Koventri - Nemilosrdni 21. vek

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 15.04.2021.
13:45
Izvor: Sportske.net

Šta se desilo sa jednim od osnivača PL?

Povezane vesti

Kada se prošle godine nakon gotovo decenije, Koventri Siti vratio u ligu, bio je to kraj trnovitog puta. Jer, ovaj vek nije bio baš blagonaklon prema njima. Jedan od osnivača PL i klub koji je ne tako davne 1987. osvojio FA Kup je od ispadanja iz elite 2011. promenio četiri stadiona, dva puta doživeo ispadanje, bio pod administracijom u silnim finansijskim problemima, sve to preturili su preko glave i vratili se u drugu ligu. 

U poslednjoj dekadi videli smo ih u četvrtoj ligi, prvi put od kraja pedesetih. Pre ispadanja 2001. godine, ovaj klub je bio čak 34 godine u eliti, četvrti najduži niz u tom trenutku u engleskom prvom rangu.

Oni su ispali sa timom koji je vodio Gordon Strahan, a igrali su Hartson Mustafa Hadji, Krejg Belami, Li Karsli, Gari Brin. Mnogi su verovali da će se vratiti, ali ređali su se menadžeri, MekAlister, Jan Douvi, Kris Koleman, no, ni prelazak na novi stadion Rikoks Arenu 2005. im nije bio zamajac za neke veće stvari. Svih desetak godina posle ispadanja uglavnom su bili u donjem domu Čempionšipa, a onda je usledio slom.

Ali, da se vratimo boljim vremena "Nebesko plavih". Oni su se početkom devedesetih i pored poraza od Vile u poslednjem kolu stare Divizije Jedan, spasili igrom slučaja, odnosno zahvaljujući drugim rezultatima, pa su ušli u inauguralnu PL, u jesen 1992. godine. I sledeće godine su preživeli u poslednjem kolu, uspeli su da posle remija od 3:3 protiv Lidsa, opstanu sa bodom više od aktuelnog prvaka koji se i sam izvukao.

Naredna godina je počela bolje, Miki Kvin je het-trikom srušio Arsenal, ali je usledila loša serija, pa je Bobi Gold krajem oktobra dobio otkaz. Nasledio ga je na opšte iznenađenje Fil Nil koji nikada nije vodio tim iznad treće lige i iako su svi ponovo tipovali da će Koventri ispasti, oni su bili 11. na tabeli. Svake sezone klub se spasavao, golovi Diona Dablina su ih održali 1995. kada je ponovo trener dobio otkaz, a iskusni Ron Atkinson ih odveo u luku spasa. Dobili su Totenhem u pretposlednjem kolu, pa sačuvali bod protiv Evertona kući i kao 17. uspeli da se spasu.

Svake godine je bukvalno bilo isto, Dablin daje golove, Skaj Bluz su viđeni za Čempionšip, recimo, 1996. je ispao Siti u krugu sa Koventrijem i Sejntsima zbog lošije gol razlike. Jedino je 1997. bila lakša, sredina rabele. kada su napravili neverovatnu seriju i u poslednjih 15 mečeva sezone izgubili samo jednom. Daren Hakerbi je bio nova zvezda, za taj tim igrali su Filip Klement, Moldovan, Hedman i Nilson Šveđani, Noel Vilan, kapiten je bio MekAlister, njegov zemljak Telfer je takođe bio u timu. Već sledeće godine opet su se spasili dobrom serijom u finišu, u to vreme Strahan je uspevao da ih drži izvan vode, kombinacijom pametnih kupovina preko Lamanša, plus dovođenjem iskusnih igrača iz Škotske, poput Kolina Hendrija...

Oni su 2000. posle dobrog starta proveli u sredini tabele oko desetog mesta i ništa nije ukazivalo na potres koji će uslediti. Dobili su dve od prve tri utakmice u šampionatu, ali su serija od pet poraza tokom kasne jeseni dovela klub u probleme, negde na sredini su bili iznad crte, ali kasnije nisu uspevali da se pomere iznad 18. mesta. Koventri je u aprilu izgubio od Ipsviča, Liverpula i Vile, tada su dozvolili da Everton i Derbi odmaknu, jedini gori je bio Bradford, a uz "Nebesko plave" su ponovo ispali "Građani".

I od tada muke, šetanje između liga, oni mlađi ih se ne sećaju, stariji su zaboravili. Poslednjih godina se zadovoljavaju da opstanu u drugoj ligi, nije još gotovo, ali nisu ni daleko. To bi za ovu prvu godinu u Čempionšipu posle devetogodišnjeg izgnanstva i čak godine u četvrtom rangu bio više nego dobar rezultat. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke