Kreće “majčica” Rusija!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 23.07.2021.
12:30
Izvor: Sportske.net

PL startuje za vikend...

EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Povezane vesti

Prošle godine nije bilo dileme, Zenit je odbranio titulu i ako je suditi po Superkupu u kome su zgromili Lokomotivu, jasno je da klub iz Sankt Petersburga važi za velikog kandidata za het-trik.

Oni nisu menjali tim, ali sigurno je da će pokupiti ono najbolje iz ruske elite jer jednostavno imaju najviše novca i to se ne menja. Na klupi je i dalje Sergej Semak, u nekadašnjem reprezentativcu su našli rešenje za duži period, posle lutanja sa stranim trenerima, Viljaš Boašom, Lučeskuom i Manćinijem.

Za razliku od 2020. nisu osvojili duplu krunu, međutim titula je bitna. Do sada se jedino argentinski štoper Mamana vratio iz Sočija sa pozajmice, kao i talentovani Koršunov, ali je ekipa sa Vendelom, Malkomom, Daglasom Santosom, Kolumbijcemm Bariošom, argentinskim napadačem Driusijem prava kolonija Latinoamerikanac koju predvodi kapiten Lovren. I dalje je tu iranski "Mesi" Serar Azmun, pa on Ukrajinac Rakitski, već legendarni Džuba, Karavajev, Ozdojev, Keržakov, Kravcom. Drugim rečiuma skup ruskim reprezentativaca i kvalitetniji stranci od ostatka lige, ne vidimo šta bi moglo da se desi da ih neko zaustavi.

Lokomotiva Marka Nikolića je dugo bila posprdno nazivana kao peti točak moskovskog fudbala, ali onu su poslednje tri godine, bili prvaci, imali jedno drugo i jednog treće mesto. Uz to osvojili su dva kupa u tri sezone, pa nema nikakve sumnje da će opet jurišati na mesto u vrhu tabele. Pojačali su se Berorusom Zinovičem koji je talentovani klinac, mladi reprezentativac Nenanov je stigao iz Čečenije da pojača štopersku liniju, kao i Nikitin iz Fakela, koji je kupljen prošle godine, ali je tek sad stigao iz Voronježa. Ribus, Savin, Kulikov, Mirančuk, Smolov, Kričkovijak, Ze Luis, kao i Brazilci Pablo i Muriljo Serkiera čine osvonu uz golmana Giljermea, no, stiče se utisak da im je potrebno još nekoliko igrača kako bi ojačali konkurenciju.

CSKA im je odveo Mukhina, stigao je Zabolotni reprezentativac iz Sočija, vratio se argentinski napadač Gajh iz Beneventa, kao i mladi Lasana N'Daje Malijac koji je bio na par pozajmica. CSKA je na papiru bolji od Lokomotive, tu su Akinfejev, Vasin, Džagoev, Šenjiikov, Norvežanin Bohinen, Islanđani Magnuson i Sigurson, Šalov, izgleda da neće pustiti Vlašića u Milan, a ostaje naravno i veteran i klupska legenda Nababkin. 

Spartak je pet godina bez krune, "Meso" ima solidan tim, sa Kvinsijem Promesom i Hendiksom, dvojicom Holanđana, tu je i Ezekijel Ponse, Kutepov, Zobnin, da ne nabrajamo, ali osim što su prošle godine bili drugi nema nekih boljih rezultata. Najveći ruski klub je ponovo doveo novog trenera, Nemca Tedeska je zamenio Portugalac Rui Vitoria koji je ranije vodio Benfiku. Ovo je dovelo do raslojavanja i svađe unutar kluba, postoji više frakcija i to je veći problem od terena. 

Krasnodar i dalje dobro radi, razvijaju svoje akademije na jugu Rusije, gazda Galitski ima drugačije rezone od većine ruskih tajkuna. Belorus Viktor Gončarenko je i dalje na klupi, iako je prošla sezona bila loša, "Bikovi" su završili na 10. mestu na tabeli. Vratio se Uroš Spajić i još nekiliko igrača sa pozajmice, otišao je Berg, pa je švedska kolonija sabija, tu su dalje i Vilena i sada već starosedelac Ekvadorac Ramirezt, pa Jonov, neizbežni Vanderson, Remi Kabelja. Ove godine bi mogli da se opet bore za top 5 i vrate u Evropu, mada ćemo videti hoće li još kupovati...

Dinamo Moskva je sezonu završio na šestom mestu, najbolji plasman od kada su se vratili pre četiri godine u elitu. "Policajci" imaju iskusne igrače, Laksalta su otkupili, tu je još jedan Uruhvajac Varela, kao i domaće zvezde poput Fomina i Afrikanaca Klintona N'Jiea i Silvestera Igbuna. Kardozo i Kalačov su se vratili sa pozajmica, golman Šunjin odoleva godinama, generalno ovo nije loš tim, ali svakako ne za neke velike domete. Možda bi top 6 i ove sezone bio uspeh. 

Što se ostalih tiče, o Sočiju smo pisali u prošlom broju, verovatno ćemo ih gledati i protiv Partizana, doveli su nekoliko iskusnijih igrača poput Rodrigaoa, Matea Baraća, Vorobejeva, otišao je Zabolotni što je veliki gubitak, ali i oni bi trebalo da izbegnu borbu za opstanak.

Rostov je bio u sredini, slabija sezona od prethodnih, ali Poloz, Mamajev, dobri golmani, Šveđani Armin Gigović i Almkvist, ovo je ekipa koja može, ako Gambijac Sov bude davao golove i u top 8.

Rubin ima kao i obično iskusan tim, posle pet godina su se kvalifikovali za Evropu, možda ih igranje na dva fronta izmori. Đorđe Despotović je gol mašina, ostao je i Švajcarac Jevtić koji je odigrao odličnu sezonu, iskusni Šatov je prva zvezda tima. Nekadašnji selektor Slutski je uvek oprezan kada su šanse ekipe u pitanju, ali ni top 5 ne bi bilo iznenađenje za Tatare koji su vratili samopouzdanje. 

Ahmat iz Groznog će verovatno opstati, malo pomoć države, malo pritisak kod kuće, Arsenal iz Tule sa našim Čaušićem takođe može u zlatnu sredinu, Kimki posle osmog mesta iz prošle sezone, sa Glušakovim, pojačanjima Šabovićem iz Kajzerija i Nabijulino iz Sočija, bi ponovo da izbegne bilo kakve brige o statusu, a manje-više isti cilj ima i Ural, Branka Jovičića koji ima slabiji tib i uglavnom se oslanja na ruske igrače. Ali ekipa iz Jekaterinburga je verovatno bolja od tima UFA. Oni su bili 13. u timu je i dalje Nemanja Miletić, ali se Komnen Andrić vratio u Hrvatsku. Doveli su par igrača na pozajmicu, golmana Kuznjecova iz Brijanska, vratio se iskusni Azer Alijev, iskreno, oni su među tri ili četiri najslabije ekipe u ligi. 

Vratila su se Krila Svojetov, došao je Ukrajinac Ivanisenja iz Zorje, Aimbetov iz Astane, Lipovoj iz Dinama koji je bivši omladinski reprezentativac. German Onukha koji je igrao za Krasnodar, pa u Vejleu stigao je iz Danske u Samaru. Krila imaju tradiciju, imaju i podršku u Samari, ali svejedno mogli bi da imaju mnogo problema.

Nižnji Novgorod ima opet premijerligaša jer Orenburg ne ispunjava uslove kada je stadion u pitanju. Lukas Masoero iz bugarskog Plovdiva je novo lice, uzeli su iz Orenburga iskusnog Tačuka, defanzivac Penčikov je kupljen od toma. Ali, ovaj tim zaista ne deluje kao dorastao rangu takmičenja. Na klupi je inače legendarni napadača Keržakov, ali čini se da su prvi kandidat za ekspresni povratak u FNL.

Ako želite da okušate sreću, možete i vi predvideti ko će osvojiti Premijer ligu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke