Kopa Libertadores ćetvrtfinale - Brazilska i argentinska stvar!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 02.08.2022.
22:30
Izvor: Sportske.net

Strašni mečevi u ponudi…

EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr.
EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr.

Povezane vesti

 Osmina finala Kopa Libertadores bila je pravo čistilište. Ne pamti se situacija u kojoj su u top osam ostali samo brazilski i argentinski klubovi, ali očigledno da se razlika u kvalitetu pomerila još više u korist dve najjače lige, čiji timovi jednostavno kupe one najbolje iz ostalih zemalja, razlog je novac, ali i veća prohodnost ka Evropi, što je cilj gotovo svakoga.

Četvrtfinale verovatno ne može da bude čudnije, jer se igraju dva brazilska derbija, argentinski klubovi Velez i Taljereš će odlučiti o polufinalu, a videćemo i jedan uvek zanimljiv dvomeč između ogorčenih rivala, Brazilaca i Argentinaca, Skolarijev Paranaense ide na Estudijantes.

Na talonu će u ovom četvrtfinalu biti 11 titula prvaka Južne Amerike, ali samo jedan od osam najtrofejnihih klubova, i to Estudijantes koji je poslednju titulu osvojio 2009. je i dalje u trci.

Uvrnuto je što nema Rivera i Boke, ali prve je eliminisao Velez, a drugi su u derbiju osmine finala pali od Korintijansa.

Korintijans - Flamengo

Ovo je veliki derbi, jasno oba kluba imaju veče rivale, ali na ovom nivou, tribine će podrhtavati. Jer, ove duele već gotovo deceniju oba kluba promovišu kao "Derbi Amerike". Iako navijači Korintijansa imaju veće rivalstvo sa Palmeirasom, a Flamengo sa Fluminenseom, pno što je neosporno je da su u pitanju dva brazilska kluba sa najvećim brojem navijača, toto niko ne dovodi u pitanje. Prema nekim procenama oko 60 miliona Brazilaca navija za jedan od ova dva rivala, svaki prelazak igrača iz kluba u klub izaziva mali zemljotres, jer je pitanje prestiža. Zato sredinom nedelje kada se sa jedne strane budu našli golman Alveš, Gabigol, Filipe Luis, David Luiz, Vidal, a sa druge Paulinjo, Majkon, Vilijans, Renato Augusto, biće to pravi Amarkord.

"Timao" odnosno "Timčina" kako zovu crno-bele ove sezone igra promenjivo, ali nekako guraju, i dalje su u trci za titulu, mada Palmeiras ima bolji tim. Flamengova sezona je lošija, mada su se probudili posle očajnog starta. "Rubro-Negra" su vezali nekoliko pobeda, ali prvi cilj je Kopa Libertadores koji su osvojili 2019. da bi prošle sezone bili poraženi od Palmeirasa koji je odbranio titulu. Korintijans je jedini trofej osvojio protiv Boke pre deceniju.

Ovo je potpuno neizvesno, može da ode na bilo koju stranu, Korintijans je savladao pre nekoliko nedelja Flamengo u šampionatu, nesrećni Rodinel je dao autogol, a na meču smo videli više koškanja i kartona nego šansi. Nema sumnje da će tako biti i ovog puta.

Atletiko MG - Palmeiras

I ovo će biti vatreno, šampion Brazila protiv dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike. Atletiko iz Belo Horizontea je predvođen Hulkom, Edu Vargasom, Zaračom, osvojio krunu. Prekinuli su čekanje od pola veka, iako je ovaj klub bio šampion svoje države Minas Žeraisa čak 47 puta, u svebrazilskom šampionatu njihov rezultat je zanemarljiv. Osvojili su prošle godine i kup, pa je zaosta sezona bila sjajna. Oni imaju titulu prvaka Južne Amerike, osvojili su je 2013. predvodio ih je Ronaldinjo, igrali su Dijego Tardeli, Žo, a na klupi je tada, kao i sada bio Aleksi Stival, poznatiji kao Kuka. Atletiko Mineiro nema tako dobru sezonu kao prošlu, ali trče na svim frontovima, mada gube dah u prvenstvu. Palmeiras vodi u nacionalnom šampionatu, klub koji su osnovali italijanski doseljenici je kako rekosmo u poslednje dve godine bio šampion kontinenta. "Verdao", ili "Veliko zeleno", ako tako hoćete, ima strašan tim, bez zvezda, ali sa iskusnim igračima, sjajni su u kup takmičenjima, odbranom rukovodi Paragvajac Gustavo Gomez koji nije nikada dobio pravu šansu u Milanu. Palmeiras želi titulu prvaka Brazila koju čekaju pet godina, oni su rekorderi sa 10 kruna, ali niko ne može da kaže da neće svim silama probati da naprave rekordni het-trik u Kopa Libertadores.

U Belo Horizonteu retko pobeđuju, ili bolje da kažemo gotovo nikada, ali imaju mnogo više iskustva u ovakvim mečevima od Atletika. Nama je remi prvi izbor u ovoj utakmici, sve će biti odlučeno u Sao Paulu u revanšu.

Velez - Taljereš Kordoba

Najmanje atraktivan par četvrtfinala, ali Argentina će najmanje jednog predstavnika u top 4. Velez je verovatno, nakon što su eliminisali River favorit protiv zemljaka iz Kordobe, na kraju krajeva oni imaju i titulu šampiona Južne Amerike, stariji se sećaju generacije iz sredine devedesetih koju hje predvodio paragvajski golman Čilavert koja je šokirala favorizovani Sao Paulo pobedom na penale posle dva meča. Oni su tada sprečili "Trikolor" da naprave ono što sada juri Palmeiras, het-trik titula u ovom takmičenju. Ali, ti veliki dani "Forta" su prošlost, desetak godina čekaju argentinsku titulu, prošle sezone su bili peti što je dobar rezultat, ali na "Linijeru" predugo čekaju velike stvari. Ovo je šansa, Taljereš zaista deluje kao strano telo, mada su "Taljatele" bile treće u šampionatu, u usponu su u poslednjih pet godina od povratka u elitu. Ove sezone plaćaju ceh igranju na dva fronta. Prošli su grupu u kojoj je bio Flamengo kao drugi, a žreb ih je častio, Kolonom u osmini finala. Slavili su u Santa Feu, što retko ko može, pa bi ih bilo pogrešno otpisati, iako su u prvenstvu na pogrešnoj strani tabele. Na kraju krajeva isti problem ima i Velez Sarsfild.

Baš težak par za tipovanje, mi bismo predložili tačan rezultat, 0:0, ili eventualno od 0-1 gola...

Atletiko PR - Estudijantes

Najteže u južnoameričkom fudbalu Argentincima i Brazilcima pada kada izgube od ovih "drugih", doduše nije samo sport u pitaju, več i sve drugo. Zato će duel Atletiko Paranaensea i Estudijantesa biti "krvavi sport". To što je Felipe Skolari na klupi "Uragana" znači rat, ovaj klub je kao šampion Kopa Sudamerikane otišao u Kopa Libertadores, pre više od 20 godina su osvojili brazilsku titulu, pre tri godine i kup, dakle, ovo je zlatno doba za "crveno-cne". Sličnu boju (crveno-belu) ima i rival, zvučnije ime, Estudijantes, sa Veronom kao predsednikom, svoje četiri titule prvaka Južne Amerike, ali samo jednom od 1970. onom iz 2009. kada je Veron bio kapiten. Sadašnji tim ima par poznatih igrača poput Ezea Munjoza, Boselija koji je igrao i u tom trijumfu pre 14 godina, još jednog veterana golmana Anduhara, Nogere koji je dugo igrao u Brazilu za Santos...

Ali, kada sve stavite na tas, iako su "Studenti" lako tukli Fortalezu u osmini finala (Paranaenske je izbacio najbolji tim Paragvaja Libertad, brazilski tim se čini jačim. Estudijantes lošije igra na strani, plus Skolarijev tim ima iskusnije igrače, teško da će primiti gol, nekako verujemo u "keca" u Kuritibi gde crveno-crni retko gube bodove.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke