Kopa Sudamerikana - Rezervni položaj za velike klubove?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.06.2022.
18:37
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Nekoliko giganata u osmini finala…

EPA
EPA

Povezane vesti

Uz Kopa Libertadores sredinom nedelje igra se drugo po jačini južnoameričko takmičenje, Kopa Sudamerikana, možemo ga nazvati pandanom Ligi Evrope.

Šampion ide u Kopa Libertadores, naravno bori se za "Rekopu" sa prvakom Južne Amerike, dakle neka vrsta Superkupa. Tokom proleča su se isčistili slabiji klubovi u osmini finala su brazilski giganti Santos, Sao Paulo i Internasional, njihovi zemljaci Atletiko Gojanense i Seara, dok čast Argentince brane Union Santa Fe, i Lanus. Tu su bivši šampioni Kopa Libertadores, urugvajski Nasional, Olimpija Asunsion, Kolo-Kolo, recimo ova tri tima sama imaju sedam titula prvaka Južne Amerike, da ne pominjemo brazilske divove. 

U Kopa Sudamerikana koji se igra 20 godina, devet puta su trijumfovali argentinski timovi, pet puta Brazilci. 

Šta nas čeka u top 16 fazi?

Jedan od derbija je sudar Kolo-Kolo sa Independienteom iz Brazila. Gostujući "Crveni" su igrali prilično loše prošle sezone, što se Čileanaca tiče oni odavno nisu jaki kao nekada, "Albosi" odnosno "Beli" su pet godina bez titule u domovini, osvojili su kup prošle sezone. Zanimljivo da imaju titulu prvaka Južne Amerike, onu iz 1991. kada su u Interkontinentalnom kupu izgubili kasnije od zvezde, dok u ovom takmičenju, Kopa Sudamerikana imaju poraz iz finala 2006. od meksičke Paćuke koja je igrala kao gost u ovom takmičenju.

Urugvajski Nasional koji takođe u Južnoj Americi dugo živi na račun stare slave, u prvom meču čeka tvrdi Union Santa Fe iz Argentince. O "El Tate" smo pisali kada su igrali gradski derbi protiv Kolona, oni su mnogo manje ime od Nasionala, ali imaju tim koji baš teško gubi.

Veliki Santos ne bi trebalo da ima problema protiv Deportivo Tahire prvaka Venecuele. Brazilske "Peiše" odnosno "Ribe" teško mogu da se bore za vrh tabele u domovini, ali je Kopa Sudamerikana prilika za dobar rezultat. Santos je imao očajne rezultate u državnom prvenstvu i Seriji A, dugo su bez trofeja, a poslednji put su značili nešto pre više od decenije kada ih he Nejmar predvodio do Kopa Libertadores. 

Još jedan brazilski tim je favorit, Seara gostuje bolivijskom Strongestu koji računa na pritisak kod kuće, ali su gosti daleko jači tim. Crno-beli iz Fortaleze nemaju neku reputaciju u Južnoj Americi, no, sadašnji tim je dobio dosta pohvala proteklih sezona. Neće im biti lako u Boliviji gde su uslovi za igru loši, ali nam se nekako čini da mogu do remija što bi širom otvorilo vrata četvrtfinala.

Sao Paulo kao i Santos nije u mogućnosti da se kvalitetom bori za sam vrh u Brazilu. "Trikolori" su zanimljivo osvajali ovo takmičenje pre deset godina. Tada je velikan sa "Morumbija" u finalu savladao argentinski Tigre, posle remija bez golova u gostima, kod kuće su slavili sa 2:0. Na golu je bio legendarni Rožerio Seni koji je danas trener tima. Ta ekipa je ipak bila jača od sadašnje u kojoj su Eder, veteran štoper Miranda, Kaleri...Oni su ipak favoriti na gostovanju Univerzidad Katoliki u Čileu. "Kato" je nanizao četiri titule u svojoj zemlji, ima koloniju Argentinaca, tu su i Kuevas, Oreljana, Buonanote, "desetka" Gutijerez, svi ovih igrači su nastupali u Primeri. Domaćin nije naivan, ne bismo se usudili da probamo "dvojku" na San Paulo u Santjagu.

Ekvadorski Independiente Del Valje je ovaj trofej osvojio 2019. tukli su Kolon u finalu u Paragvaju. Sada su ispali iz Kopa Libertadores, nastavljaju takmičenje u Kopa Sudamerikana protiv Lanusa i nisu bez šansi. "Crno-plavi" su šampioni Ekvadora, tamo liga nije lošam imaju šest Argentinaca, vrlo iskusnu ekipu koja je na okupu par sezona, kod kuće važe za surovog domaćina, pritisak je veliki, a Lanus koji nema strance nije ništa posebno. Zanimljivo da su i oni osvajali ovo takmičenje i to pre desetak godina, tada je "Granata" tukla u dva meča brazilsku Ponte Pretu.

Jedan od zanimljivih mečeva osmine finala čeka nas u Asunsionu, "kraljevi kupova" Olimpija dočekuju Atletiko Gojanense. "Zmajevi" iz Gojasa imaju ambiciju da stignu daleko, njihov gradski rival Gojas je igrao finale 2010. Pre desetak godina Gojanense je igrao u Kopa Sudamerikana, ali bez nekog većeg uspeha. Olimpija je svakako veće ime, ali ovo je potpuno otvoren meč po pitanju toga ko će dalje.

Najmanje atraktivan par je sudar Deportivo Kalija i peruanskog Melgara. “Zeleni” iz Kalija su osvojili titulu u Kolumbiji prošle godine, tačnije Klauzuru, sedamdesetih i devedesetih su igrali značajniju ulogu u Južnoj Americi, čak su dva puta stigli do finala Kopa Libertadores, ali protiv Boke, odnosno Palmeirasa nisu imali šansu. No, u meč sa Melgarom ulaze kao favoriti za četvrtfinale. Crveno-crni iz Arekipe ni u peruanskim okvirima nisu naročito bitni, ovaj tim je igrao i u Kopa Libertadores ali nikada nije prošao grupu. U Kopa Sudamerikani su pre tri godine u ovoj rundi, osmini finala primili šest golova od Univerzidad Katolike u revanšu u Čileu. Umeju da budu tvrdi kod kuće, ali bi Kolumbijci trebalo da dobiju pred svojim navijačima, mada smo očekivali veću kvotu...

Revanši su na programu sledeće nedelje, kada favoriti igraju na svom terenu... 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke