Kreće rat - Sporting upire prstom u portugalski fudbal posle meča Belenenseša i Benfike

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 28.11.2021.
00:07
Izvor: Sportske.net

Meč koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO
EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Povezane vesti

Fudbalski klub Sporting iz Lisabona oglasio se saopštenjem nakon utakmice Belenenseša i Benfike u okviru šampionata Portugalije koja je izazvala mnogo pažnje unutar i izvan granica zemlje.

Kako je poznato, Belenenseš je utakmicu započeo sa svega devetoricom fudbalera, od čega su na terenu bila dvojica golmana, a razlog za to jeste koronavirus. Čak 17 igrača ovog tima su bili zaraženi ili izolovani, a meč sa Benfikom je morao da bude odigran.

Posle prvih 45 minuta bilo je 0:7, da bi početkom drugog poluvremena meč bio prekinut jer je Belenenseš na teren izašao sa sedmoricom, a potom im se povredio još jedan fudbaler što je onemogućilo nastavak.

Fudbaleri Belenenseša uputili su jasnu poruku nakon ovog duela.

"Fudbal ima boju samo ako imate ravnopravnog rivala naspram sebe. Fudbal ima boju samo ako se podrazumeva sportska pravda. Fudbal ima boju samo kada je primer javnog zdravlja. Fudbal je danas izgubio boju".

U Sportingu smatraju da iza svega postoji nešto "mutno" što je pomoglo Benfiki u ovom susretu.

"Ono što je učinilo da ova situacija postane moguća jeste predmet dublje reflekcije od onih koji brane sport istinom i zaslužuju nacionalnu pažnju na najvećem nivou. Već je zaslužilo međunarodnu pažnju obeleživši još jednu crnu epizodu portugalskog fudbala koji je već ukaljan zbog toga što je trajno obavijen sumnjom o korupciji. Portugalski fudbal je u celini ozbiljno oštećen kao i klubovi koji su deo njega i bore se samo na terenu. Ovo što se dogodilo ima ozbiljne implikacije na kredibilitet prvenstva i institucija koje ga regulišu. Situacija nikoga ne sme niti bi trebalo da ostavi ravnodušnim. 

Sporting je klub sa vrednostima i principima od kojih nikada neće abdicirati i smatra da je ono što se dogodilo sramota za portugalski fudbal", stoji u saoptšenju kluba.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke