Kopa Libertadores - Brazilska priča u finalu

Autor: Milovan Longinov
subota 27.11.2021.
11:55
Izvor: Sportske.net

Dominacija klubova “Serije A” se nastavlja...

EPA
EPA

Povezane vesti

Kada su se pre tri godine u finalu Kopa Libertadores sastali River i Boka, "hajp" je bio ogroman. Pre svega zbog "Superklasika" koji proglašavaju najvećim derbijem na svetu. Završilo se tučom i prekidom, pričalo se o stvarima koje nemaju veze sa fudbalom, a na kraju je rezultat svega bio da su se u Južnoj Americi odlučili za "evropski princip", da finale bude igrano na jedan meč. 

Od tada, drugi put ćemo gledati sve-brazilski okršaj što pokazuje jednu stvar. Iako generalno argentinski fudbal zbog giganata iz Buenos Ajresa, ali i evropskog porekla privlači veću pažnju, ili kako Brazilci jetko kažu "ima bolji marketing", brazilski klubovi su u ovom trenutku mnogo kvalitetniji.

Super-timovi se stvaraju oko velikog novca, kombinacije bogatstva top klubova i agencija koje polažu prava na božanske talente koji niču širom ogromne države. Uz to, fudbaleri su bolje plaćeni, pa ćete videti najbolje južnoameričke fudbalere u brazilskim klubovima, ali retko kod Brazilca u Argentini.

Sve to nas dovodi do logičnog zaključka zbog čega su ponovo dva brazilska kluba u finalu.

Ono će za vikend biti igrano na mitskom "Sentenariju" u Montevideu, a u Urugvaju ćemo videti vladajućeg šampiona Palmeiras i onog od pre dve sezone, kada su sa Žoržom Žesusom uzeli titulu, Flamengo.

Flamengo je već dobio brazilski derbi u polufinalu protiv Atletika iz Mineira koji je uložio strašan novac u tim prošle godine i ispao zbog golova u gostima. Oni su napustili takmičenje bez poraza, dok je Flamengo stigao do finala, a da takođe nije izgubio utakmicu. Drugi finalista i aktuelni prvak Palmeiras jeste, ali u grupi kada ništa nije bilo bitno i kada su izveli praktično rezerve protiv argentinske Defense i Husticije. 

Jedini tim van Brazila koji je stigao do polufinala je ekvadorska Barselona, ali bili su nedorasli. Oni su sprečili četvrti brazilski tim Fluminense zbog golova u gostima da kompletira brazilsku dominaciju, ali ih je Flamengo isprašio sa 4:0 u polufinalu. 

"Rubro-Negra" koji je osvojio ukupno dve titule, jednu pre dve godine, i jednu 1981. kada ih je predvodio legendarni Ziko, imaju u svojim redovima strašnog "Gabigola". U Evropi nije dobio pravu šansu u Interu, kada se vratio u domovinu, Gabrijel Barbosa je nastavio da trese protivničke mreže. Blizu 100 je postigao za nepune četiri sezone u Flamengu, ove godine je u Kopa Libertadores dao 10 golova, prvi je strelac takmičenja. Flamengo od stranaca ima čileanskog veterana Islu, urugvajskog reprezentativca De Araskaetu i paragvajskog Da Motu. Ali, ovo je tim velikih zvezda, Felipe Luis je legenda Atletika, Diego je igrao za Juventus, Volfsburg, tu su David Luiz, Kenedi iz Čelsija, pa kralj penala Dijego Alveš koga se sećate iz Valensije, Pereira iz Junajteda, stvarno imaju strašnu ekipu.

Nekadašnja Palestra Italija, klub italijanskih doseljenika, Palmeiras je aktuelni prvak Južne Amerike, "Verdao" ima takođe dve krune, onu sa Skolarijem iz 1999. i od prošle godine. Palmeiras nema toliko zvučnih imena, kapiten je Felipe Melo, tu su  Dejverson, Luan Silva, Danilo Barbosa, Roni, iskusni paragvajski štoper Gustavo Gomez, dosta igrača je poniklo u klubu, vodi ih Portugalac Abel Fereira koji je prošle godine stigao iz PAOK i odmah osvojio južnoameričku titulu.

Na strani Flamenga su osim kvaliteta i tradicija, ova generacija od Palmeirasa nije izgubila četiri godine. "Crveno-crni" su lako dobili oba meča u Seriji A ove sezone, a osvojili su u martu i Superkup nakon penala. Noćna mora "Zelenih" je Pedro dos Santos koji je u tri od četiri poslednje utakmice Palmeirasu dao gol. To možda ne bi bilo čudno da za godinu i po dana od kada je stigao u klub nije dao samo 16 golova. 

Čini se da je Flamengo bolji i iskusniji tim i da bi trebalo da podigne pehar.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke