Kopa Sudamerikana - Gde je Rožerio Seni, tu je i trofej?

Autor: Darko Mitrović
sreda 31.08.2022.
18:30
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Ko ide u finale? Po našem mišljenju Sao Paulo i Independiente…

Epa/Rodrigo Antunes
Epa/Rodrigo Antunes

Povezane vesti


Kao i u Kopa Libertadores i u drugom južnoameričkom takmičenju, Kopa Sudamerikana jedan od brazilskih timova biće u finalu.

Sastaće se Sao Paulo koji ulazi kao favorit u duel sa Atletiko Gojanenseom, timom koji niko nije očekivao ovako daleko u takmičenju. Više je razloga, jedan je tradicija, oni su najstariji klub iz svoje države, ali za razliku od svog gradskog rivala Gojasa, nikada nisu igrali za pehar. Uz to, istoriju "Zmajeva" karakterišu veliki lomovi, usponi i padovi. Oni su čekali četvrt veka pre nego su se 2010. vratili u elitu, i u prošloj deceniji su ispadali i vraćali se.

Bili su odlični u grupnoj fazi, mada im je žreb išao na ruku, Defensa i Hustisija, argentinski klub ima lošu sezonu, pa su ispred LDU Kita koji nije tako jak kao nekad i čileanske Antofagaste otišli dalje.

Iako u Seriji A imaju dosta problema, tim je pokazivao drugo lice u Kopa Sudamerikana, srušili su posle penala paragvajsku Olimpiju, nakon što su nadoknadili poraz od 0:2 na svom "Aćoliju" na kome je atmosfera paklena. Lako su tukli i Nasional koji nije ni senka nekadašnjeg urugvajskog giganta, pa će sada probati da naprave podvig. Jer, Sao Paulo je velikan, ovo takmičenje je njihova šansa za ne samo trofej koji su osvojili pre deset godina, već i karta za Kopa Libertadores. Tvorac svih njihovih trijumfa u ovom veku je mitski Rožerio Seni, nekada najefikasniji golman na svetu, sada trener. Ovaj živopisni lik je sa "Trikolorima" osvojio, pazite sada, dva Kopa Libertadores, Kopa Sudamerikana, svetsku titulu dva puta, dva Superkupa Južne Amerike, tri brazilske titule, četiri šampionata Paulista, a pride je bio prvak sveta sa Brazilom. Gol je branio 22 godina, odigrao više od 500 utakmica, sa San Paulom je osvojio kao igrač 19 trofeja. Verovatno ne postoji veći simbol Sao Paula od ovog čoveka, koji je radio u Fortalezi uveo ih u ligu, pa sa Flamengom osvojio titule u Brazilu, Karioka šampionatu i brazilski Superkup.

Dakle, čovek-pobeda, i jasno da namerava da nastavi neverovatan niz.
Sao Paulo je pre dva meseca tukao Atletiko u Gojanenseu, sve su bacili na osvajanje trofeja, ali neće biti lako u ovom prvom meču.

Kompletna ponuda AdmiralBet-a za Kopa Sudamerikana!

Drugi par čine Independiente del Valje i Melgar. O Ekvadorcima smo pisali, odličan tim, specijalisti za Kopa Sudamerikana, osvojili su da pre tri godine. Los Negriazules ili "crno-plavi" igraju na novom stadionu u Gvajakilu, ovaj klub je fabrika talenata, preuzeli su primat u "zemlji orlova" prošle sezone, a setimo se i da su 2016. igrali za titulu u Kopa Libertadores, izgubili od kolumbijskog Nasionala. Trofej su u ovom takmičenju osvojili, ali u juniorskoj verziji pre dve godine, redovno su u završnici što govori o tome kako rade sa mlađim igračima. Pola ekvadorske reprezentacije poniklo je u Gvajakilu.

Rival im je peruanski Melgar i odakle oni ovde jeste enigma. Samo "El Domino" nije slučajno polufinalista, ekipa iz Arekipe je tukla Internasional u prethodnoj rundi posle penala, prethodno su dobili Deportivo Kali. Peruanci su odlični kod kuće, to je bio zalog prolaska grupe. Oni su krenuli iz pretkvalifikacija, savladaki zemljake iz Siensana, dok recimo pre dve godine nisu prošli tu fazu. Do sada imaju po šest učešća u ovom takmičenju i u Kopa Libertadores, ali nikada nisu bili ni blizu da dođu do polufinala. Ovo je njihova zlatna godina, sve oči su uprte u kapitena Bernarda Kuestu koji je najbolji strelac takmičenja. On je jedan od četvorice Argentinaca koji nastupaju za Melgar (nema drugih stranaca), legenda je kluba, ovo mu je treći mandat, nigde ne igra ni približno tako dobro kao u Melgaru. Dao je više od 130 golova za "Lavove" sa juga Perua.

Teško će odoleti na gostovanju, verovatno bi bili zadovoljni i minimalnim porazom jer na "Čapiju" mogu eventualno da nadoknade, ali po nama Ekvadorci su značajno bolji tim...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke