Kreće - Škoti, Ćesi i Mađari…

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.07.2022.
12:15
Izvor: Sportske.net

Nove lige na meniju za vikend…

EPA-EFE/ROBERT PERRY
EPA-EFE/ROBERT PERRY

Povezane vesti

Šampionat Škotske kreće za vikend, jasno je da će se pitati Old Firm rivali, pošto je Stiven Džerard prekinuo dominaciju "Bojsa", prošle godine je napustio usred sezone klub, Seltik je uspeo da vrati titulu.

"Kelti" će startovati kao favoriti i ove sezone, Postekoglu je dobio nekolicinu igrača poput Žote iz Benfike, Kamerina Kartera Vikersa koji je otkupljen od Totenhema, stigli su napadač Maeda iz Jokohame, reprezentativac Japana, a miće zanimljivo videti koliko može mladi levi bek Bernabei, Argentinac je stigao iz Lanusa. Od slobodnih igrača treba pomenuti Australijanca Arona Moja koji je igrao u Kini, ali ima dosta iskustva na britanskom ostrvu. Sve u svemu tim je jači, Tom Rogić je pušten posle godina vernog služenja, kao i Nir Biton, sa još dosta igrača nisu produženi ugovori, ali sa Hartom na golu, Turnbulom, MekKartije, kapitenom MekGregorom, Švajcarcem Ajetijem, oni su i dalje najbolji tim u Škotskoj.

Gersi su zadržali Džerardovog naslednika Van Bronkhorsta iako je izgubio titulu, najveća pojačanja su Jilmaz štoper Bešiktaša i Ben Dejvis iz Liverila, stigli su i Tilman iz Bajerna na pozajmicu, Velšani Lorens i Rabi Matrond, kao i Hrvat Antonio Čolak koji je igrao u PAOK, ali se prošle godine nadavao golova na pozajmici u Malmeu. Jasna je bila namera da se pojača napad, kasu je napunio Nigerijac Kalvin Bejsi koji je za više od 20 miliona evra prodat Ajaksu. Ostao je Morelos, prva zvezda tima, ali i Barišić, Lundstram, Helander, veteran Stiven Dejvis, Kamara, dakle igrači koji su nosili tim u sjajnoj evropskoj sezoni, ekipa je stigla do finala LE, a osvojen je kup Škotske.

Ostali će se boriti za treće mesto, tu pre svega mislimo na klubove iz Edinburga, mada je Harts koji je sačuvao tim, verovatno bolji od najvećeg rivala Hibernijana, koji je prodao par ključnih igrača poput Doiga, a dovodii su uglavnom besplatno, iz Engleske. Legendarni reprezentativac Irske, Mek Gejdi se vrati u Škotsku gde je do 2010. igrao za Seltik, ali on ima već 36 godina.

Biće zanimljivo videti da li Aberdin diže glavu, Donsi su bili očajni, deseti prošle sezone, Madervel koji je prodao Vulerija u Tursku, ali doveo iskusnog Pola MekGina iz Hibsa deluje kao tim koji bi mogao da bude u top pet ili šest.

Ostali su nepoznanica, dovodili su slobodne igrače, nikada ne znate ko će završiti na dnu, Dandi Junajted je recimo prema procenama bolji od Kilmarnoka koji se vratio, Livingstona, pa i Sent Džonstona i Ros Kauntija, dok je Sent Miren prema kvotama glavni kandidat za ispadanje. ali to ne mora ništa da znači, jer je mala razlika među napred pomenutim timovima.

Kompletnu ponudu Škotske lige pogledajte OVDE.

U Češkoj će Plzen braniti titulu, zaustavili su dominaciju Slavije, Viktorija ima vrlo skladan tim, ali to se može reći i za Slaviju na čijoj je klupi pet godina Trpišovski i u čijim redovima igra naš Plavšić. "Sešivani" su spoj iskusnih stranaca i talentovanih igrača iz sopstvene škole, pa bez obzira na to što su bili drugi, po nama oni i dalje imaju najbolji tim. Gradski rival Sparta ima novog trenera Priskea koji je radio u Antverpenu, "Železni" nisu bili prvaci od 2014. godine, i dalje se oslanjaju gotovo na kompletan tim sastavljen od domaćih igrača, što jeste za pohvalu, ali čini nam se da ne mogu da pariraju Slaviji.

Za mesto u top pet konkurisaće slavni Banjik Ostrava koji je imao dobru sezonu, Slovačko kao i obično kod kuće igra fantastično to je zalog dobrih rezultata, Liberec nikada ne može otpisati kada je borba za Evropu u pitanju, mada su plavo-beli bili tek deveti prošle sezone.

Dosta ekipa bi moglo da pozitivno ili negativno iznenadi, nikada ne znate šta će biti sa Sigmom, Mladom Boleslav, Bohemijansom, pa i Češkim Buđovicama, nama se sviđa ekipa Jabloneca, za koju igra iskusni Kadlec, ali i veliki broj igrača na pozajmici iz većih klubova.

Kompletnu ponudu Češke lige pogledajte OVDE.

U Mađarskoj bi bilo pravo čudo da neko pripreti Ferencvarošu, o ovoj ligi ćemo pisati tokom sezone, a iza Fradija bi mogao da bude Mol Fehervar, možda i Puškaš Akademija koja ima snažnu podršku vladajućih krugova…

Kompletnu ponudu Mađarske lige pogledajteOVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke