Kopa Libertadores - Da li je vreme za Flu?

Autor: Milovan Longinov
utorak 03.10.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

Videćemo ko ide u finale u najvažnijem južnoameričkog takmičenju…

Povezane vesti

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je Fluminenze najveći klub Južne Amerike bez Kopa Libertadores. Oni imaju ogroman broj navijača, igraju najveći derbi Rija i jedan od najvećih na kontinentu sa Flamengom, osvojili su čak 33 puta državni Karioka šampionata, ali "Flu" nema najvažniji trofej.

Klub iz Laranjirasa, sa južne strane Metropolisa je bio šampion Brazila četiri puta, a su premijernu svebrazilsku krunu osvojili 1970. Tih sezona, savez Brazila nije dozvoljavao svojim klubovima da igraju u Kopa Libertadores, razlog su pripreme za Mundijal u Meksiku, pa su argentinski klubovi tih sezona lako osvajali titulu. Ipak kada je zabrana dignuta klub iz Rija je igrao već sledeće sezone i ostao u grupi iza Palmeirasa.

Flu je morao da gleda kako Zikov Flamengo početkom osamdesetih vlada Južnom Amerikom i planetom, a dočekali su 1984. U finalu su tukli gradskog rivala Vasko, odlučio je drugi meč posle remija bez golova, u revanšu, takođe na "Marakani" (bilo je prisutno oko 130 000 gledalaca) dobili su golom Paragvajca Romerita. Taj tim Fluminensea trenirao je Karlos Alberto Pareira koji će deceniju kasnije u Brazil vratiti titulu prvaka sveta.

Sledeće sezone su dobili šansu u Libertadoresu, ali i oni i Vasko su bili preslabi za kasnijeg šampiona Argentinos Juniorse...

na sledeću šansu čekali su 23 godine. Uspeli su se da trijumfuju u Kupu Brazila, pa su na taj načun uspeli da se dokopaju učešća. To je bila sjajna godina, lako su prošli grupu, izbacili Nasional Medeljin, pa posle poraza u prvom meču Sao Paulo, onda i Boku pobedom od 2:1 u revanšu, ali posle penala u dvomeču za pehar izgubili su od LDU Kita. Flu je izgubio u Ekvadoru sa 4:2 na "Marakani" je Tijago Neveš postigao het-trik pošto su gosti poveli. Pošto nije važilo pravilo gola u gostima, stiglo se do penala, čak tri igrača Brazilaca su promašila penal, pa je titula otputovala u Kito. Najpoznatiji igrač tog tima Fluminensea je bio naravno Tijago Silva, jedan od najfinijih izdanaka njihove škole.

Početkom prošle decenije on je već bio u Milanu, Flu je od 2011. do 2013. igrao među najboljima, sva tri puta su prošli grupu, jedne sezone ih je izbacio Libertad u osmini finala, preostale dve Boka i Paragvajska Olimpija u top 8 fazi. U tom timu koji je osvojio brazilsku titulu 2010. i 2012. prva zvezda je bio naravno legendarni napadač Fred koji je prošle godine posle 150 golova za klub odlučio da završi karijeru.

U ovoj deceniji Fluminense je pre dve godine ispao od ekvadorske Barselone zbog gola u gostima. To je bilo bolno, jer bi u polufinalu igrali protiv Flamenga. I ove smo čekali Fla-Flu derbi, ali je aktuelni šampion Flamengo ispao na opšte iznenađenje od Olimpije koju je Fluminense eliminisao u četvrtfinalu. Bili su favoriti u prvoj utakmici protiv Internasionala, ali je tim iz Porto Alegrea odoleo na "Marakani", završilo je 2:2, pa su "Crveni" ipak bliži finalu. Rezultat je dobar za Flu, jer su gubili sa 2:1, i imali igrača manje, ali je sjajni Herman Kano, Argentinac, svojim drugim golom spasao tim poraza. Ne važi pravilo gola u gostima, a nema ni produžetaka, ako i na Beira-Riju završi bez pobednika o finalisti odlučuju penali.

U drugom polufinalu Palmeiras dočekuje Boku. Kako smo i nagovestili, prvi meč na “Bombonjeri” je bio zatvoren, partija šaha, završilo je 0:0. Palmeiras je favorit u revanšu na svom terenu, ali ne treba potceniti argentinskog giganta. Ipak, dupla šansa na “Verdao” i malo golova predstavljaju sasvim pristojnu opciju.

Prošle nedelje su odigrani i prvi mečevi polufinala Sudamerikane. LDU Kito je suprotno našim očekivanjima rasturio Defensu, 3:0 je nedostižno za Argentince. Sve je otvoreno u brazilskom derbiju, Fortaleza je odolela protiv Korintijansa, u Seari ćemo videti ko će u finale koje je ove sezone u čileanskom Maldonadu krajem oktobra. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke