Kraj vladavine PSŽ-a, Francuska ima novog šampiona!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 23.05.2021.
22:53
Izvor: Sportske.net

Sve je gotovo, ni pobeda večeras ništa nije vredela PSŽ-u.

Beta/AP Photo/Lewis Joly
Beta/AP Photo/Lewis Joly

Povezane vesti

Ekipa Lila novi je šampion Francuske! To je najvažniji epilog večerašnjeg poslednjeg kola francuske Lige 1 u kojem je Lil kao gost savladao domaći Anže sa 2:1 i tako zadržao bod prednosti u odnosu na sada već bivšeg šampiona Pari Sen Žermena.

Lil je tako prekinuo trogodišnju dominaciju Parižana u Francuskoj i osvojio svoju petu titulu u klupskoj istoriji, a prvu posle deset godina.

Novi šampion je do 24. pobede u sezoni došao golovima u prvom poluvremenu. Džonatan Dejvid je već u desetom minutu postigao vodeći gol posle asistencije Renata Sančeza kroz sredinu, a na 2:0 povisio je Burak Jilmaz iz jedanaesterca, pošto je prethodno Dejvida u kaznenom prostoru domaćih oborio golman Bernardoni.

Bila je to sasvim solidna prednost koju je Lil u nastavku bez problema održao i zasluženo osvojio titulu. Doduše, u poslednjim trenucima meča, Anže je uspeo da stigne do počasnog gola, što nije ništa promenilo na vrhu tabele.

Za to vreme, Pari Sen Žermen je gostovao u Bretanji, gde je savladao ekipu domaćeg Bresta rezultatom 2:0.  Mogli su Parižani do vođstva u 19. minutu, kada je Di Marija iznudio jedanaesterac, ali Nejmar je sa bele tačke poslao loptu pored leve stative.

Ipak, nije se dugo čekalo na vođstvo gostiju, koji su poveli u 37. minutu direktno iz kornera koji je izveo Di Marija sa desne strane. Lopta je zakačila Favra i prevarila golmana Larsonea - 0:1.

S obzirom da su znali za ubedljivo vođstvo Lila, Parižani nisu vršili preterano veliki pritisak pred golom Bresta u nastavku meča, ali ipak su preko Mbapea uspeli da dođu do drugog gola u 71. minutu, na asistenciju Di Marije - 0:2.

Ispostavilo se da je borba za treće mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona bila večeras uzbudljivija nego trka vodećeg tandema za titulu. Monako je igrao bez golova protiv Lansa na gostovanju, ali Lion na svom terenu nije to uspeo da iskoristi protiv Nice koja je slavila sa 3:2. Ekambi je u prvom poluvremenu bio dvostruki strelac za Lion, na drugoj strani pogodio je Dolberg, ali u drugom poluvremenu potpuno drugačija slika na terenu. Kamara u 50. i Saliba sedam minuta kasnije doneli su preokret Nici, pa je Lion završio sezonu na četvrtom mestu, a Monako će u kvalifikacije za Ligu šampiona.

U Ligu Evrope će i Marsej kao petoplasirani. Večeras je u sedmom minutu nadoknade vremena primio gol na gostovanju ekipi Meca. Domaćin je poveo golom Bulaje iz penala sa 1:0, ali je ostalo još vremena da i Marsej iznudi penal koji je u gol pretvorio Milik za konačnih 1:1.

Plasman u novoformiranu Ligu konferencija izborio je Ren koji je večeras na svom terenu savladao ekipu Nima sa 2:0.

Na dnu tabele, odranije je bilo jasno da ispadaju Nim i Dižon, a u baraž će morati ekipa Nanta, koja je u poslednjem kolu poražena u uzbudljivom meču od Monpeljea, rezultatom 2:1. Taj poraz Nanta bio je veliki razlog za slavlje fudbalera Bresta, koji su i pored poraza od PSŽ-a uspeli da izbore opstanak u ligi.

Francuska, Liga 1, 38. kolo

Anže - Lil 1:2
Brest - PSŽ 0:2
Lans - Monako 0:0
Lion - Nica 2:3
Mec - Marsej 1:1
Nant - Monpelje 1:2
Rems - Bordo 1:2
Ren - Nim 2:0
Sent Etjen - Dižon 0:1
Strazbur - Lorijen 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke