Kopa Sudamerikana - Ko će se izvaditi?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 02.08.2022.
20:30
Izvor: Sportske.net

Spas sa velike brazilske klubove?

EPA/RICARDO NOGUEIRA
EPA/RICARDO NOGUEIRA

Povezane vesti

Osim Kopa Libertadores, na programu je i Kopa Sudamerikana, možda nećemo pogrešiti ako kažemo, Latino verzija LE. Za razliku od elitnog takmičenja, ovde šansu imaju u klubovi iz drugih zemaljam mada su četiri brazilska kluba u top 8, a kuriozitet je da nema Argentinaca, koji će ovu sezonu u međunarodnim takmičenjima, pogotovo zbog sloma Boke i Rivera želeti što pre da zaborave.

Podsetimo, u ovom obliku takmičenje postoji dvadesetak godina, pisali smo već o istorijatu, šampion ide u Kopa Libertadores, Skolarijev Atletiko Paranaense je u trci i dalje za titulu šampiona Južne Amerike.

Zanimljivo da je poslednji brazilski klub pre Atletika koji je osvojio trofej Sao Paulo, i to 2012. i da su oni i sada u konkurenciji. Da krenemo od tog meča...

Sao Paulo - Seara

Svakako da je gigant sa "Morumbija" jedan od favorita da ode do kraja ove sezone, oni su bukvalno osvojili sve u slavnoj istoriji, ali su ipak dugo van glavnih brazilskih tokova, pogotovo u prvenstvu gde titulu čekaju 15 godina. Osvojili su "Paulistu" prošle sezone, pa je suša prekinuta, ali Kopa Sudamerikana je važnija, jer bi ih to dovelo do igranja u Latino eliti. Rival je Seara, nimalo naivni tim iz Fortaleze koja nema nikakve veće uspehe ni u Brazilu, ali veoma su žilavi, verovali ili ne dobili su svih osam mečeva u takmičenju ove sezone, šest u grupi, i oba protiv bolivijskog Strongesta u prethodnoj fazi. Ali, impresivan je i Sao Paulo, osam komada Univerzidad Katoliki u osmini finala. Na "Morumbiju" domaćin je favorit, imaju dosta iskusnih igrača, Rožerio Seni, legendarni golman radi dobar posao, mada Sao Paulo nema tim za velike stvari. Seara je u problemu u prvenstvu, jer jasno je, za tim sa tako malim fondom je teško igranje na nekoliko frontova. Naginje ka pobedi domaćina, ali oprez, u poslednje tri godine svaki meč ovih rivala u prvenstvu je završen podelom bodova, a najčešće je bilo 1:1.

Nasional - Atletiko GO

Nasional ne gigant, ne samo za urugvajske uslove, Bolso su vratili Luisa Suareza, još je neizvesno da li će biti spreman, rival je brazilski Atletiko Gojanense koji je u prethodnoj rundi savladao, posle penala i drame paragvajsku Olimpiju. "Zmajevi" su nezgodan tim, nepredvidiv, ali poznat po tome što u Gojaniji igra mnogo bolje. Domaći teren bi mogao da bude odlučujuća prednost u ovom prvom meču.

Deportivo Tahira - Independiente

Ekvadorci su bolja ekipa, ma kako ovo završi. U to nema nikakve sumnje, kvalitet tamošnjeg fudbala je za klasu ispred Venecuele, samo pre nego što otpišemo "zlatno-crne" koji su šampion svoje zemlje, eliminisali su Santos posle dva remija na penale. Tahira je i prošle i ove godine bila treća u grupi Kopa Libertadores, ali za razliku od ove, prošle sezone u osmini finala Kopa Sudamerikana su eliminisani, od Rozarija. Independiente del Valeje 2019. osvojio Sudamerikanu, tukli su Kolon, tim je argentinsko-ekvadorska kombinacija, i oni su prošle godine stali stepenicu ispod četvrtfinala, prejak je bio Red Bul Bragantino. Klubovi iz Venecuele nikada nisu igrali ni finale nekog južnoameričkog takmičenja u pitanju je uz Boliviju najslabija liga na kontinentu, ali kod kuće umeju da budu nezgodni. Golovi u obe mreže su najbolji izbor.

Melgar - Internasional

Za Brazilce ovo takmičenje je sve. Nekada slavni Internasional, "Crveni đavoli" iz Porto Alegrea su senka nekadašnje ekipe koja je od 2006. do 2010. osvojila dve titule prvaka Južne Amerike, svetsku krunu, ali i Kopa Sudamerikana (dobili su Estudijantes u finalu). Povlačene Andreša D'Alesandra je na neki način simbolika, ovo je nova era i nije baš obećavajuća. "Fabrika asova" više ne proizvodi igrače najviše klase, a bivši selektor Brazila, Mano Menezes ne može da se nada nekim velikim rezultatima. Učinilo se posle dobre serije da Internasional može da bude iznenađenje šampionata, ali su poslednjih nedelja spušteni na zemlju. Ipak, sve karte baciće na Sudamerikanu, Melgar je izbacio Deportivo Kali, tukli su u grupi Kujabu i Rasing, prošle godine oborili su na svom "Monumentalu" u Arekipi i pobednika Atletiko Paranaense, pa kod kuće svakako traže šansu. Dupla šansa na domaće i malo golova su najbolje rešenje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke