Kopa Libertadores - Pada odluka, Skolari jedini problem Flamenga!

Autor: Ivan Cvetković
subota 29.10.2022.
16:00
Izvor: Sportske.net

Stigli smo do finala…

Povezane vesti

Južna Amerika vrvi od velikih derbija, gigantski klubovi sa ogromnim brojenm navijača vode bitke u nacionalnim šampionatima, ali Kopa Libertadores je nešto drugo. Naime, u sve je uključen nacionalni ponos nekada mladih država koje su tražile svoj identitet, fudbal je bio najmoćnije sredstvo.

Takmičenje najboljih klubova Latinske Amerike je počelo 1960. dakle nepunih pet godina posle Kupa Evropskih Šampiona, CONMEBOL nije dugo čekao, pa iako je samo takmičenje menjalo format (na početku su kao i u KEŠ, igrali samo šampioni država), od sredine devedesetih su igrali vicešampioni, a prvih šest godina našeg veka igrali su i meksički timovi.

Ukupno 25 timova je osvajalo trofej, 15 su slavili više od jednog, a 10 brazilskih klubova se upisalo na pehar. Videćemo da li u subotu ima mesta za 11. ime, Atletiko Parananense će igrati svoje drugo finale. Prvi put, klub je igrao 2005. godine i izgubio od favorita Sao Paula.

U istoj situaciji biće i za vikend kada se u Gvajakilu u Ekvadoru suprotstave Flamengu. "Crveno-crni" su insitucija na svetskom nivou, zajedno sa Korintijansom klub koji ima najviše navijača u Južnoj Americi. Osvojili su kontinentalnu titulu dva puta, prvu sa onom zlatnom generacijom početkom osamdesetih koju je predvodio Ziko. Drugi put titula je stigla na "Marakanu" pre tri godine, kada su Žorž Žesus na klupi i Gabi Barbosa koji je i danas u timu uspeli da savladaju River Plaru u neverovatnom finalu u Limi. Ovo je bila latinoamerička verzija preokreta koji je Junajted napravio u Barseloni protiv Bajerna krajem prošlog veka. Argentinci su vodili sa 1:0, a onda je "Gabigol" sa dva gola u finišu i nadoknadi obezbedio divlje slavlje Brazilaca.

Prošle godine su ciljali het-trik, ali je Palmeiras bio bolji.

Sada ćemo ponovo videti brazilsko finale, i na papiru je lakše, da nije jednog čoveka, Felipea Skolarija.

"Uragani" iz Parane su nokautirali šampiona, ekipu Palmeirasa, protiv svih prognoza, i to je bila pobeda u stilu "Velikog Fila". Branio se kod kuće, dobio sa 1:0 i onda protiv bivšeg kluba remizirao, bilo je 2:2 na "Alijanc Parku". Ne mogu mnogo da mu zamere, niti da ga mrze, jer Scolari je sa Palmeirasom osvojio sve, uključujući i Kopa Libertadores 1999. U tri navrata vodio je "Verdao", ima prvenstvo, Kopa Merkosur i dva Kupa Brazila. Njegova zaostavština je najveća moguća pred ovo finale.

Flamengo je pregazio Velez, oni praktično imaju dva tima, verovatno po imenima i iskustvu najbolji tim u Latinskoj Americi, jer kombinacija Vidala, Gabigola, Dijega, Filipea Luisa, najboljeg strelca takmičenja Pedra, , Davida Luiza mora da bude favorit.

Oni su se uigravali na početku to je Palmeiras iskoristio, pa trka za titulu nije ni postojala. Ali, "Rubro Negra" su osvojili kup i sada ciljaju novi trofej.

Ako pogledamo utakmice dva tima od kada Skolari vodi tim, nema uspeha, u kupu je Flamengo pobedom u revanšu posle 0:0 u prvom meču izbacio Atletiko, a u šampionatu je bilo 5:0 na "Marakani".

Ali, ovo je jedan meč, na to svi podsećaju, tu je Skolari majstor da izvuče maksimum iz tima koji već mesec dana sprema za ovu utakmicu.

Ako Flamengo osvoji titulu, na večnoj listi pridružiće se ostali brazilskim klubovima sa tri pehara, Sao Paulu, Palmeirasu, Santosu i Gremiju. Iako, kako rekosmo najviše brazilskih klubova je bilo šampion Južne Amerike, niko neće u skorije vreme dostići kraljeve Kopa Libertadores, Independiente koji je dobio sedam finala, ali to je bilo davno. Bja je igrača najviše puta, u 11 navrata osvojila 6 titula, Penjarol, takođe stvari prošlosti ima pet, River i Estudijantes po četiri.

Nemojte ovo da vas buni i da poredite sa današnjim stanjem je su neki timovi imali zlatno doba, Independiente je osvojio sedam titula za dve decenije, dok je Estudijantes tri puta krajem šezdesetih bio prvak, sličnu seriju je početkom šezdesetih imao Penjarol.

Samo, jaz se povećao, jer iako najbolji iz Brazila i Argentine odlaze u Evropu, njihova mesta popunjavaju igrači iz ostalih zemalja Latinske Amerike. Zbog toga su samo četiri kluba iz ostalih zemalja u ovom veku osvajali trofej. Atletiko Nasional je iznenadio 2016. Slavio je i LDU iz Ekvadroda, kolumbijski Onse Kaldas i Olimpija iz Paragvaja pre 20 godina. Ali ako gledamo poslednjih 15 godina razlika je sve veća i dve vodeće nacije dominiraju.

Kako stojimo sa brazilskim finalima?

Ovo je treće u nizu, Palmeiras je tukao Santos i Flamengo u prethodna dva izdanja. Kako rekosmo Atletiko Paranaense je svoju jedinu šansu za trofej prokockao 2005. u finalu protiv Sao Paula, a 2006. aktuelni prvak nije odbranio titulu protiv Internasionala.

Poslednje veliko pravilo koje je promenjeno u Kopa Libertadores je finale, odnosno odluka da se posle frke između River Plate i Boke 2018. igra samo jedan meč, na neutralnom terenu. Flamengo će sada igrati jednu utakmicu za pehar, koliko su se vremena promenila neka posvedoči prva titula početkom osamdesetih, kada su morali da igraju tri utakmice. Naime, pošto su dobili Kobrelou na "Marakani", izgubili u Čileu, odigran je treći meč u Montevideu gde su Brazilci sa dva gola besmrtnog Zika slavili u baražu. Stariji navijači i dalje tvrde da i današnji tim nije za prineti toj ekipi za koju su uz Zika igrali Mozer, Nunješ, Žunior, Andrade...

Zlatni tim je osvojio tri titule u četiri godine, a postali su prvaci sveta kada su pregazili Liverpul u Tokiju sa 3:0.

Zbog svega toga, Flamengo mora da bude favorit, ali na ovako malu kvotu, bolje je probati sa duplom šansom na velikana iz Rija u kombinaciji sa malo golova. Jer, niko neće biti previše iznenađenje, da Skolari svoj tim dovede do penala…

Na kraju krajeva tako je, penalima, stigao do svog prvog Kopa Libertadores na klupi Palmeirasa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke