme velike ekonomske krize odobrila budžet za takmičenje što je izazvalo proteste u javnosti.

Svi znaju kad će početi, 13. jula na "Garinči" u prestonici između Brazila i slabe Venecuele, ali niko ne zna kako će se i kada završiti.

Doduše, timovi imaju pravo da povedu 28 igrača, upravo zbog mogućnosti zaraze, od toga su trojica golmani.

Teško je pričati o fudbalu.

Domaćin brani titulu, Tite se suočio sa pobunom, Kazemiro i stariji igrači su protiv toga da se igra, ali Brazil ima najjači sastav predvođen Nejmarom.

Argentina je dugo bez titule, izgubili su veliki broj finala, Mesi traži neku krunu sa reprezentacijom, Skaloni je izgurao neke mlađe igrače, ali sve će zavisiti kao i obično od Mesija, velike nade imaju u Lautara Martineza i naravno Di Mariju.

Od ostalih timova treba izdvojiti Kolumbijce sa opasnim napadačima Atalante, Zapatom i Mjurielom, ali njihova odbrana je slabija jer ključni igrači nisu standardni, dok Urugvajce predvode Suarez, Kavani, Bentankur, Fede Valvede, Godin, Himenez golman Muslera, oni su verovatni najiskusniji tim na šampionatu, a i specijalisti su za ovo takmičenje.

Brazilci uvek imaju veliki motiv, o tome govori sastav tima, sada za razliku od prethodnog šampionata imaju Nejmara, tada su dobili Peru na "Marakani" u finalu.

Dok ovo čitate, broj zaraženih raste, mada je manji nego na početku godine. Vakcinacija ne ide baš brzo, Brazil je zemlja posle Amerike sa najvećim brojem žrtava od korone, ali kada se pogleda odnos stanovništa i preminulih, u boljoj je poziciji od recimo Čilea, Perua, Bolivije...

Postoji i tradicija, Brazilci su naime osvojili svaku Kopu kada su bili domaćini. Zvuči neverovatno, ali je tako, od 1919. pet puta su bili domaćini i isto toliko puta podigli pehar.

U svakom slučaju, kada budete odmarali od mečeva EP, i kome je do fudbala u noćnim satima, može da isprati prvenstvo Južne Amerike koje uvek donese napete mečeve, ali i dobar fudbal.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke